Ομολογουμένως, μοιάζει με extreme sport να δηλώνεις και να είσαι μέλος της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ τον καιρό της αριστερής μνημονιακής διακυβέρνησης. Αν η δομική αντίφαση του κυβερνώντος κόμματος είναι τεράστια, είναι προφανώς ακόμη οξύτερη στο πεδίο της Νεολαίας.
Προσφάτως η εν λόγω οργάνωση απασχόλησε με το πρώτο της ιδρυτικό συνέδριο που επανεξέλεξε τον Ιάσονα Σχινά – Παπαδόπουλο γραμματέα της και νέο Κεντρικό Συμβούλιο με 37 μέλη. Νωρίτερα από αυτό, το ερωτηματολόγιο που είχε μοιραστεί στα μέλη της είχε κάνει αίσθηση αφού ένα εκ των ερωτημάτων του αφορούσε το κατά πόσο συμφωνεί ένας νεολαίος του ΣΥΡΙΖΑ με «απαλλοτριώσεις» από σουπερμάρκετ! Ερώτημα που πυροδότησε μια τεράστια πολιτική αντιπαράθεση: «Εκπαιδεύουν Γιαγκούλες (σ.σ.: εκ του θρυλικού κοινωνικού ληστή) στη Νεολαία τους οι συριζαίοι;» αναρωτήθηκε η πιο συντηρητική μερίδα του δημόσιου λόγου και ολίγον χαιρέκακα.

Προφανώς όχι. Και η Νεολαία όμως, όπως και το εν λόγω κόμμα, είναι στο επίκεντρο των αναζητήσεων και των χαρτογραφήσεων. Λογικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνά. Με τους όρους των αριστερών Νεολαιών, η οργάνωση τούτη αποτελεί και δυνητική δεξαμενή για το κόμμα. Και πολύ περισσότερο έχει ενδιαφέρον η γεωγραφία της μετά τη ρωγμή του καλοκαιριού του 2015 που λόγω συνομολόγησης τρίτου Μνημονίου διαλύθηκε συθέμελα. Μέχρι να ανασυγκροτηθεί, οριστικά, πριν από δύο εβδομάδες και παρά τη χλεύη πρώην στελεχών της και μελών της που την αντιμετωπίζουν ως οργανικό μέρος ενός αστικού και αντιλαϊκού πλέον κόμματος.

ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. Πάμε όμως σε μερικά στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε τι είναι η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ. «Αντιλαμβανόμαστε την κυβέρνηση ως εργαλείο για τη βελτίωση της καθημερινότητας της κοινωνικής πλειοψηφίας και γι’ αυτόν τον λόγο θα επιδιώξουμε με τις θέσεις μας και τις προτάσεις μας να μπολιάσουμε το πρόγραμμα του κόμματος με το δικό μας. Οι θέσεις και οι προτάσεις μας θέλουμε να γίνουν αιχμές πολιτικής σύγκρουσης και ιδεολογικής αντιπαράθεσης στους χώρους της Νεολαίας» μου λέει λίγο τεχνικά πηγή από τη σημερινή Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι το καλό σενάριο ή, εν πάση περιπτώσει, το πιο ρομαντικό. Ας μην ξεχνάμε πως ο δυϊσμός του τύπου κυβέρνηση διαχείρισης – κόμμα αντιπολίτευσης είναι κάτι που έχει επαναληφθεί στην Ιστορία –βλέπε ΠΑΣΟΚ.

Πιο στεγνά, το μεγάλο στοίχημα σήμερα για τη Νεολαία είναι: «Να μη μετατραπεί σε γραφείο ευρέσεως εργασίας λόγω κυβερνητικών δεσμών. Να μη θεωρηθούν το Μνημόνιο και τα μέτρα ως κανονικότητα από τη νεότερη γενιά που στρατολογήθηκε στις σημερινές συνθήκες», όπως μου λέει νεολαίος της πιο αριστερής οπτικής. «Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα παραμονής της Αριστεράς στην κυβέρνηση ώστε να βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια, να απεγκλωβιστούμε από τη μνημονιακή πραγματικότητα και την επιτροπεία, κόντρα στο σχέδιο της αριστερής παρένθεσης και της παλινόρθωσης των νεοφιλελεύθερων δυνάμεων» σημειώνει στα «ΝΕΑ» κορυφαίο στέλεχός της, θυμίζοντας πολύ τη ρητορεία των πολιτικών του μπαμπάδων σε κόμμα και κυβέρνηση.

