Ο Βαγγέλης Βενιζέλος δεν ασχολείται καθόλου με τα οργανωτικά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης –και σε αυτό είναι απόλυτος προς όλους όσοι προσπαθούν να ανιχνεύσουν μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Οι σπάνιες διαρροές από πλευράς του αφορούν αποκλειστικά θέματα πολιτικής, για την οποία ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κρατάει προσωπική άποψη που διαφέρει, αν και διακριτικά, από την κυρίαρχη άποψη της ΔΗΣΥ.

Στο τελευταίο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, το 2015, η απόφαση προανήγγειλε την «ανασυγκρότηση του προοδευτικού δημοκρατικού χώρου». Η ανάληψη της ηγεσίας από τη Φώφη Γεννηματά και η συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ δημιούργησαν τη Δημοκρατική Συμπαράταξη στη σημερινή της μορφή. Το θετικό πρόσημο των εκλογών που ακολούθησαν τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς, έβαλε στην καθημερινότητα των στελεχών τη λέξη «Κεντροαριστερά» και η γραμμή του κόμματος μετακινήθηκε. Η επιτακτική ανάγκη να αλλάξει το κυβερνητικό σχήμα δεν συνοδεύεται απαραίτητα από αίτημα για εκλογές και οι «ανοιχτές πόρτες» προς τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν γίνει κατά καιρούς θέμα συζήτησης στο εσωτερικό της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Ο Βενιζέλος δεν συμμετείχε ούτε φάνηκε να υιοθετεί αυτές τις αλλαγές. Στην πραγματικότητα, τα μοναδικά στοιχεία που υπάρχουν και πιστοποιούν τη διαφοροποίησή του είναι οι δύο ομιλίες του στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ τον Νοέμβριο του 2016 και τον περασμένο Ιανουάριο. Πρόκειται για τις μοναδικές επίσημες τοποθετήσεις του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ στα κομματικά όργανα, οι οποίες αφορούν την κατάσταση στον πολιτικό χώρο που αντιπροσωπεύει. Το δημόσιο στίγμα του υπήρξε σαφές: η σημερινή Βουλή δεν μπορεί να προσφέρει λύση και μια μετεκλογική συμμαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να υπάρξει μόνο αν αυτός ηττηθεί στην εκλογική διαδικασία και κληθεί να συμμετάσχει σε μια ευρύτερη συνεργασία. Παράλληλα, ο Βενιζέλος μίλησε ξεκάθαρα για προγραμματικές συμφωνίες. «Η αυτονομία της δημοκρατικής παράταξης διασφαλίζεται με αυτό τον καθαρό προγραμματικό λόγο, με την καθαρή στρατηγική. Και όχι με “ίσες αποστάσεις”, εντός εισαγωγικών, και συμψηφισμούς» είχε τονίσει και εξακολουθεί να επιμένει.

Το ραντεβού. Η πρόσφατη συνάντησή του με τη Φώφη Γεννηματά άφησε πολλούς να αναρωτιούνται για τη σημερινή θέση του μέσα στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Τα ελάχιστα σχόλια από συνεργάτες του, σε συνδυασμό με όσα διαμήνυε η Χαριλάου Τρικούπη, έδειχναν με εύσχημο τρόπο μια διάσταση οπτικής –που κανείς δεν επιθυμούσε να εξελιχθεί σε ρήξη. Η μία πλευρά μιλούσε για διαφορετικές απόψεις πάνω στην πολιτική που ακολουθείται, ενώ η επίσημη γραμμή του κόμματος έκανε λόγο για καλό κλίμα και ευχάριστη ατμόσφαιρα μεταξύ των δύο. Σε αυτή τη συνάντηση δεν έγινε συζήτηση για το σενάριο εκλογών ούτε για το πού θα κατέβει υποψήφιος ο Βενιζέλος, παρά την εκτεταμένη φημολογία που τον θέλει να φλερτάρει με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Η απουσία του από την εκδήλωση της Θεσσαλονίκης, για λόγους ανειλημμένων υποχρεώσεων, προκάλεσε έκπληξη, η επιλογή του ωστόσο να μην ανοίγει τα χαρτιά του δεν αφήνει περιθώρια για περαιτέρω συζητήσεις που αφορούν το πολιτικό του μέλλον. Ο ίδιος επιλέγει να ασχολείται με θέματα της επικαιρότητας και να ασκεί σκληρή κριτική στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και συγκεκριμένα στον Αλέξη Τσίπρα. Δεν μπορεί όμως παρά να σημειωθεί η «επίθεση φιλίας» προς το μέρος του, η οποία συνεχίστηκε και τις προηγούμενες ημέρες από τη Φώφη Γεννηματά –η επικεφαλής της ΔΗΣΥ απένειμε εύσημα στον Βαγγέλη Βενιζέλο γιατί «κράτησε όρθια την παράταξη».

Οι εκλογές. Σε κάθε περίπτωση, είναι ξεκάθαρο ότι η ιδεολογική τοποθέτηση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ απευθύνεται σε ευρύ ακροατήριο, το οποίο επεκτείνεται από τη ΝΔ έως Το Ποτάμι και την Ωρα Αποφάσεων. Το κομμάτι του Κέντρου που υποστηρίζει τις μεταρρυθμίσεις, επειδή ακριβώς είναι διασκορπισμένο, μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο τις εξελίξεις αλλά και το αποτέλεσμα στις προσεχείς κάλπες. Ο Βενιζέλος θεωρεί ζωτικής σημασίας για τη χώρα να γίνουν εκλογές το συντομότερο.

Το Ποτάμι και η Ωρα Αποφάσεων. Πρόκειται για ζήτημα που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο λειτουργεί διχαστικά στο ευρύτερο κεντροαριστερό πεδίο. Το Ποτάμι επιμένει σε ένα προφίλ το οποίο παρουσιάζεται από στελέχη του ως «απόσταση από τον λαϊκισμό», ενώ αυτοπροσδιορίζεται ως κομμάτι του εκσυγχρονιστικού μπλοκ, αλλά δεν προκρίνει τις κάλπες και αναζητεί χρόνο. Σε αυτό το πλαίσιο συνεχίζει τις συνομιλίες και με την Ωρα Αποφάσεων, επιχειρώντας να εκπροσωπήσει ένα κομμάτι του ΠΑΣΟΚ που δεν είναι ικανοποιημένο από τις σημερινές επιλογές της Χαριλάου Τρικούπη. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη, από την άλλη, σχολιάζει σχεδόν ειρωνικά τις τελευταίες παρεμβάσεις του Σταύρου Θεοδωράκη και την προσέγγιση της Σεβαστουπόλεως με την Ωρα Αποφάσεων (Διαμαντοπούλου, Ραγκούσης, Φλωρίδης), ενώ επιμένει στον δικό της προγραμματισμό για τη συνένωση του χώρου.

Την Τρίτη του Πάσχα, η Φώφη Γεννηματά θα μιλήσει σε ανοιχτή εκδήλωση στη Ρόδο για μια νέα Κεντροαριστερά, ενώ στα τέλη της προσεχούς εβδομάδας αναμένεται να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, η οποία θα επικυρώσει όλα τα βήματα καθ’ οδόν προς το Συνέδριο του Ιουνίου.