Το σκηνικό βίας που επαναλαμβάνεται σχεδόν μέρα παρά μέρα στο κέντρο της Αθήνας, όπως σχολιάζουν στη ΝΔ, είναι ακόμη μία απόδειξη της ανικανότητας της κυβέρνησης να προσφέρει αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες. Η σφοδρή επίθεση της οδού Πειραιώς για τα νέα επεισόδια στα Εξάρχεια, προχθές το βράδυ, δίνει το στίγμα για τη σκληρή γραμμή που είναι αποφασισμένη να κρατήσει η αξιωματική αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στα θέματα της καθημερινότητας, επιμένοντας σταθερά στο αίτημά της για εκλογές.

Η Πειραιώς επενδύει σε ένα προεκλογικό κλίμα χωρίς ανακωχή – και η τακτική αυτή δεν θα αλλάξει ακόμη κι αν κλείσει τελικώς η αξιολόγηση, όπως επισημαίνεται από το γαλάζιο στρατηγείο. Η ΝΔ θα εξακολουθήσει δηλαδή, και μάλιστα σε πολύ υψηλούς τόνους, να αναδεικνύει το βαρύ φορτίο των μέτρων που θα φέρει η κυβέρνηση μετά τη συμφωνία της Μάλτας. Αλλά θα συνεχίσει και την αυστηρή κριτική της στα πεπραγμένα του κυβερνητικού συνασπισμού σε όλα τα βασικά πεδία της καθημερινότητας όπως είναι η υγεία, η παιδεία, η δημόσια ασφάλεια.

Η γαλάζια δράση

Η αποτυχία της κυβέρνησης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις υψηλόβαθμων στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι ολοφάνερη όχι μόνο στην οικονομία, η οποία βρίσκεται υπό κατάρρευση, αλλά σε όλα τα επίπεδα. Συνακόλουθα – τονίζεται – χρέος της ΝΔ είναι να εξηγήσει στους πολίτες ότι αυτή η κυβέρνηση αδυνατεί να διαχειριστεί οποιοδήποτε θέμα της κοινωνίας. Το μήνυμα που εκπέμπουν με έμφαση είναι πως «η κυβέρνηση θα μας βρίσκει κάθε μέρα απέναντί της μέχρι να αντιληφθεί ότι είναι αναγκαίο να γίνουν εκλογές ώστε να φύγει». Παράλληλα, λένε, η ΝΔ θα προβάλλει τις δικές της εναλλακτικές προτάσεις σε αυτούς τους τομείς. Πριν από λίγες ημέρες ξεκίνησε ο μήνας δράσης της ΝΔ για την υγεία. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσιάζει σε όλη την Ελλάδα με περιοδείες και εκδηλώσεις τις βασικές θέσεις του προγράμματός του για την υγεία. Στον σχεδιασμό της γαλάζιας ηγεσίας είναι το επόμενο διάστημα να αρχίσουν παρόμοιες δράσεις και για άλλες θεματικές. Στο μεταξύ, στην ίδια κατεύθυνση σχεδόν καθημερινές είναι οι ανακοινώσεις των τομεαρχών του κόμματος προς την κυβέρνηση – με αναλυτικά στοιχεία και τεκμηρίωση – για θέματα που βρίσκονται στην επικαιρότητα. Αλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους είχε δώσει εντολή κατά την τελευταία σύσκεψη να είναι αμείλικτοι στα αντιπολιτευτικά τους καθήκοντα απέναντι στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Η ασυνέπεια του ΣΥΡΙΖΑ

