Δεν σας λέω κάτι φοβερό ή άγνωστο, απλά σας υπογραμμίζω ότι οι διεθνείς σχέσεις μιας χώρας δεν εξαντλούνται στους γείτονες, στους εταίρους ή σε «υπερδυνάμεις» από τις οποίες εξαρτάται η οικονομία της ή η ασφάλειά της. Οι φιλικές σχέσεις –ει δυνατόν –με όλα τα κράτη σε όλη τη γη είναι σταθερή επιδίωξη όλων των κυβερνήσεων, παντού.
Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ μπορεί να χρειαστούμε κάποια στιγμή και τη θετική ψήφο της Δημοκρατίας του Ναούρου! Και σας την παρουσιάζω πριν μπω στο θέμα μου που είναι η Κένυα…
Το Ναούρου λοιπόν, παλιότερα γνωστό ως Νησί της Χαράς, βρίσκεται στον Νότιο Ειρηνικό και είναι η μικρότερη ανεξάρτητη δημοκρατία στον κόσμο, από άποψη πληθυσμού (9.322 άτομα) αλλά και έκτασης (22 τετραγωνικά μίλια). Ακριβώς όσο και τα Νέα Μουδανιά! Η βιομηχανία φωσφόρου μάλιστα, όσο υπήρχαν αποθέματα, είχε κάνει τους κατοίκους του έναν από τους πλουσιότερους λαούς του κόσμου. Ετσι είχαν την… πολυτέλεια κάθε τρεις και λίγο να ανατρέπουν τον πρόεδρό τους.
Συνεργασία με τον ΟΛΠ
Η Κένυα, τώρα, ρίζα και του Μπαράκ Ομπάμα, χώρα τεράστια και με πληθυσμό άνω των 40 εκατ. κατοίκων, αποτελεί απαραίτητο σύμμαχό μας, όταν μάλιστα έχει ισχυρούς εμπορικούς δεσμούς με τις χώρες της ΕΕ, και η Μομπάσα –το κύριο λιμάνι της –εξυπηρετεί και πολλές άλλες χώρες της αφρικανικής ενδοχώρας. Ασε που έχουν και το know how στους αγώνες δρόμου αντοχής…
Οι σχέσεις Ελλάδας – Κένυας περνάνε την καλύτερή τους φάση, 18 χρόνια μετά την υπόθεση Οτζαλάν που προκάλεσε διπλωματική ταραχή.
Προχθές, Μεγάλη Τετάρτη, ο πρεσβευτής της Κένυας στην Αθήνα Tom Amolo πραγματοποίησε συνάντηση συνεργασίας με τη διοίκηση του ΟΛΠ στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού, καθώς Πειραιάς και Μομπάσα πρόκειται να συνάψουν μνημόνιο συνεργασίας, με στόχο την ανάπτυξη των σχέσεων των δύο λιμένων σε θέματα ναυτιλίας και θαλάσσιων μεταφορών.
Οπως είναι γνωστό, τα τελευταία χρόνια υπήρξαν επίσημες επισκέψεις στο λιμάνι του Πειραιά κενυατικών αποστολών σε υψηλό επίπεδο, ενώ ο ΟΛΠ είναι ιδρυτικό μέλος του Ελληνοκενυατικού Επιμελητηρίου.
Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ Captain Fu δήλωσε ότι «η συνεργασία των δύο λιμανιών ανοίγει μια νέα πόρτα για την ανάπτυξη του διαμετακομιστικού εμπορίου και την ενίσχυση των ναυτιλιακών συνδέσεων Ελλάδας – Κένυας».
Στην ίδια κατεύθυνση, την περασμένη εβδομάδα, πραγματοποιήθηκαν και πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των πολιτικών διευθυντών των δύο υπουργείων Εξωτερικών στο νεοκλασικό της Βασ. Σοφίας. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «συζητήθηκαν περιφερειακά και διεθνή θέματα αλλά και οι προοπτικές ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας σε οικονομία, εμπόριο και τουρισμό».