Τέλος στις χάρτινες αποδείξεις τις οποίες έπρεπε να κρατούν οι φορολογούμενοι για το χτίσιμο του αφορολογήτου βάζει με απόφαση του ο διοικητής της Ανωτάτης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής.

Η χρήση του πλαστικού χρήματος απαλλάσσει τους φορολογουμένους από το «χαρτομάνι» των αποδείξεων καθώς, όπως ορίζει η απόφαση της Ανωτάτης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, οι φορολογούμενοι (μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες) οι οποίοι δικαιούνται το αφορολόγητο δεν χρειάζεται πλέον να κρατάνε τις χάρτινες αποδείξεις προκειμένου να τύχουν της έκπτωσης φόρου, αλλά μπορούν να επικαλούνται τα μηνιαία εκκαθαριστικά κίνησης των τραπεζικών λογαριασμών τους για τις χρεωστικές ή τις πιστωτικές τους κάρτες και τις λοιπές πληρωμές τους.

ΚΟΙΝΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ. Στην ίδια απόφαση ορίζεται ότι στην περίπτωση συζύγων με κοινό τραπεζικό λογαριασμό, όπου ο ένας φορολογούμενος δικαιούται αφορολόγητο (αν είναι μισθωτός ή συνταξιούχος) και άλλος δεν δικαιούται (εφόσον είναι ελεύθερος επαγγελματίες), ο δικαιούχος του αφορολογήτου μπορεί να κάνει χρήση του συνόλου των ηλεκτρονικών πληρωμών του κοινού λογαριασμού τους για το χτίσιμο του αφορολογήτου.

Στο σύνολο των δαπανών που μπορεί να αξιοποιηθούν για το χτίσιμο του αφορολογήτου και θα πραγματοποιηθούν με πλαστικό ή ηλεκτρονικό χρήμα περιλαμβάνονται όλες οι δαπάνες για αγορές προϊόντων και υπηρεσιών. Τα απαιτούμενα ποσά δαπανών με πλαστικό χρήμα ανέρχονται σε:

n 10% του ετήσιου εισοδήματος, εφόσον αυτό ανέρχεται έως 10.000 ευρώ

n 15% για το υπερβάλλον εισόδημα από 10.001 έως και 30.000 ευρώ και

n 20% για το υπερβάλλον των 30.000 ευρώ εισόδημα

Για τα εισοδήματα του 2017, τα οποία θα φορολογηθούν το 2018, το αφορολόγητο, που κυμαίνεται από 8.636 έως 9.545 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων, δικαιούνται μόνο οι μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες οι οποίοι έχουν προχωρήσει στη διάρκεια του έτους σε ένα συγκεκριμένο όριο πληρωμών μέσω πλαστικού χρήματος.