Δεν είναι η πρώτη φορά που οι «X-Men», η ομάδα μεταλλαγμένων ηρώων της Marvel, προκαλεί συζητήσεις για ζητήματα κοινωνικά: ένα μέλος τους, ο Iceman, είχε φανερώσει τον ομοερωτικό του προσανατολισμό ενώ μια ταινία της σειράς επικεντρωνόταν σε δύσκολα ερωτήματα σχετικά με τη βιοηθική. Ο πιο πρόσφατος ντόρος ωστόσο δεν έγινε με πρωτοβουλία του κολοσσού των αμερικανικών κόμικς. Προήλθε από «κρυφά μηνύματα», που ένας σχεδιαστής της σειράς «X-Men: Gold», ο ινδονήσιος και μουσουλμάνος στο θρήσκευμα Αρντιάν Σιαφ φέρεται πως πέρασε κωδικοποιημένα στις εικόνες του.

Πρόκειται για τον αριθμό 212 και για τη βιβλιογραφική παραπομπή QS 5:51. Ο πρώτος αναφέρεται στην ημερομηνία 2 Δεκεμβρίου του 2016, όταν στην πατρίδα του Σιαφ πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη διαδήλωση κατά του κυβερνήτη της Τζακάρτα Τιαχάγια Πουρνάμα, του πρώτου εδώ και μισόν αιώνα χριστιανού κυβερνήτη της κατά πλειοψηφία μουσουλμανικής Ινδονησίας. Η δεύτερη είναι ένας στίχος από το Κοράνι που λίγο πολύ προτρέπει τους πιστούς του να μη συναναστρέφονται χριστιανούς κι Εβραίους και να μη διοικούνται από αυτούς. Ο κυβερνήτης Πουρνάμα είχε ισχυριστεί σε ομιλία του ότι, αντίθετα με τις επιταγές του Κορανίου, οι μουσουλμάνοι δεν είναι υποχρεωμένοι να κυβερνώνται από ομοθρήσκους τους. Η δήλωσή του είχε πυροδοτήσει τόσες διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, που ο Πουρνάμα έφτασε στο σημείο να απολογηθεί δημοσίως.

Στο κόμικ που σχεδίασε ο Αρντιάν Σιαφ, η παραπομπή QS 5:51 φαινόταν στο μπλουζάκι ενός ήρωα. Ο αριθμός 212 εμφανιζόταν γραμμένος σε τοίχο. Στο ίδιο καρέ υπήρχε και ακόμα μία, πιο αμφιλεγόμενη αναφορά: η εβραϊκής καταγωγής ηρωίδα Κίτι Πράιντ έκρυβε με το κεφάλι της την ταμπέλα ενός κοσμηματοπωλείου (jewelry) με τέτοιο τρόπο ώστε πλάι της φαίνονταν μόνο τα γράμματα «jew». Οταν όλα έγιναν αντιληπτά, η Marvel εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία δήλωνε άγνοια για τις συγκεκριμένες αναφορές, οι οποίες ούτε την ίδια αντιπροσώπευαν ούτε τους υπόλοιπους δημιουργούς του κόμικ αλλά ούτε την ευρύτητα και την ανεκτικότητα του σύμπαντος των «X-Men». Υποσχέθηκε να μην αναπαραγάγει το αμφιλεγόμενο καλλιτέχνημα, να προβεί στις σχετικές πειθαρχικές ενέργειες, χωρίς πάντως να διευκρινίζει αν συνεργάζεται ακόμα με τον Αρντιάν Σιαφ.

Από τη μεριά του, ο Σιαφ παραδέχτηκε σε σχετικές δηλώσεις του τις αναφορές στο Κοράνι και στη διαδήλωση του Δεκεμβρίου. Κατά τη γνώμη του, η συναναστροφή με Εβραίους και χριστιανούς είναι βέβαια αποδεκτή, «το να επιλέγεις όμως έναν μη μουσουλμάνο ως ηγέτη είναι απαγορευμένο». Φέρεται, δε, σε ανάρτησή του στο facebook που κατόπιν απομακρύνθηκε, να ζήτησε «συγγνώμη για όλη τη φασαρία», να αποδέχτηκε τις συνέπειες των πράξεών του και να δήλωσε ότι «η καριέρα μου τέλειωσε».