Δεν πάει πουθενά χωρίς το Macbook του. Και ο επανεκλεγείς πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) Γιώργος Στασινός δείχνει –αν περιοριστεί κανείς μόνο στην πρώτη μάτια –άνθρωπος που δεν ανοίγεται εύκολα.

Το image του τεχνοκράτη που νοιάζεται για αριθμούς και σχέδια ενισχύεται από τη γραβάτα –που συνοδεύεται σχεδόν πάντα με casual ντύσιμο. Η εικόνα αυτή αλλάζει στα γήπεδα όταν παίζει η αγαπημένη του ομάδα, ο Ολυμπιακός. Οι φίλοι του λένε ότι είναι βαμμένος Γαύρος που δεν χάνει παιχνίδι ποδοσφαίρου και μπάσκετ εντός έδρας. Δεν είναι τυχαίο ότι έχει πάντα πάνω του ένα εισιτήριο διαρκείας, ενώ μια μεγάλη σημαία του Ολυμπιακού είναι κρεμασμένη στο γραφείο του ακριβώς δίπλα στην τηλεόραση.

Μετά την επανεκλογή του στη θέση του προέδρου του ΤΕΕ, ένας στενός του συνεργάτης του για να τον πειράξει άνοιξε μπροστά του μια τσάντα με το δώρο που πήρε από την μπουτίκ του Παναθηναϊκού. Δυστυχώς γι’ αυτόν, το πράσινο μπεγλέρι που του έδωσε εκσφενδονίστηκε, με συνέπεια ο άνθρωπος να μείνει κάγκελο!

Αν δεν παίζει ο Ολυμπιακός και είναι ελεύθερος από το ΤΕΕ,

του αρέσει να οδηγεί την Ducati μηχανή του, ενώ λατρεύει

τα νησιά της άγονης γραμμής του Αιγαίου όπου συνηθίζει να παραθερίζει.

Οι αντίπαλοί του υπογραμμίζουν τον πολιτικό χώρο στον οποίο κινείται. Τον κατηγορούν ως σκληρό δεξιό που με τις πλάτες της Νέας Δημοκρατίας κατάφερε να εκλέγει πρόεδρος του μεγαλύτερου επιστημονικού φορέα της χώρας. Ο Γιώργος Στασινός δεν έκρυψε ποτέ τον πολιτικό χώρο από τον οποίο προέρχεται. Θεωρεί όμως τον εαυτό του συναινετικό. Οι συνεργάτες του υποστηρίζουν πως το συναινετικό προφίλ του φαίνεται και από το γεγονός ότι για το νέο προεδρείο της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ (η λεγόμενη «κυβέρνηση» του Επιμελητηρίου) στήριξε τον προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ Νίκο Μήλη και τον προερχόμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Ανδρεαδάκη.

Ο Στασινός εξελέγη την περασμένη εβδομάδα για δεύτερη φορά πρόεδρος του ΤΕΕ συγκεντρώνοντας 109 ψήφους, έναντι του αντιπάλου του Πολυχρόνη Ακριτίδη (ο οποίος προέρχεται από τον ίδιο πολιτικό χώρο) που έλαβε 48.

Η θέση του προέδρου του ΤΕΕ ήταν η αφορμή –σύμφωνα με κοντινούς του ανθρώπους –να σταματήσει τα μαθήματα τάνγκο που είχε αρχίσει χρόνια πριν. Αυτό, λένε οι κακές γλώσσες, είχε ως αποτέλεσμα να πάρει μερικά κιλά. Ωστόσο η πρόσφατη περιπέτεια υγείας ενός στενού συνεργάτη του τον προκάλεσε να κόψει το πολύ φαγητό και να το ρίξει στις σαλάτες!

Πριν από την εκλογή του έστειλε χωριστή επιστολή σε καθένα από τα 200 μέλη της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ (δηλαδή της «βουλής» του επιστημονικού φορέα) με την οποία δεσμεύτηκε να κάνει πράξη όσα έγραψε.

Ο νέος πρόεδρος του ΤΕΕ εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι πράγματα τα οποία στη σημερινή ψηφιακή εποχή θεωρούνται αυτονόητα δεν είναι δεδομένα στον χώρο των μηχανικών. Ετσι, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας του ανέπτυξε και ενίσχυσε τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες μέσω της ιστοσελίδας του ΤΕΕ, προχώρησε σε διακανονισμούς των μηχανικών για παλιές οφειλές, ενώ φρόντισε για τη φοροτεχνική και νομική υποστήριξη των μελών του Επιμελητηρίου. Επίσης, κάνει προτάσεις για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών μηχανικών. Ο Στασινός θέλει να ανοιχτεί το ΤΕΕ και σε τομείς όπως η πιστοποίηση τεχνικών επαγγελμάτων και η ενίσχυση των start up επιχειρήσεων.

Ο χώρος των μηχανικών τα τελευταία χρόνια πλήττεται από αναταράξεις. Η ανεργία έχει χτυπήσει κόκκινο, μιας και η οικοδομή έχει καταρρεύσει, και η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών έχει καταστήσει την άσκηση του επαγγέλματος απαγορευτική. Ετσι, η δουλειά του προέδρου κάθε άλλο παρά εύκολη είναι.

Αλλωστε ούτε τα οικονομικά του ΤΕΕ είναι ιδιαίτερα ανθηρά. Ο Στασινός έχει πει κατ’ επανάληψη πως έχει παραλάβει –από τον πρώην πρόεδρο του ΤΕΕ και σημερινό υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη –μεγάλο άνοιγμα στα ταμεία του Επιμελητηρίου. Ολοι όμως του αναγνωρίζουν πως σε ό,τι αφορά το σκάνδαλο της Τράπεζας Αττικής έχει το πάνω χέρι σε σχέση με άλλους συνδικαλιστές. Κι αυτό επειδή επανειλημμένως έχει τοποθετηθεί κατά της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας και της συμμετοχής του Ταμείου των Μηχανικών.

Ο νέος πρόεδρος του ΤΕΕ γεννήθηκε πριν από 42 χρόνια στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Αγιο Παύλο. Κατάγεται από την Ηπειρο όπως και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Τα χωριά και των δύο ανήκουν διοικητικά στον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων. Ο Αλέξης Τσίπρας κατάγεται από το Αθαμάνιο και ο πρόεδρος του ΤΕΕ από τα Γουριανά. Επισκέπτεται συχνά το μικρό χωριό με τους 58 μόνιμους κατοίκους και μάλιστα υπερηφανεύεται ότι κατάφερε να χτίσει και σπίτι εκεί, ώστε να έχει ένα επιπλέον κίνητρο να ανεβαίνει στον τόπο του.

Μηχανικός έγινε και λόγω οικογενειακής παράδοσης. Ο πατέρας του ήταν εργολάβος, η αδερφή του είναι μηχανικός –εργάζεται στο Κτηματολόγιο –και η σύζυγός του Ελίνα Καψιμάλη ασκεί το επάγγελμα του αρχιτέκτονα μηχανικού με έντονη παρουσία στα δρώμενα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.