Σε δύο φράσεις που χρησιμοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή συμπυκνώνεται το ηχηρό μήνυμα που εκπέμπει πλέον η αξιωματική αντιπολίτευση: «Η μείωση του αφορολογήτου και των συντάξεων έχει την υπογραφή Τσίπρα – Καμμένου» και, επιπλέον, «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι μια κυβέρνηση σε αποδρομή».

Το τέταρτο Μνημόνιο, όπως τουλάχιστον χαρακτηρίζεται από τη ΝΔ η συμφωνία της Μάλτας, αλλά και τα σκληρά μέτρα που έρχονται χρεώνονται εξ ολοκλήρου στον Πρωθυπουργό. Είναι κάτι που επανέλαβε ουκ ολίγες φορές ο αρχηγός της γαλάζιας παράταξης στην ομιλία του –και δεν έγινε συμπτωματικά: κάθε πληγή που ανοίγει στην εικόνα του Αλέξη Τσίπρα προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη αιμορραγία στον ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι κι αλλιώς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παραθέτοντας σειρά στοιχείων για την τραγική κατάσταση της οικονομίας, φρόντισε να καταδείξει πως η κυβέρνηση καταρρέει και δεν πρόκειται να βρει δρόμο επιστροφής, όπως υπογραμμίζεται από τα ίδια επιτελικά στελέχη του κόμματος. Συνακόλουθα, ο πρόεδρος της ΝΔ φιλοτέχνησε τον καμβά για να επαναφέρει επιτακτικά το αίτημα για πολιτική αλλαγή μέσα από την προσφυγή στις κάλπες.

Ο ΓΑΛΑΖΙΟΣ ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν επικεντρώθηκε στην υγεία, αλλά στο Εurogroup της Μάλτας και στα μέτρα που συμφώνησε η κυβέρνηση με τους δανειστές –για να αποφανθεί ότι η δεύτερη αξιολόγηση «αποτελεί το Βατερλώ μιας θλιβερής διακυβέρνησης». Αυτή η αποστροφή υποδεικνύει και τον οδικό χάρτη της σκληρής αντιπολιτευτικής γραμμής που θα ακολουθήσει η ΝΔ απέναντι στην κυβέρνηση, εάν και όταν τα νέα μέτρα εγκριθούν από τη Βουλή και κλείσει οριστικά η αξιολόγηση. Από το γαλάζιο επιτελείο επισημαίνεται ότι «χρέος» του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν να ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία, αλλά και τον ελληνικό λαό για τις εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες της συμφωνίας. Ο σχεδιασμός του κόμματος προβλέπει μια ανάλογη εκστρατεία ενημέρωσης και στις γειτονιές.

ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ. Ενα από τα ισχυρά χαρτιά που έχει στα χέρια της η ΝΔ –και όπως εκτιμούν στο γαλάζιο στρατόπεδο, πρέπει να το χρησιμοποιεί χωρίς αναστολές μετά τη συμφωνία της Μάλτας –είναι η ανάδειξη με τον πιο εμφατικό τρόπο όλων των σημείων στα οποία η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός είναι ανακόλουθοι. Αυτό έγινε χθες αρκετές φορές στην τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο πρόεδρος της ΝΔ καταμέτρησε τις υποσχέσεις Τσίπρα, με αποκορύφωμα την πρόσφατη δέσμευσή του ότι δεν θα λάβει ούτε ένα επιπλέον μέτρο και τελικά «έλαβε μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ», καθώς και ότι έλεγε πως δεν θα προνομοθετήσει μέτρα, αλλά «νομοθετεί για το 2019 και το 2020, προεξοφλώντας την αποτυχία της».

Το ντεκόρ για το εκλογικό αίτημα είχε στηθεί εκ νέου: «Κάθε λεπτό που μένει στην εξουσία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι ένα χαμένο λεπτό για τη χώρα. Η Ελλάδα χρειάζεται δυναμική επανεκκίνηση».

ΕΝΩΤΙΚΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Επιπλέον, η γαλάζια παράταξη προεξοφλεί ότι η προσπάθεια που κάνουν η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αναζητήσουν πεδία συνεργασίας και συναίνεσης με τις άλλες αντιπολιτευτικές δυνάμεις του ευρωπαϊκού τόξου ήδη αποδίδει καρπούς. Οπως εξηγούν υψηλόβαθμα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την ώρα που η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρούν να διχάσουν τα κόμματα και τους πολίτες με τη σκανδαλολογία και τις Εξεταστικές, ο πρόεδρος της ΝΔ εμφανίζεται ως ο αρχηγός που είναι ικανός να οικοδομήσει συνεργασίες. Αυτό το ενωτικό στίγμα, που ακολουθεί τον κύκλο των επαφών με τους αρχηγούς, είχε και η κατακλείδα της ομιλίας του: «Πάνω από όλα, έχω ένα προσωπικό χρέος: να ενώσω όλους τους Ελληνες. Γι’ αυτό η παράταξή μας θα κάνει τα πάντα. Να αφήσουμε πίσω μας τους τεχνητούς διχασμούς και το μίσος που καλλιεργείται, του φθόνου και των διακρίσεων. Αυτά που μας κρατάνε όλους πίσω» κατέληξε –με το βλέμμα στα έδρανα των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας.