Σε κλίμα έντασης και υπό τη σκιά των επερχόμενων μέτρων που δρομολογήθηκαν στο Eurogroup της Μάλτας, η Ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε διά πλειοψηφίας να συστήσει Εξεταστική Επιτροπή για τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας από το 1997 έως το 2014. Η κυβερνητική πλειοψηφία δεν δέχθηκε την πρόκληση της ΝΔ να διευρυνθεί ο χρονικός ορίζοντας από το 1996 –χρονιά κατά την οποία ο νυν υπουργός Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής ήταν γενικός γραμματέας Πρόνοιας –μέχρι σήμερα. Οπως εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, αν η πρόταση εκκινούσε χρονικά από το 1996 θα οδηγούσε σε παραγραφή αδικημάτων, ενώ όσον αφορά τη διετία του ΣΥΡΙΖΑ, για την οποία η ΝΔ ζήτησε με τη δική της πρόταση να τεθεί υπό διερεύνηση, αρκέστηκε να πει απευθυνόμενος προς τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Αδωνη Γεωργιάδη που έθεσε επίμονα το θέμα: «Δεν μπαίνει γιατί δεν μοιάζουμε, βρε κουμπάρε, δεν είμαστε το ίδιο, δεν είμαστε σαπισμένοι».

Η πρόταση της πλειοψηφίας υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ενώ η ΝΔ στήριξε μόνο τη δική της πρόταση. ΧΑ, ΚΚΕ και Ποτάμι είπαν Ναι και στις δύο προτάσεις, ενώ η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η Ενωση Κεντρώων επέλεξαν «παρών».

Ενδεικτική του «ψυχροπολεμικού» κλίματος και της διάστασης που υπάρχει ήταν η επιλογή του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη να μην παρευρίσκεται στην αίθουσα της Ολομελείας την ώρα που στο βήμα βρισκόταν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Μια κίνηση συμβολισμού, καθώς είχε προηγηθεί η σφοδρή επίθεση εφ’ όλης της ύλης κατά της κυβέρνησης. Είναι «ζήτημα στοιχειώδους πολιτικής και ηθικής τάξης να συμπεριληφθεί η διετία του ΣΥΡΙΖΑ. Κάντε το και θα ψηφίσουμε τη δική σας πρόταση. Για τη δική σας περίοδο έχετε λερωμένη τη φωλιά σας» τόνισε ο Μητσοτάκης.

«Η λέξη πάρτι είναι πολύ επιεικής για όσα έγιναν για δεκαετίες στον χώρο της Υγείας» είπε αργότερα ο Τσίπρας, σημειώνοντας πως αν τώρα έρχεται στη Βουλή το θέμα είναι γιατί το 2015 ο λαός αποφάσισε πολιτική αλλαγή. «Χωρίς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν θα γινόταν Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία και το μεγάλο πάρτι διασπάθισης του δημόσιου χρήματος» επισήμανε.

«Βεντέτα» Πολάκη – Γεωργιάδη. Η σύγκρουση Πολάκη – Γεωργιάδη προϊδέασε για το κλίμα στο οποίο θα διεξαχθούν οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής. Οι εγκλήσεις και αντεγκλήσεις, οι μακρόσυρτες τοποθετήσεις, ο ενικός και οι ακραίες φράσεις που ακούστηκαν προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, ο οποίος είπε ότι «η βεντέτα που έχει στηθεί σ’ αυτή την αίθουσα δεν θα αναπαραχθεί στη συζήτηση», υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι τηλεοπτικό πάνελ εδώ». Οταν ο Γεωργιάδης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καθυστέρησε την έκδοση του δελτίου τιμών φαρμάκων το 2015, κάτι που παραδέχθηκε ο τότε υπουργός Υγείας Κουρουμπλής («αυτό στέλνει φυλακή τον Ξανθό» φώναξε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ), ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός ακούστηκε να του λέει: «Αντε πια, σίχαμα». Σχετικά με την πρωτοβουλία για Εξεταστική (μέχρι το 2014) είπε ότι έγινε «προκειμένου να ελέγξουμε το πάρτι στην Υγεία, γιατί δεν έχουμε καμία σχέση με αυτό το πάρτι».

Από την πλευρά του, ο Πολάκης δήλωσε ότι «για πρώτη φορά μια κυβέρνηση φέρνει Εξεταστική για την Υγεία γιατί εμείς δεν είμαστε ούτε μέσα στο σύστημα της διαφθοράς και γιατί δεν μας έχουν στο χέρι», ενώ κατηγόρησε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι «τα έθαψαν όλα». Υπολόγισε σε 85 δισ. ευρώ το μαύρο χρήμα που διακινήθηκε μέσω των υπερτιμολογήσεων και του παράνομου πλουτισμού «με τις πολιτικές ευλογίες του πολιτικού κατεστημένου», ποσοστό, που όπως είπε, αντιστοιχεί με το ένα τέταρτο του δημόσιου χρέους.

Ο Πολάκης αναφέρθηκε σε πληθώρα υποθέσεων που χρήζουν διερεύνησης και προειδοποίησε ότι «τόσα και άλλα τόσα θα βγουν από την Επιτροπή και θα τιμωρηθούν αυτοί που πρέπει και οι πολιτικές ευθύνες θα αποδοθούν και θα βρεθεί η διαδρομή του χρήματος μέσα από λογαριασμούς». «Να ελεγχθούν όλα, να δούμε τι θα βγει» αντέτεινε ο Γεωργιάδης, ενώ σχετικά με την καταγγελία Πολάκη για ρουσφέτια διορισμών στο ΚΕΕΛΠΝΟ στα οποία έχει εμπλέξει τη σύζυγο του βουλευτή της ΝΔ, είπε ότι «διέπραξε γκάφα» καθώς «την μπέρδεψε με μια Μανωλίδου, επικεφαλής των προσλήψεων στο ΕΚΕΠΥ». «Το ρουσφετόχαρτο έλεγε Ευγενία Μανωλίδου του Αδωνη» του απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός.

Για «τελευταία γραμμή άμυνας και χαμένη μάχη οπισθοφυλακής» της κυβέρνησης μίλησε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μίλησε για «προπαγάνδα με την Εξεταστική για να περάσει η αντιλαϊκή πολιτική στον χώρο της Υγείας». Για «κυνήγι μαγισσών» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης θυμίζοντας ότι καμία Εξεταστική δεν έλυσε κάτι, ενώ ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης κάλεσε «να μη μετατραπεί και αυτή η Εξεταστική Επιτροπή σε μια αρένα για επικοινωνιακά σόου».

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ. «Ο όρος “πιράνχας” στην Υγεία χρησιμοποιήθηκε από εμένα όταν ήμουν υπουργός Υγείας. Είχε ψηφιστεί τότε, μαζί με τον Αλέκο Παπαδόπουλο που ήταν υπουργός Οικονομικών, ο σχετικός νόμος για τις προμήθειες που αν είχε εφαρμοστεί, ίσως να μη γινόταν σήμερα η συζήτηση». Με την τοποθέτηση αυτή ο αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Κρεμαστινός, επιχείρησε να δείξει ότι η Εξεταστική Επιτροπή έχει φαρισαϊκή βάση. Σε ερώτηση των δημοσιογράφων ο ίδιος υπενθύμισε ότι «ο Νόμος 2303/1995 ουσιαστικά δεν επέτρεπε να πωλούνται τα προϊόντα από τις εταιρείες προς το ΕΣΥ σε τιμές υψηλότερες από αυτές που πωλούνται σε όλη την Ευρώπη. Αν πράγματι είχε εφαρμοστεί αυτός ονόμος, σήμερα δεν θα υπήρχαν τα αδικήματα που καταγγέλλονται».