Βασική στόχευση του επιτελείου της ΝΔ είναι να κρατάει ψηλά στην αντιπολιτευτική της ατζέντα θέματα που εκτιμά ότι καταδεικνύουν τις ανακολουθίες των κυβερνώντων. Η γραμμή που έχει δοθεί από την ηγεσία του κόμματος σε όλους τους βουλευτές είναι να εξαπολύουν σφοδρή επίθεση στον κυβερνητικό συνασπισμό για τις υποσχέσεις που δεν τήρησε. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της ΔΕΗ: πολλά στελέχη της γαλάζιας παράταξης εξακολουθούν να επισημαίνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ «άλλα έλεγε κι άλλα κάνει. Κατηγορούσε – όταν ήταν αντιπολίτευση – τη ΝΔ για ξεπούλημα του Δημοσίου και τώρα ξεπουλάει εκείνος τη ΔΕΗ». Αλλωστε, το μήνυμα πως η ΝΔ θα συνεχίσει τη σκληρή κριτική για τη ΔΕΗ το έδωσε προχθές ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του για την Εξεταστική για την υγεία. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αποδέχθηκε την πώληση μονάδων της ΔΕΗ που αντιστοιχούν στο 40% της παραγωγικής ισχύος της επιχείρησης. «Εσείς που πολεμούσατε το μοντέλο της μικρής ΔΕΗ αποδεχθήκατε ακριβώς αυτό» ήταν το καυστικό σχόλιό του. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΝΔ αρκετές φορές κατά την ομιλία του αναφέρθηκε σε λόγια του Αλέξη Τσίπρα, τα οποία έμειναν απλώς εξαγγελίες και δεν έγιναν ποτέ πράξεις.

Πεποίθηση όλων στα ανώτατα κλιμάκια της οδού Πειραιώς είναι πως η κυβέρνηση είναι εγκλωβισμένη σε απόλυτο αδιέξοδο. Αυτό φάνηκε, σημειώνουν, τόσο από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή όσο και από εκείνη που ακολούθησε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο. «Δεν ήταν καθόλου πειστικός ότι θα φέρει ανάπτυξη αφού ήδη η χώρα βουλιάζει στην ύφεση. Και την ίδια στιγμή δεν είπε κουβέντα για την περικοπή των συντάξεων και τη μείωση του αφορολογήτου η οποία θα οδηγήσει σε μείωση του εισοδήματος όλων των Ελλήνων». Προσθέτουν μάλιστα πως ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση προσπαθούν να κρύψουν τα δικά τους σκάνδαλα, γι’ αυτό δεν υπερψήφισαν την πρόταση της ΝΔ για Εξεταστική στην υγεία που θα περιλαμβάνει και τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. «Πρέπει να διερευνηθεί το θέμα της μη έκδοσης δελτίου φαρμάκων στην περίοδό τους». Μάλιστα από την Πειραιώς έδωσαν μια πρόγευση και για άλλες γαλάζιες αντιδράσεις. Δηλώνουν αποφασισμένοι να μη δείξουν ανοχή σε σκάνδαλα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και γι’ αυτό σύντομα η ΝΔ θα αναλάβει νέες πρωτοβουλίες για τη διερεύνηση ατασθαλιών στην υγεία το διάστημα της κυβέρνησής τους.

Με δημοσκοπικό αέρα

Για τη ΝΔ, η εικόνα κατάρρευσης που παρουσιάζει η κυβέρνηση πιστοποιείται πλέον από όλες τις δημοσκοπήσεις και όπως τονίζεται αυτό αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι οι κυβερνώντες αποδοκιμάζονται ανοικτά από τους πολίτες, χωρίς δυνατότητα αναστροφής του κλίματος. Σε όλες τις μετρήσεις η επικράτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην πρόθεση ψήφου είναι συντριπτική. «Δεν υπάρχει κανένας δημοσκοπικός δείκτης στον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης να μην υπερέχει του Αλέξη Τσίπρα» σχολιάζουν με νόημα οι επιτελείς της Πειραιώς. Ομως, όπως εξηγούν, αυτό που τους απασχολεί δεν είναι να επισημανθεί η υπεροχή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά να εμπεδωθεί στον κόσμο ότι «είναι ο ηγέτης που έχει την ικανότητα, σε αντίθεση με τον Τσίπρα, να βγάλει τη χώρα από την κρίση». Αυτό επιβεβαιώνεται, λένε, και από τους λεγόμενους ποιοτικούς δείκτες, καθώς σε ερωτήσεις του τύπου «ποιος έχει σχέδιο για την έξοδο από την κρίση» ή «ποιος μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερα για το χρέος», ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερτερεί πλέον σημαντικά του Αλέξη Τσίπρα.

