Το Πάσχα είναι πάνω απ’ όλα ευκαιρία ξεκούρασης και οι πολιτικοί αρχηγοί βρήκαν την ευκαιρία να ξεσκάσουν. Ο Αλέξης Τσίπρας έφυγε χθες από την Αθήνα και θα κάνει Ανάσταση στην Κέρκυρα, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα σουβλίσει αρνί οικογενειακά στο σπίτι του στην Τήνο. Η Φώφη Γεννηματά θα περάσει το Πάσχα στην Ρόδο, όπου θα μείνει μέχρι την Τρίτη και ο Σταύρος Θεοδωράκης στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στα Χανιά. Ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα τσουγκρίσει αβγά στη Λιβαδειά, πατρίδα της συζύγου του. Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος της ΔΗΜΑΡ θα βρεθεί στην Τζια σε φιλικό σπίτι, ενώ ο Βασίλης Λεβέντης θα παραμείνει στο κλεινόν άστυ, το οποίο λίγοι πολιτικοί αρχηγοί τιμούν στις γιορτές.

Ο Καλλικράτης και ο Πατούλης

Το Πάσχα, όπως λένε, είναι γιορτή της συγχώρησης και της αγάπης. Κάπως έτσι πρέπει να σκέφτηκε και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης των Δήμων Γιώργος Πατούλης.

Το λέω γιατί δεν έχει εκδώσει τα τελευταία 24ωρα κάποια ανακοίνωση, στην οποία να επανεμφανίζεται λάβρος κατά του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη ενόψει των αλλαγών στον Καλλικράτη. Εκτός κι αν έχει απορροφηθεί από κάποια εορταστική φωτογράφιση που ετοιμάζει!

Το σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή και μετά το Πάσχα αναμένεται να εισαχθεί στη Βουλή. Αφού θα έχουν περάσει αυτές οι άγιες ημέρες, οι πληροφοριοδότες μου αναφέρουν πως ο Πατούλης θα χτυπήσει δριμύτερος.

Πέρα από την κόντρα αυτή, πάντως, στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών μου τόνιζαν με νόημα πως η πιθανότητα με το νομοσχέδιο να προωθηθούν και ορισμένες χωροταξικές αλλαγές σε δήμους –όπως για παράδειγμα στη Λέσβο που πιθανώς θα σπάσει –θα είναι για πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις.

Κι αυτό το σημειώνουν για να μην ανοίξει η όρεξη πολλών τοπικών παραγόντων.

Φωνή βοώντος για τα κόκκινα δάνεια

Φωνή βοώντος εν τη ερήμω για το θέμα του εξωδικαστικού μηχανισμού διευθέτησης των κόκκινων επιχειρηματικών οφειλών. Τράπεζες και φορείς της αγοράς, δηλαδή οι άμεσα εμπλεκόμενοι στις διαδικασίες, υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους τα προβλήματα που έχει ο νόμος που κατατέθηκε στη Βουλή, αλλά οι αρμόδιοι του υπουργείου Οικονομίας έχουν πάθει κώφωση.

Μάλιστα –όπως έγραψα και προχθές –ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών Νίκος Καραμούζης είπε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ότι αν δεν υιοθετηθούν οι προτάσεις της Ενωσης, τότε μπορεί να δημιουργηθούν μη αναστρέψιμες καταστάσεις στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ενωση χτυπάει καμπανάκι στην κυβέρνηση, αλλά μάλλον στου κουφού την πόρτα, που λέει και ο λαός, όσο θέλεις βρόντα.