Η υποστήριξη ήταν απροσδόκητη. Και όταν έρχεται από το στρατόπεδο του αντιπάλου έχει ακόμα μεγαλύτερη αξία. Για αυτό και ο Σόιμπλε είχε κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένος από την υποστήριξη του Σοσιαλδημοκράτη υποψήφιου καγκελαρίου Μάρτιν Σουλτς στη γραμμή της κυβέρνησης Μέρκελ για την Ελλάδα. Ο Σόιμπλε πληροφορήθηκε για τις δηλώσεις Σουλτς από τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, έλεγε χθες πηγή του υπουργείου Οικονομικών στο Βερολίνο. Η «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» τις αναπαρήγαγε χθες παραπέμποντας στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» και στο πρωτοσέλιδο των «ΝΕΩΝ» για τον Σουλτς που κουρεύει τις αυταπάτες του Τσίπρα.
Ο Σουλτς γνωρίζει ότι με το ελληνικό ζήτημα και το ελληνικό χρέος δεν πρόκειται να κερδίσει εκλογές στη Γερμανία. Στελέχη του SPD δηλώνουν δημοσίως και εξηγούν κατ’ ιδίαν ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι πρόβλημα του Σόιμπλε, γιατί δεσμεύτηκε για αυτήν όταν πέρασε από τη γερμανική Βουλή την έγκριση του τρίτου ελληνικού Μνημονίου τον Αύγουστο του 2015. Αρα, ο Σόιμπλε πρέπει «να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά» λένε οι Σοσιαλδημοκράτες.
Αυτό ισχύει. Αλλά δεν βοηθά ιδιαίτερα την ελληνική κυβέρνηση.
Πάγος στις δόσεις. Ο Σόιμπλε μετέφερε το βάρος της απόφασης στο ΔΝΤ, το οποίο θα πρέπει να καταλήξει σε ένα δικό του πρόγραμμα με την Ελλάδα. Χωρίς την απόφαση αυτή δεν πρόκειται να υπάρξει εκταμίευση άλλης δόσης από την Ελλάδα, που θα χρειαστεί τον Ιούλιο επτά δισ. ευρώ.
Για να γίνει εκταμίευση από την Αθήνα θα πρέπει να βρεθεί λύση το αργότερο στο Eurogroup της 22ας Μαΐου. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν εκπληρωθεί από την ελληνική πλευρά όλες οι υποχρεώσεις που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup της Μάλτας για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Πρακτικά πρέπει, μεταξύ άλλων, να περάσουν σε μορφή νόμων οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και το φορολογικό. «Σημασία έχει να πει το ΔΝΤ το Ναι» εξηγούσε στα «ΝΕΑ» πηγή του υπουργείου Οικονομικών στο Βερολίνο. Μέσα στο 2017, συμπλήρωνε, δεν υπάρχει περίπτωση να αποφασιστούν μέτρα για το χρέος. Συζήτηση ενδεχομένως να γίνει, αλλά αποφάσεις δεν πρόκειται να ληφθούν, πολύ περισσότερο να τεθούν σε εφαρμογή. Οι αποφάσεις για το χρέος παραπέμπονται στο 2018. Το ΔΝΤ γνωρίζει πλέον ότι το ζήτημα του χρέους δεν μπορεί να τεθεί νωρίτερα.
Το Ταμείο λοιπόν πρέπει να πει τώρα ένα κατ’ αρχήν Ναι σε ένα δικό του πρόγραμμα που θα συνάψει με την ελληνική κυβέρνηση.
Ποια μορφή μπορεί να έχει το Ναι του ΔΝΤ είναι αδιάφορο για το Βερολίνο. Μπορεί να έχει τη μορφή ανακοίνωσης, μπορεί τη μορφή επιστολής στο Eurogroup, «αυτό είναι ζήτημα του Ταμείου» εξηγούσε η ίδια πηγή. Η χρηματοδότηση της Ελλάδας από το ΔΝΤ δεν είναι απαραίτητο να αρχίσει άμεσα, μπορεί να γίνει αργότερα. «Το ΔΝΤ έχει τους δικούς του κύκλους» έλεγε η πηγή. Αλλωστε το ποσό συμμετοχής του Ταμείου δεν θα είναι μεγάλο, όλοι στο μεταξύ περιμένουν ότι θα είναι μονοψήφιος αριθμός δισ., αλλά η συμφωνία σε ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ θα υποχρεώσει την Αθήνα να κάνει τις μεταρρυθμίσεις που δεν έκανε. Για αυτό και το επιτελείο του Σόιμπλε ήταν ικανοποιημένο με τις δηλώσεις της Λαγκάρντ, που διαπίστωνε ότι η διαπραγμάτευση με την Αθήνα είναι στα μισά του δρόμου.