Με αφορμή τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, ο Ξανθός επιχείρησε να στείλει σκληρό μήνυμα, τονίζοντας ότι θα υπάρξει «μηδενική ανοχή» σε όσους συμμετείχαν στο πάρτι της υγείας.
Εντούτοις, ο υπουργός Υγείας επανέλαβε πως «εμείς δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Το λέμε και το εννοούμε και δεν λεονταρίζουμε». Με την πρόταση αυτή άλλωστε έκλεισε και το θέμα της Εξεταστικής Επιτροπής, δεδομένου ότι η χθεσινή συνέντευξη Τύπου ήταν αφιερωμένη στο σχέδιο νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) που τίθεται σε δημόσια διαβούλευση.
«ΗΘΙΚΟΠΟΙΗΣΗ». Το ραντεβού των διαπιστευμένων συντακτών με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας άργησε ακριβώς έναν χρόνο, δεδομένου ότι η προηγούμενη συνέντευξη Τύπου στην οδό Αριστοτέλους πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2016.
Οπως τότε, έτσι και χθες η θέση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη ήταν κενή, με την απουσία του να εγείρει ερωτηματικά. Πάντως ο Ξανθός έσπευσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις επιμένοντας για την καλή και στενή συνεργασία τους.
Και πρόσθεσε ότι το σύνολο των μεταρρυθμίσεων που νομοθετεί το υπουργείο Υγείας –μεταξύ αυτών και το σχέδιο νόμου του Πολάκη για την κεντρικοποίηση των προμηθειών στο ΕΣΥ –«αλλάζει το τοπίο σιγά σιγά και ηθικοποιεί, όπως λέμε, το σύστημα υγείας».
ΦΡΕΝΟ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ. Αναφορικά με το σχέδιο νόμου για την ΠΦΥ, ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για μια στρατηγική απάντηση στην κρίση του δημόσιου συστήματος υγείας. Η καρδιά της μεταρρύθμισης θα είναι ο οικογενειακός γιατρός –πρόκειται για γιατρούς με ειδίκευση στη γενική ιατρική ή την παθολογία για τον ενήλικο πληθυσμό και παιδιάτρους για τον ανήλικο πληθυσμό.
Κομβικό ρόλο θα παίξουν και τα Κέντρα Υγείας αστικού ή αγροτικού τύπου, με τον νομοθέτη να στοχεύει στην αποσυμφόρηση των δημόσιων νοσοκομείων και παράλληλα να βάζει φρένο στη χρήση ιδιωτικών υπηρεσιών.
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Σταμάτη Βαρδαρό, μέχρι τον Ιούλιο θα αναπτυχθούν οι πρώτες 60 ΤΟΜΥ και μέχρι το τέλος του έτους θα λειτουργήσουν και οι 239 σε 65 αστικά κέντρα, τα οποία έχουν επιλεγεί με κριτήρια κοινωνικά και οικονομικά. Το ετήσιο κόστος των δομών –που τα πρώτα τέσσερα έτη θα χρηματοδοτηθεί μέσω ΕΣΠΑ –υπολογίζεται σε τουλάχιστον 240 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι η παροχή υπηρεσιών θα είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες, ακόμα και οι κατ’ οίκον επισκέψεις των γιατρών.