Από το 1994, όταν ο Παναθηναϊκός πρωτοσυστήθηκε στα φάιναλ φορ της κορυφαίας διοργάνωσης του μπάσκετ σε επίπεδο συλλόγων, έχει συνολικά 11 παρουσίες και κατέκτησε 6 φορές το βαρύτιμο τρόπαιο. Από εκείνη την ιστορική τελική φάση στο Τελ Αβίβ η ιστορία των Πρασίνων χωρίζεται σε τρεις περιόδους. Στην προ Ζοτς εποχή, στη «χρυσή 13ετία» με τον Ζοτς και τη μετά Ζοτς εποχή. Στην πρώτη περίοδο ο Παναθηναϊκός είχε τρεις συμμετοχές (1994, ’95, ’96) με μία κατάκτηση (1996) και τρεις σερί απουσίες (1997, ’98, ’99). Επί ημερών Ομπράντοβιτς είχε 8 παρουσίες στα φάιναλ φορ (2000, ’01, ’02, ’05, ’07, ’09, ’11, ’12), κατέκτησε 5 Ευρωλίγκες (2000, ’02, ’07, ’09, ’11) και είχε πέντε απουσίες, που είχαν μέγιστη σερί διάρκεια δύο χρονιές (2003, ’04, ’06, ’08, ’10).
Από το διαζύγιο με τον κορυφαίο προπονητή του ευρωπαϊκού μπάσκετ και έπειτα, ο Παναθηναϊκός δεν έχει προκριθεί ποτέ σε φάιναλ φορ. Για τέσσερις σερί σεζόν δεν έχει κατορθώσει να πάρει το πλεονέκτημα έδρας για τα πλέι οφ.
Η παραπάνω καταμέτρηση κάνει κατανοητό, με τον πιο απτό τρόπο, το πόσο σημαντική είναι για τον Παναθηναϊκό η προημιτελική σειρά με τη Φενέρμπαχτσε: έχει τη χρυσή ευκαιρία να επιστρέψει στα φάιναλ φορ, βάζοντας τέλος στην πιο μακρά περίοδο ξηρασίας στη σύγχρονη ιστορία του, με αντίπαλο τον προπονητή που έκτισε την πράσινη αυτοκρατορία και το όνομά του κυκλοφορεί στο ΟΑΚΑ σαν φάντασμα!
SOLD OUT. Είναι η ευκαιρία να επιστρέψει στην κορυφαία στιγμή της Ευρωλίγκας, η ευκαιρία να ξεπεράσει το διαζύγιο με τον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς. Για να το κατορθώσει πρέπει να αποκλείσει τον πολυνίκη σέρβο προπονητή και για να το πετύχει οφείλει να νικήσει τρεις φορές τη Φενέρμπαχτσε.
Αρχής γενομένης στον αγώνα της Τρίτης στο ΟΑΚΑ, όπου έχει σημειωθεί sold out, όπως και στο ματς της Πέμπτης, η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ πρέπει να περιορίσει τα ατού της πρωταθλήτριας Τουρκίας, να απαντήσει στους γρίφους που θα βάλει η ομάδα του Ομπράντοβιτς και να φθάσει στις δύο πρώτες νίκες που θα τη φέρουν μια ανάσα από το φάιναλ φορ της Κωνσταντινούπολης (19, 21 Μαΐου).
Κύριο μέλημα για τους παίκτες του ΠΑΟ, που διαθέτει την καλύτερη άμυνα της διοργάνωσης όπως παρουσιάζεται και στον συγκριτικό πίνακα, είναι να περιορίσουν τη δημιουργία των Σλούκα – Μπογκντάνοβιτς (8,5 ασίστ), το inside game των Βέσελι – Γιούντο (22 π. ανά αγώνα στους 76 π. που έχει μ.ό. η Φενέρ) και να αναγκάσουν τους αντιπάλους τους σε λάθη, με την ικανότητα που έχουν οι Καλάθης, Γκιστ, Σίνγκλετον, Τζέιμς στα κλεψίματα και στην πίεση στην μπάλα.
Η ΑΜΥΝΑ. Από την αποτελεσματική άμυνα και την ώθηση που προσφέρει η θερμή εξέδρα των Πρασίνων, η οποία μαζί με την ενέργεια που διαθέτει το εντυπωσιακό σε αθλητικά προσόντα ρόστερ της ομάδας δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα που μπαίνει στο ρεζερβουάρ του Παναθηναϊκού, η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ θέλει να βρει την αυτοπεποίθηση για την επίθεσή της. Η άμυνα της Φενέρ (4η καλύτερη στη διοργάνωση) είναι σκληρή, έχει καλές επιδόσεις στα κοψίματα (Γιούντο) και οι Πράσινοι πρέπει να κτυπήσουν στο transition (αιφνιδιασμοί) και να έχουν υψηλά ποσοστά πίσω από τα 6μ75.
Κλειδί για την αμυντική (στις αλλαγές) και την επιθετική (δημιουργία, σκοράρισμα, ρήγματα) λειτουργία της ομάδας του Ομπράντοβιτς είναι ο Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς, ακολούθως ο κυριαρχικός στις δύο ρακέτες Εκπε Γιούντο και επίσης ο βασικός δημιουργός/κουμανταδόρος της ομάδας Κώστας Σλούκας.