Στη λαιμητόμο των περικοπών μπαίνουν, το 2019, περίπου 900.000 καταβαλλόμενες κύριεςσυντάξειςπου εμφανίζουν αρνητική προσωπική διαφορά.

Στις περικοπές των κύριων συντάξεων θα μπει κόφτης (πιθανόν 22%) τον οποίο έχουν αποδεχθεί οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Ωστόσο τοΔΝΤδεν έχει δώσει ακόμα το πράσινο φως για τη θέσπιση ανώτατου πλαφόν.

Σύμφωνα με πηγές τουυπουργείου Εργασίας, στις μειώσεις δεν θα εμπλακούν οι επικουρικέςσυντάξεις και το 1% τουΑΕΠ περικοπές (1,8 δισ. ευρώ)θα προκύψει από τιςκύριεςκαι συγκεκριμένα από τη μείωση ή καικατάργηση της προσωπικής διαφοράςσε 900.000 συνταξιούχους. Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει προτείνει στους θεσμούς να υπάρξει ένα«ταβάνι προστασίας» από τις περικοπές αυτές σε εκείνους που θα τις υποστούν.

ΕΠΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, τοπρώτο κύμα επανυπολογισμού(40% των συντάξεων) δείχνει ότι δεν υπάρχει προσωπική διαφορά στις μεσαίεςσυντάξειςτου ΙΚΑ που ορίζονται σήμερα στα 720 ευρώ. Προς το παρόν, στο κάδρο των περικοπών δεν μπαίνουν οι επικουρικές καθώς σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου «βγαίνει ο λογαριασμός» από την περικοπή των προσωπικών διαφορών στις κύριεςσυντάξεις.
Στο μέτωπο των εργασιακών, καταργείται το υπουργικό βέτο και περνάει στη δικαιοδοσία του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ), ενώ τα όρια των απολύσεων δεν αλλάζουν και παραμένουν στο 5% μηνιαίως. Τον Σεπτέμβριο του 2018 επανέρχεται η επεκτασιμότητα των ΣΣΕ και η αρχή της ευνοϊκής ρύθμισης.

Οσον αφορά τα θετικά μέτρα που θα θεσμοθετηθούν παράλληλα με τα αρνητικά και θα αρχίσουν να ισχύουν από το 2019, εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι, ο σχεδιασμός (που και αυτός θα τεθεί σε διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής των θεσμών) περιλαμβάνει:

* Μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα για συνταξιούχουςμε εισόδημααπόσυντάξεις έως 700 ευρώ και κλιμάκωση για τους υπόλοιπους ως εξής: από 700 ώς 1.200 ευρώ εισόδημα από συντάξεις, μείωση συμμετοχής κατά 50% (σήμερα η συμμετοχή είναι 0, 10 και 25%, ανάλογα με τα φάρμακα και την ασθένεια). Από 1.200 ευρώ και πάνω, μείωση της συμμετοχής κατά 25%.

* Αύξηση των οικογενειακών επιδομάτωνγια πρώτο και δεύτερο παιδί: 60 ευρώ γιατο πρώτο και 90 ευρώ για το δεύτερο (σήμερα 40 ευρώ).

* Επιδότηση ενοικίουμε έως 80 ευρώ, ανάλογα με τα εισοδηματικά κριτήρια και την οικογενειακή κατάσταση και στόχο να καλυφθεί το μισό του πληθυσμού που βρίσκεται σε ενοίκιο ή έχει δάνειο πρώτης κατοικίας.

* Χρηματοδότηση βρεφονηπιακών σταθμώνώστε να καλυφθεί το 1/3 των βρεφών μεταξύ 0 και 4 ετών με 150 εκατομμύρια ευρώ για 1.800 νέες δομές και περισσότερους δικαιούχους.

* Δημιουργία περίπου 30.000 θέσεων εργασίαςστον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, με περίπου 300 εκατ. ευρώ επιπλέον χρήματα για νέα προγράμματα 12μηνης διάρκειας.

* Επέκταση των σχολικών γευμάτωνστον μισό παιδικό πληθυσμό δημοτικού – γυμνασίου. Ο στόχος περιλαμβάνει την παροχή σχολικών γευμάτων σε 300.000 παιδιά του δημοτικού και 150.000 παιδιά του γυμνασίου.

Στόχος της κυβέρνησης είναι το σχετικό νομοσχέδιο να έχει εισαχθεί στην Ολομέλεια προς ψήφιση αρχές Μαΐου έτσι ώστε να έχει «επικυρωθεί» στο Eurogroup της 22ης Μαΐου ή αν χρειαστεί σε έκτακτο Eurogroup.

Στο μεταξύ το 35% των προβλεπόμενων εσόδων για τον Φεβρουάριο από το χαράτσι έχει φτάσει στα ταμεία του ΕΦΚΑ. Τραγική είναι η κατάσταση με τα μπλοκάκια, καθώς μόνο ένας στα δέκα έχει δηλωθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ασφαλιστικού Υπερταμείου. Παράλληλα σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη, λήγει η προθεσμία καταβολής των εισφορών του Φεβρουαρίου.

Μένουν εκτός οι επικουρικές

Προς το παρόν, στο κάδρο των περικοπών δεν μπαίνουν οι επικουρικές, καθώς σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου «βγαίνει ο λογαριασμός» από την περικοπή των προσωπικών διαφορών στις κύριες συντάξεις