Στις 19 Ιουλίου 1966, στο γήπεδο Εϊρσαμ Παρκ του Μίντλεσμπρο, η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ιταλίας γνώρισε την πιο ταπεινωτική ήττα στην ιστορία της.
Με δύο παγκόσμιους τίτλους προπολεμικά και παίκτες στη σύνθεσή της όπως οι Φακέτι, Ματσόλα και Ριβέρα, η Σκουάντρα Ατζούρα αποτελούσε «βαρύ» όνομα στο Μουντιάλ της Αγγλίας και στόχευε ψηλά.
Ντεμπούτο σ’ εκείνη τη διοργάνωση έκανε η ομάδα της Βόρειας Κορέας, η πρόκριση της οποίας είχε θεωρηθεί τεράστιο επίτευγμα. Το μεγαλύτερο σοκ όμως ήρθε στο Εϊρσαμ Παρκ όταν με γκολ του Πακ Ντου Ικ νίκησε με 1-0 τις βεντέτες της Ιταλίας.
Ο 73χρονος σήμερα Πακ αντιμετωπίζεται στην πατρίδα του ως εθνικός ήρωας και ως ένα μικρό δείγμα ευγνωμοσύνης η ηγεσία της χώρας του τον όρισε πρώτο λαμπαδηδρόμο όταν η ολυμπιακή δάδα πέρασε από τη Βόρεια Κορέα στο ταξίδι της προς το Πεκίνο για τους Αγώνες του 2008.
Εκείνη η ήττα της Ιταλίας προκάλεσε την απόλυση του προπονητή της Σκουάντρα Ατζούρα, Εντμόντο Φάμπρι, ενώ οι Τιφόζι υποδέχτηκαν την αποστολή με ντομάτες. Στις μέρες μας, ένας νεαρός, ο 18χρονος Χαν Κουάνγκ Σονγκ έγινε η αφορμή για να ασχοληθούν ξανά οι Ιταλοί με το ποδόσφαιρο της Βόρειας Κορέας.
Στις 2 Απριλίου ο Χαν έγινε ο πρώτος Βορειοκορεάτης που αγωνίστηκε στη Serie A με τα χρώματα της Κάλιαρι και μία εβδομάδα αργότερα πέτυχε και το πρώτο του γκολ χαρίζοντας στην ομάδα του τη νίκη με 3-2 επί της Τορίνο.
Γεννημένος στην πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας, την Πιονγκγιάνγκ, ο Χαν είναι ένα αυθεντικό ταλέντο που δίνει υποσχέσεις για ένα λαμπρό μέλλον.
Αγωνίζεται στην επίθεση, πρότυπό του είναι ο Κριστιάνο Ρονάλντο και στην πρωτεύουσα της Σαρδηνίας τον έχουν μη στάξει και μη βρέξει.
Πώς έφτασε όμως ένας παίκτης από τη Βόρεια Κορέα στην Ιταλία;
Το 2014 ήταν ο αρχηγός της εθνικής ομάδας Κ-16 της χώρας του που θριάμβευσε στο ασιατικό πρωτάθλημα, ενώ κατετάγη δεύτερος στον πίνακα του σκόρερ.
Το άστρο του έλαμψε και στο Παγκόσμιο Κύπελλο Κ-17, οδηγώντας τη Βόρεια Κορέα στη φάση των 16. Οι εμφανίσεις του έγιναν αντικείμενο συζητήσεων μεταξύ των σκάουτερ των μεγάλων ευρωπαϊκών κλαμπ. Η Κάλιαρι όμως ήταν αυτή που του πρότεινε πρώτη να κάνει το ταξίδι των 9.000 χιλιομέτρων δίνοντάς του την ευκαιρία να ξεδιπλώσει το ταλέντο του.
Γρήγορα εντυπωσίασε στο τουρνουά του Βιαρέτζιο με την ομάδα Κ-19 και τα υπόλοιπα είναι ιστορία.
ΟΙ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ. Ο Χαν δεν είναι ο πρώτος ποδοσφαιριστής της Βόρειας Κορέας που εμφανίζεται στα ευρωπαϊκά γήπεδα.
Εχει προηγηθεί ο γεννημένος στην Ιαπωνία αλλά Βορειοκορεάτης στην καταγωγή Γιονγκ Τάε Σε που έπαιξε μεταξύ άλλων στην Μπόχουμ και την Κολωνία. Ο Γιονγκ έστρεψε τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του όταν στο Μουντιάλ του 2010 ξέσπασε σε κλάματα κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου της Βόρειας Κορέας στο παιχνίδι με τη Βραζιλία.
Το 2011 ο Πακ Κουάνγκ Ριόνγκ μπήκε αλλαγή για τη Βασιλεία στο παιχνίδι με τη ρουμανική Οτελούλ και έγινε ο πρώτος παίκτης από τη Βόρεια Κορέα που έπαιξε σε παιχνίδι του Τσάμπιονς Λιγκ.