Απαλλαγή λόγω ηθικού πλεονεκτήματος παίρνει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και συνακολούθως η κυβέρνηση από τη συμμετοχή τους ως ελεγχομένων για αξιόποινες πράξεις στην Εξεταστική Επιτροπή για τη διαφθορά στον χώρο της υγείας. Αυτός είναι ο πυρήνας του σκεπτικού που ξεδίπλωσε χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ερωτηθείς γιατί δεν επεκτείνεται ο σχετικός έλεγχος και στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Με αφορμή τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, ο Ξανθός επιχείρησε να στείλει σκληρό μήνυμα, τονίζοντας ότι θα υπάρξει «μηδενική ανοχή» σε όσους συμμετείχαν στο πάρτι της υγείας.

Παράλληλα, χάραξε μια κόκκινη γραμμή διαχωρίζοντας τη σημερινή ηγεσία του υπουργείου Υγείας από τις προηγούμενες, ακολουθώντας ένα ιδιαίτερο και ιδιότυπο αξιακό μοντέλο.
«Η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου είναι άνθρωποι που έχουν οργανική σχέση με το σύστημα υγείας, έχουν δουλέψει και έχουν αγωνιστεί για τη δημόσια περίθαλψη στη χώρα. Εκπροσωπούσαν πάντα το έντιμο κομμάτι του συστήματος υγείας που με αξιοπρέπεια πρόσφερε τις υπηρεσίες του» επισήμανε ο Ανδρέας Ξανθός. Στο πλαίσιο αυτό εξήρε την αποφασιστικότητα που επιδεικνύει η σημερινή κυβέρνηση για την πάταξη της διαφθοράς. «Για πρώτη φορά υπάρχει πολιτική πρωτοβουλία σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για αυτόν τον χώρο που όλοι ήξεραν ότι ήταν προβληματικός και διάτρητος. Και ακριβώς για αυτόν τον λόγο θεωρούμε ότι δεν μπορούμε να αυτοενοχοποιούμαστε και να συμπεριλαμβάνουμε και τη δική μας περίοδο στην υπό έλεγχο εξέταση».

Εντούτοις, ο υπουργός Υγείας επανέλαβε πως «εμείς δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Το λέμε και το εννοούμε και δεν λεονταρίζουμε». Με την πρόταση αυτή άλλωστε έκλεισε και το θέμα της Εξεταστικής Επιτροπής, δεδομένου ότι η χθεσινή συνέντευξη Τύπου ήταν αφιερωμένη στο σχέδιο νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) που τίθεται σε δημόσια διαβούλευση.

«ΗΘΙΚΟΠΟΙΗΣΗ». Το ραντεβού των διαπιστευμένων συντακτών με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας άργησε ακριβώς έναν χρόνο, δεδομένου ότι η προηγούμενη συνέντευξη Τύπου στην οδό Αριστοτέλους πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2016.

Οπως τότε, έτσι και χθες η θέση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη ήταν κενή, με την απουσία του να εγείρει ερωτηματικά. Πάντως ο Ξανθός έσπευσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις επιμένοντας για την καλή και στενή συνεργασία τους.

Και πρόσθεσε ότι το σύνολο των μεταρρυθμίσεων που νομοθετεί το υπουργείο Υγείας –μεταξύ αυτών και το σχέδιο νόμου του Πολάκη για την κεντρικοποίηση των προμηθειών στο ΕΣΥ –«αλλάζει το τοπίο σιγά σιγά και ηθικοποιεί, όπως λέμε, το σύστημα υγείας».

ΦΡΕΝΟ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ. Αναφορικά με το σχέδιο νόμου για την ΠΦΥ, ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για μια στρατηγική απάντηση στην κρίση του δημόσιου συστήματος υγείας. Η καρδιά της μεταρρύθμισης θα είναι ο οικογενειακός γιατρός –πρόκειται για γιατρούς με ειδίκευση στη γενική ιατρική ή την παθολογία για τον ενήλικο πληθυσμό και παιδιάτρους για τον ανήλικο πληθυσμό.

Κάθε Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) θα διαθέτει οικογενειακό γιατρό, με πληθυσμό ευθύνης περίπου 2.000 ατόμων. Ο πολίτης θα πρέπει να εγγραφεί στην ΤΟΜΥ και ο οικογενειακός γιατρός θα είναι εκείνος που θα τον παραπέμπει –όταν προκύπτει ανάγκη –σε εξειδικευμένο γιατρό και σε νοσοκομείο.

Κομβικό ρόλο θα παίξουν και τα Κέντρα Υγείας αστικού ή αγροτικού τύπου, με τον νομοθέτη να στοχεύει στην αποσυμφόρηση των δημόσιων νοσοκομείων και παράλληλα να βάζει φρένο στη χρήση ιδιωτικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Σταμάτη Βαρδαρό, μέχρι τον Ιούλιο θα αναπτυχθούν οι πρώτες 60 ΤΟΜΥ και μέχρι το τέλος του έτους θα λειτουργήσουν και οι 239 σε 65 αστικά κέντρα, τα οποία έχουν επιλεγεί με κριτήρια κοινωνικά και οικονομικά. Το ετήσιο κόστος των δομών –που τα πρώτα τέσσερα έτη θα χρηματοδοτηθεί μέσω ΕΣΠΑ –υπολογίζεται σε τουλάχιστον 240 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η παροχή υπηρεσιών θα είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες, ακόμα και οι κατ’ οίκον επισκέψεις των γιατρών.