Είναι γνωστό ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια αντιμετωπίζουν –όπως και όλη η χώρα… –το φάσμα της υποχρηματοδότησης, που χρόνια τώρα δεν τους επιτρέπει να αναπτυχθούν. Ωστόσο, στις διάφορες διεθνείς λίστες κατάταξης όλο και κάποιο εμφανίζεται να τα πηγαίνει καλά, γεγονός που οφείλεται στις προσπάθειες του έμψυχου δυναμικού του.
Ετσι και προχθές, γι’ αυτό φύλαξα το ευχάριστο νέο για να το σχολιάσω, ακόμα μία διεθνής έρευνα ανέδειξε όχι ένα και δύο αλλά δεκατέσσερα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συγκριτικά υψηλές θέσεις. Πρόκειται για τη διεθνή λίστα κατάταξης Eduniversal για το 2016-17, που αξιολόγησε περισσότερα από 17.000 Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών από 1.000 πανεπιστήμια σε 154 χώρες, από τα οποία κατατάχθηκαν τα 4.000 κορυφαία προγράμματα σε 32 επιστημονικά πεδία.
Οπως προκύπτει, λοιπόν, το πρόγραμμα Διαχείρισης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΟΠΑ βρίσκεται στην 9η θέση της παγκόσμιας κατάταξης στον τομέα καλλιτεχνικής και πολιτιστικής διαχείρισης, το Διεθνούς Ναυτιλίας στην 31η στον εφοδιασμό και logistics και ακόμα 12 προγράμματα καταλαμβάνουν υψηλές θέσεις.
Η διάκριση έδωσε την ευκαιρία στον πρύτανη του ιδρύματος Εμμανουήλ Γιακουμάκη να κάνει κριτική στις ρυθμίσεις (με αυστηρούς ελέγχους στα μεταπτυχιακά) που ετοιμάζει ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου: «Οι διεθνείς διακρίσεις που απολαμβάνουν τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών είναι αποτέλεσμα επίπονων προσπαθειών πολλών δεκαετιών. Η συνέχιση και η περαιτέρω ανάπτυξη αυτών των προγραμμάτων θα τεθούν σε κίνδυνο από τις νομοθετικές παρεμβάσεις που ανακοίνωσε ότι προτίθεται να δρομολογήσει το υπουργείο Παιδείας. Τα σπουδαία έργα δύσκολα κτίζονται και εύκολα γκρεμίζονται» ανέφερε. Ακούει κανείς;
Τελευταία Νέα