ΠΕΡΙ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ. Με ζητούμενο τη σημερινή αυτοτέλεια, η Νεολαία έχει θέσει ως καταστατικό όρο την ποσόστωση στη σχέση έμμισθων μελών της με το κόμμα και την κυβέρνηση, ενώ, όπως προβλέπει ο κανονισμός της οργάνωσης, «σε περίπτωση που εκλεγεί μέλος της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ βουλευτής, ο μισθός του ορίζεται από την οργάνωση και τα χρήματα που του αντιστοιχούν βάσει νομοθεσίας θα δίνονται αποκλειστικά σε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης». To κλασικό αίτημα της αυτονομίας της Νεολαίας από το κόμμα αποκτά ξεχωριστά χαρακτηριστικά σήμερα. Κι αυτό αφού αν κυβερνάει το κόμμα σου, δεν είναι τόσο αυτονόητο πως επιδιώκεις την αυτονομία σου. Αυτά, με την αστική λογική. Εδώ, όπως μου λένε πηγές της Νεολαίας, το αίτημα παραμένει και μάλιστα το εγχείρημα των νεολαίων αντλεί παράδειγμα από την ΕΚΟΝ Ρήγα Φεραίου. Βέβαια σε εντελώς άλλο κάδρο.

ΠΩΣ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ. Σύμφωνα με τους επικριτές της, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ και με το πρόσφατο συνέδριο αποτύπωσε πως αποτελεί μέρος της κυβερνώσας παράταξης αφού για πρώτη φορά στην ιστορία της δεν εμφάνισε διαφορετικές πλατφόρμες και ρεύματα στο εσωτερικό της. Κανένα, πλην εκείνου της κριτικής στήριξης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Για μερίδα των επικριτών της, επίσης, η Νεολαία όπως και το κόμμα τελείωσαν το καλοκαίρι του 2015. Πλέον για αυτούς μιλάμε για μετάλλαξη, ενώ σύμφωνα και με πληροφορίες του δικού μας Μικροπολιτικού (7 Απριλίου 2017) η Νεολαία επιχείρησε να χτυπήσει την πόρτα στους Νέους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, αλλά δεν βρήκε θερμή ανταπόκριση. Πηγή της Νεολαίας βέβαια μου ξεκαθαρίζει πως κινούνται ακόμη και με συνέπεια μέσω του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στα της Ευρώπης και προσθέτει: «Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ είναι μια αυτόνομη πολιτική οργάνωση που αντιλαμβάνεται τον διακριτό ρόλο της δράσης της βάσει των αναγκών των νέων, Ελλήνων και μεταναστών. Ιδεολογικά ανήκει στο ρεύμα της κομμουνιστικής ανανέωσης και συμφωνεί με τον ιδεολογικό χαρακτήρα και τον στρατηγικό στόχο του ΣΥΡΙΖΑ που είναι ο σοσιαλισμός του 21ου αιώνα».

Σήμερα, πάντως, η Νεολαία μοιάζει να αναπτύσσεται, οι οργανώσεις ξανασπάνε ανά περιοχή, σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειοψηφία των μελών για πρώτη φορά δεν είναι φοιτητές αλλά εργαζόμενοι. Κατά έναν αριστερό νεολαίο που προσφάτως πέρασε στο κόμμα, «η διάσπαση το καλοκαίρι του 2015 ήταν τηλεοπτική. Ουσιαστικά διαλυθήκαμε, όλοι έφυγαν, αλλά αυτό δεν συντελέστηκε τυπικά στα όργανα». Πρακτικά, συμπληρώνει, αυτοί που έφυγαν περνάνε πιο δύσκολα σήμερα, ενώ ανήκει σε αυτούς που υποστηρίζουν πως η αφομοίωση από τη μνημονιακή ήττα δεν έχει συντελεστεί πλήρως: «Οχι τυχαία, όσοι επιχείρησαν στο πρόσφατο συνέδριο του κόμματος να περάσουν γραμμή success story βούλιαξαν. Αντίθετα με αυτούς που επισήμαναν πως τα πράγματα δεν πάνε καλά αλλά πρέπει να το παλέψουμε».