Ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε σήμα ότι μπορεί να κρατήσει μεγαλύτερη απόσταση από τα δρώμενα στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ διαμήνυσε ότι δεν αποκλείει να προτείνει για δεύτερη θητεία την επικεφαλής της Fed Τζάνετ Γέλεν, της οποίας η θητεία λήγει επίσημα τον Φεβρουάριο του 2018.

Μιλώντας στη «Wall Street Journal» ο Τραμπ ανέφερε ότι σέβεται τη Γέλεν και θα προτιμούσε να δει την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ να διατηρεί σε σχετικά χαμηλά επίπεδα τα επιτόκια.  Στην προεκλογική του εκστρατεία πάντως δεν είχε παραλείψει να αναφέρει ότι ως επιχειρηματίας θα προτιμούσε το χρήμα να παραμένει φθηνό.

Η Γέλεν έχει αρχίσει να εφαρμόζει πρόγραμμα αύξησης των επιτοκίων, αλλά έχει δώσει σήμα στις αγορές ότι αυτό θα γίνει πολύ σταδιακά. Εχει επίσης αναφέρει ότι η νομισματική πολιτική της Fed αναμένεται να παραμείνει χαλαρή για τα επόμενα χρόνια.

Τώρα που ο Τραμπ έγινε πρόεδρος, τα χαμηλά επιτόκια βοηθούν στην εφαρμογή του προγράμματος επενδύσεων σε υποδομές που θέλει να προωθήσει, καθώς θα κάνουν πιο φθηνή τη χρηματοδότησή του.

Ο Τραμπ δεν φαίνεαι διατεθειμένος να ενδώσει σε πιέσεις Ρεπουμπλικανών οι οποίοι θα ήθελαν να δουν τη Fed να καθορίζει τη νομισματική της πολιτική αυστηρά με μαθηματικούς κανόνες, όπως αναφέρει το Reuters. Μια τέτοια προσέγγιση θα σήμαινε ότι τα επιτόκια θα έπρεπε να αυξηθούν σημαντικά, επειδή ο πληθωρισμός βρίσκεται ήδη κοντά στον στόχο τού 2% που θέτει η Fed. Την ίδια στιγμή η ανεργία στη χώρα βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Ομως η Γέλεν θέλει να βεβαιωθεί ότι η ανάκαμψη θα συνεχιστεί και θα επιταχυνθεί ώστε να μην υπάρχουν δυσάρεστες εκπλήξεις στην οικονομία.