Η Τουρκία ετοιμάζεται να ψηφίσει για την επέκταση των προεδρικών εξουσιών του Ταγίπ Ερντογάν την ερχόμενη Κυριακή. Ωστόσο μια μικρή ομάδα ατίθασων υπερεθνικιστών ίσως κρατάει το κλειδί των εξελίξεων.
Οι εθνικιστές έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στον Ερντογάν, αλλά μια ομάδα πρώην στελεχών του Εθνικιστικού Κινήματος του Ντεβλέτ Μπαχτσελί έχει αρχίσει εκστρατεία κατά του κόμματος. Επικεφαλής είναι η 60χρονη Μεράλ Ακσενέρ η οποία με τους πύρινους λόγους της εναντίον του τούρκου προέδρου συγκεντρώνει όλο και περισσότερους οπαδούς –το σύνθημά τους είναι: «Πρωθυπουργός Μεράλ». Εκείνη τους ευχαριστεί σηκώνοντας τα χέρια της για να φανούν το αστέρι και η ημισέληνος, σύμβολα της Τουρκίας που έχει ζωγραφισμένα με χένα στην παλάμη της.
Την Κυριακή οι Τούρκοι θα αποφασίσουν αν εγκρίνουν μία σειρά συνταγματικών μεταρρυθμίσεων που θα αντικαταστήσουν το υπάρχον κοινοβουλευτικό σύστημα με προεδρικό, παραχωρώντας στον Ερντογάν ευρύτατες εξουσίες. «Η χώρα θα ψηφίσει για να διατηρήσουμε τις αξίες της δημοκρατίας ή να παραδώσουμε την τύχη της σε ένα άτομο» λέει η Ακσενέρ και προτρέπει: «Ψηφίστε Οχι την Κυριακή».
Η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων θα στηρίξει στο δημοψήφισμα τη θέση που έχει πάρει το κόμμα τους. Οι υποστηρικτές του κυβερνώντος Κόμματος Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης θα είναι υπέρ και οι υποστηρικτές των Ρεπουμπλικανών της αντιπολίτευσης και του φιλοκουρδικού HDP θα ψηφίσουν κατά. Οι υπερεθνικιστές όμως έχουν διχαστεί.
Η Ακσενέρ δεν κατέχει έδρα στη Βουλή. Μέχρι πρόσφατα ήταν μέλος του Κόμματος του Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), που υποστηρίζει τα σχέδια του Ερντογάν και στις εθνικές εκλογές συγκεντρώνει ποσοστό περίπου 12%. Για τον Ταγίπ Ερντογάν η στήριξη των εθνικιστών είναι που θα γείρει την πλάστιγγα υπέρ του. Ωστόσο η εκστρατεία των διαφωνούντων όπως η Ακσενέρ μπορεί να αλλάξει το αποτέλεσμα.
Στις συγκεντρώσεις στις οποίες μιλά μαζεύεται πολύς κόσμος –10.000 μαζεύτηκαν στη Σμύρνη την περασμένη εβδομάδα για να την ακούσουν. Στην Αγκυρα δεν της δόθηκε η άδεια να μιλήσει σε κεντρική πλατεία «για λόγους ασφαλείας». Κι όμως στην ίδια ακριβώς πλατεία είχε μιλήσει ο Ερντογάν μερικές ημέρες νωρίτερα. Ανάλογα προβλήματα υπάρχουν και αλλού. Και βέβαια η προβολή από τα ΜΜΕ είναι περιορισμένη. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τον Μάρτιο οι τηλεοπτικοί σταθμοί προέβαλαν 53 ώρες με ειδήσεις για τον Ερντογάν συν 83 ώρες για το κυβερνών κόμμα, ενώ 17 ώρες για την αξιωματική αντιπολίτευση, 14,5 ώρες για το Εθνικιστικό Κίνημα και μόλις 33 λεπτά για το HDP.
Παρ’ όλα αυτά, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το Ναι και το Οχι να δίνουν μάχη, με προβάδισμα του Ερντογάν. Οι δημοσκόποι συναντούν αρκετούς δυσαρεστημένους υπερεθνικιστές. Και οι φήμες οργιάζουν ότι μετά το δημοψήφισμα η Ακσενέρ θα ιδρύσει το δικό της κόμμα. Υπάρχουν ενδείξεις, γράφει το Politico, ότι το κόμμα της Ακσενέρ θα έχει λαϊκή απήχηση –ένα νέο δεξιό κόμμα μπορεί να αφαιρέσει ψηφοφόρους από το κυβερνών Κόμμα Ανάπτυξης και Δημοκρατίας.