Ανάμεσα σε δύο τάσεις

Η κλιμάκωση της επίθεσης που ήδη εξαπολύει η ΝΔ έχει τη σφραγίδα της κομματικής ηγεσίας. Εντούτοις, αυτό το διάστημα στο γαλάζιο στρατόπεδο παρατηρούνται δύο τάσεις: μία που επιθυμεί πιο σκληρή αντιπολίτευση, ακόμη και με ταυτόχρονη κινητοποίηση της κοινωνίας, και μία άλλη που θέλει αντιπαράθεση, αλλά μέσα σε ένα πλαίσιο με θεσμικά χαρακτηριστικά. Είναι προφανές ότι αυτή τη διαφοροποίηση έχουν καταγράψει και στο Μαξίμου και επιχειρεί να αξιοποιήσει ο Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι έχει μετατρέψει τη ΝΔ σε «κόμμα διαμαρτυρίας».

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, ο πρόεδρος της ΝΔ επιδιώκει να διατηρήσει τις ισορροπίες, επιμένοντας στη γραμμή της μετωπικής σύγκρουσης με την κυβέρνησης. Ανάμεσα στους υπέρμαχους ενός «ανελέητου πολέμου» είναι ο αντιπρόεδρος του κόμματος Αδωνις Γεωργιάδης, εστιάζοντας στην «επικινδυνότητα» της κυβέρνησης Τσίπρα. Με το δικό του στυλ επιτίθεται στους υπουργούς της κυβέρνησης με ακραίες εκφράσεις εντός και εκτός Βουλής, ενώ ως υποστηρικτές αυτής της τακτικής εμφανίζονται και αρκετοί βουλευτές του λεγόμενου «σαμαρικού» στρατοπέδου. Στην αντίπερα όχθη υπάρχουν βουλευτές οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η ΝΔ οφείλει να ασκεί αυστηρή κριτική, χωρίς όμως να «λαϊκίζει». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Δένδιας τονίζει με νόημα πως τα στελέχη της ΝΔ πρέπει «να αποφεύγουν τον πειρασμό της αντιγραφής των μεθόδων του ΣΥΡΙΖΑ», καθώς «δεν ταιριάζουν στο κόμμα ο λαϊκισμός και οι ύβρεις». Υπέρ της δυναμικής αντιπολίτευσης, αλλά χωρίς ακρότητες, συντάσσεται και η Ντόρα Μπακογιάννη. Πάντως, παρά τις δύο διαφορετικές προσεγγίσεις στην αντιπολιτευτική τακτική, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί ότι όλα τα επί μέρους γαλάζια συστήματα έχουν απόλυτη σύμπνοια στον βασικό στόχο του κόμματος: να φύγει το συντομότερο η κυβέρνηση Τσίπρα.

Βασική προτεραιότητα του αντιπολιτευτικού σχεδιασμού της ΝΔ είναι και η τακτική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολίτες. Οι περιοδείες και οι επισκέψεις του σε φορείς πρόκειται να συνεχιστούν και το βάρος θα δοθεί το επόμενο διάστημα στην επαφή του με τη νεολαία. Αυτές τις ημέρες προετοιμάζεται εντατικά μια εκδήλωση για τη νέα γενιά, η οποία προγραμματίζεται να υλοποιηθεί το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου. Πρόκειται για κινήσεις που συνδυάζονται και με το σχέδιο ανανέωσης, στο οποίο επίσης δίνει βάρος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσα σε μία οιονεί προεκλογική ατμόσφαιρα, όπως τονίζουν από το επιτελείο του.