Το ποδόσφαιρο δεν χρειάστηκε να αφήσει επιστολή για την ανάληψη της ευθύνης, προτίμησε να το βροντοφωνάξει. «Δεν υποκύπτω στην τρομοκρατία» ήταν το ξεκάθαρο μήνυμά του σε όσους σπέρνουν τον φόβο στο jogo bonito, το όμορφο παιχνίδι, όπως το αποκαλεί ο Πελέ.
Το Σίγκναλ Ιντούνα Παρκ γέμισε από 85.849 ανθρώπους, οι οπαδοί της Μονακό φώναξαν ρυθμικά το όνομα του τραυματισμένου από τη βομβιστική επίθεση στο πούλμαν της Ντόρτμουντ, Μαρκ Μπάρτρα. Αλλοι προτίμησαν να δείξουν τη συμπάθειά τους γράφοντας το όνομα του ισπανού αμυντικού στις κόκκινες φανέλες των Μονεγάσκων και στις γαλλικές σημαίες που κρατούσαν.
Μικρά παιδιά έστελναν το δικό τους μήνυμα με τη φράση You’ll never walk alone, ενώ σε εκατοντάδες οπαδούς της Μονακό προσφέρθηκαν καταλύματα από τους φίλους της Ντόρτμουντ για να περάσουν τη νύχτα τους μετά την αναβολή του αγώνα της Τρίτης. Μια σπάνια κίνηση γενναιοδωρίας και αλληλεγγύης από παραδοσιακούς ποδοσφαιρικούς –και όχι μόνο –εχθρούς των Γάλλων.
Αυτή είναι η καλή πλευρά. Γιατί υπάρχει και η άλλη, η σκοτεινή.
Παρά τις προσπάθειες των πολιτικών και των αθλητικών αξιωματούχων να εμφανίσουν ένα γενναίο πρόσωπο απέναντι στον φόβο, ο τελευταίος κατάφερε να υφάνει ξανά τον ιστό του πάνω από την ποδοσφαιρική Ευρώπη.
Οι ημέρες θυμίζουν την περίοδο που ακολούθησε την επίθεση αυτοκτονίας έξω από το Σταντ ντε Φρανς, τον Νοέμβριο του 2015.
Απόψε διεξάγονται τέσσερις αγώνες για το Γιουρόπα Λιγκ, στη Λυών, στο Αμστερνταμ, στις Βρυξέλλες και στο Βίγκο της Ισπανίας και οι εντολές που έχουν δοθεί από την ηγεσία της UEFA είναι ξεκάθαρες: μετατρέψτε τα γήπεδα και τα ξενοδοχεία σε φρούρια, ενώ προετοιμαστείτε για πιθανά χτυπήματα όμοια με αυτά στο πούλμαν της Ντόρτμουντ.
Σχολιάζοντας τον τρόπο επίθεσης στη γερμανική ομάδα, ο διευθυντής των διοργανώσεων της UEFA Τζόρτζιο Μαρκέτι υπογράμμισε πως είναι η πρώτη φορά που το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο καλείται να αντιμετωπίσει μια τέτοια κατάσταση.
«Εχουμε ζητήσει ήδη από τους συλλόγους να αναθεωρήσουν, μαζί με την αστυνομία, τα σχέδια ασφαλείας και να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των αγώνων (του Γιουρόπα Λιγκ)».
Κατά τη χθεσινή προσέλευσή τους στο Ιντούνα Παρκ οι φίλαθλοι υποβλήθηκαν σε περισσότερες σωματικές έρευνες και απαγορεύτηκαν τα σακίδια πλάτης, ενώ αυξήθηκε ο αριθμός των αστυνομικών και των ανδρών ασφαλείας. Τα ίδια μέτρα θα εφαρμοστούν και στα τέσσερα αποψινά παιχνίδια του Γιουρόπα Λιγκ (Αγιαξ – Σάλκε, Αντερλεχτ – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Θέλτα – Γκενκ και Λυών – Μπεσίκτας).
ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ. Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας τέθηκαν και οι σύλλογοι της αγγλικής Πρέμιερ Λιγκ ενόψει των αγώνων του Σαββατοκύριακου του Πάσχα.
Ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας Γουίλ Γκέντες δήλωσε πως η επίθεση στο πούλμαν της Ντόρτμουντ θα έχει μεγαλύτερη επίδραση στο ποδόσφαιρο από ό,τι η τρομοκρατική επίθεση στην ομάδα κρίκετ της Σρι Λάνκα στο Πακιστάν, πριν από οκτώ χρόνια.
«Δεν θέλω να πω πως το κρίκετ δεν έχει τους φιλάθλους του και δεν ήταν σημαντικό, αλλά το ποδόσφαιρο βρίσκεται σε άλλο επίπεδο και προκαλεί συναγερμό στην Αγγλία και σε όλα τα πρωταθλήματα στον κόσμο» σημείωσε ο Γκέντες.
Η επίθεση σε πούλμαν ομάδας έχει προκαλέσει έκπληξη σε όλους τους ειδικούς σε θέματα ασφάλειας, οι οποίοι μιλούν για μια νέα μορφή τρομοκρατίας που στόχο έχει τους ποδοσφαιριστές. «Είναι πραγματική έκπληξη γιατί δείχνει πως δεν υπάρχει απόλυτη ασφάλεια ούτε για τους παίκτες ούτε για τους φιλάθλους ούτε για το προσωπικό. Αυτό περιλαμβάνει τα προπονητικά κέντρα, τα ξενοδοχεία ,ακόμα και τις διαδρομές που ακολουθούν τώρα οι παίκτες για έναν αγώνα» υπογράμμισε ο Γκέντες.
ΦΡΟΥΡΙΟ. Πράγματι, το προπονητικό κέντρο της Ντόρτμουντ κατά τη χθεσινή πρωινή προπόνηση των παικτών ήταν γεμάτο ένοπλους αστυνομικούς.
Στο Μόναχο επιστρατεύτηκαν ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι για να ψάξουν για εκρηκτικά στο πούλμαν της Ρεάλ, ενώ η αποστολή της ισπανικής ομάδας όπως και αυτή της Μπάγερν πήγαν συνοδεία πάνοπλων αστυνομικών στην Αλιάντς Αρένα.
Το μήνυμα που ήθελαν να στείλουν όποιος ή όποιοι επιτέθηκαν στο πούλμαν της Ντόρτμουντ βρήκε τους αποδέκτες του όπως φάνηκε σε μία από τις εξόδους του Ιντούνα Παρκ, στη νοτιοανατολική πλευρά: η αστυνομία τέθηκε σε συναγερμό μπροστά σε ένα αντικείμενο που αποδείχτηκε πως ήταν άνευ σημασίας. Τελικά, νικιέται ο φόβος;