«Η εισήγηση του Πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο είναι μια αποτυχημένη απολογία για την πολιτική του», τονίζει η ΝΔ και σημειώνει: «Ούτε μια λέξη για τη μείωση του αφορολόγητου, ούτε μια λέξη για την περικοπή των συντάξεων και του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, ούτε μια λέξη για τα σκληρά μέτρα που έχουν την υπογραφή του».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθυμίζει επίσης ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωνε κατ’ επανάληψη, στο παρελθόν, ότι δεν θα επιβάλει ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα. «Με την ανικανότητα, τις ιδεοληψίες και τη δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση, οδήγησε τη χώρα στην ύφεση.

Οι πάντες γνωρίζουν ότι αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να προωθήσει τις αναγκαίες αλλαγές, δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση» καταλήγει η Πειραιώς.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης

«Το μόνο σίγουρο αποτέλεσμα της συμφωνίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι η εκτίναξη της φτώχειας του λαού, ενώ πάνω στο τραπέζι θα παραμένουν και οι άλλες απαιτήσεις του κεφαλαίου, έτσι όπως εκφράζονται από το ΔΝΤ, την ΕΕ και το ΣΕΒ στη χώρα μας» αναφέρει σε σχόλιό του για την ομιλία του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο το ΚΚΕ.«Οσο για τον στόχο της ανάπτυξης στον οποίο συναντιούνται ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και τα άλλα κόμματα, ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο περιέγραψε το περιεχόμενό του: διευκολύνσεις και προνόμια στους ομίλους, για να είναι κερδοφόρες οι επενδύσεις τους, μισθοί πείνας και δουλειά με ημερομηνία λήξης στους εργαζόμενους» αναφέρει το ΚΚΕ.

Με τη σειρά του το Ποτάμι σχολίασε: «O κ. Τσίπρας είπε στους υπουργούς του, σύμφωνα με το κυβερνητικό non paper, ότι μπορούν να πιαστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, “αρκεί να δουλέψουμε σοβαρά”. Αναγκαία επισήμανση 26 μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας. Απαραίτητη επίσης η σύστασή του “καμιά κωλυσιεργία, υπέρβαση όλων των γραφειοκρατικών εμποδίων για να επιταχυνθούν τα μεγάλα επενδυτικά πρότζεκτ”, καθότι απευθυνόταν σε αυτούς που κυρίως κωλυσιεργούν.Καλή Ανάσταση (για άλλη μια φορά)».

Από την πλευρά της, η Ενωση Κεντρώων σημειώνει ότι «η κυβέρνηση θεωρεί ότι εντός του Μαΐου θα έχει κλείσει την αξιολόγηση και θα έχει νομοθετήσει τα μέτρα που τη συνοδεύουν στη Βουλή. Υπάρχουν ωστόσο ανοιχτά ζητήματα, εργασιακά, πώληση της ΔΕΗ, ανυπαρξία επενδύσεων και μηδαμινή πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις. Θεωρεί στα αλήθεια η κυβέρνηση ότι οι ξένοι θα συζητήσουν για το χρέος χωρίς πρόοδο επί όλων αυτών των ζητημάτων; Θεωρεί το Μέγαρο Μαξίμου ότι οι ξένοι δεν θα επιμείνουν στις μεταρρυθμίσεις και θα αρκεστούν στις προφορικές διαβεβαιώσεις μιας κυβέρνησης που άλλα λέει το πρωί και άλλα το βράδυ; Η αισιοδοξία είναι καλή, η πολύ αισιοδοξία καταντά αφέλεια».