Κούρσα για να πιάσει τους στόχους του ελλείμματος κάνει η Ιταλία που εξακολουθεί να βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού όσον αφορά την πορεία των δημόσιων οικονομικών και της οικονομίας γενικότερα. Για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της Κομισιόν, η χώρα αποφάσισε να προχωρήσει σε έκτακτες περικοπές για τη μείωση του ελλείμματος φέτος. Επίσης η Ρώμη προειδοποίησε ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί με μέτριους ρυθμούς για το 2017 και το 2018. Η ασθενής ανάπτυξη, τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες λόγω των κόκκινων δανείων και το υψηλό δημόσιο χρέος κρατούν τους επενδυτές μακριά από τη χώρα και επιτείνουν τα προβλήματά της. Το αποτέλεσμα είναι ότι η Ιταλία εξακολουθεί να θεωρείται από τις αγορές ως ένας από τους ασθενέστερους κρίκους στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις, το δημόσιο χρέος που παρέμεινε το 2016 στο επίπεδο-ρεκόρ του 132,6% ως ποσοστό του ΑΕΠ αναμένεται να παραμείνει σταθερό φέτος στο 132,5% και να υποχωρήσει στο 131% για το 2018.
Οι επιπλέον περικοπές του ελλείμματος ανέρχονται σε 3,4 δισ. ευρώ ή σε 0,2% ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι. Επίσης ο Τζεντιλόνι ανέφερε ότι για το 2017 η ανάπτυξη αναμένεται να ανέλθει σε 1,1% αντί για 1% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση. Για το 2018 οι προβλέψεις πλέον κάνουν λόγο για ανάπτυξη 1% αντί για 1,3% που προβλεπόταν το προηγούμενο διάστημα.
Μετά τις έκτακτες περικοπές, ο στόχος για το έλλειμμα του προϋπολογισμού φέτος μειώθηκε στο 2,1% του ΑΕΠ από 2,3% που ήταν προηγουμένως. Για το 2018 ο στόχος παρέμεινε στο 1,2%.
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες για τα μέτρα που θα ληφθούν στον νέο μίνι προϋπολογισμό προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι. Ο υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν από την πλευρά του επισήμανε ότι η αναθεώρηση προς τα πάνω των προβλέψεων για ανάπτυξη φέτος αποδίδεται στην αναμενόμενη αύξηση των ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων.
Πριν από λίγες μόνο ημέρες η Ιταλία μείωσε τους στόχους των ιδιωτικοποιήσεων. Αυτό πιστεύεται ότι οφείλεται στο γεγονός ότι στις αρχές του 2018 θα πραγματοποιηθούν εκλογές στη χώρα και η κυβέρνηση δεν θέλει να έχει αντιδράσεις από συνδικάτα.