Μια από τις πιο αθλητικές ομάδες της διοργάνωσης είναι αναμφίβολα η Αναντολού Εφές, αντίπαλος του Ολυμπιακού στα πλέι οφ.

Οι παίκτες του Ζέλιμιρ Περάσοβιτς κατάφεραν με ντεμαράζ στο τέλος όχι μόνο να μπουν τελικά στην οκτάδα, αλλά και να τερματίσουν στην 6η θέση και επειδή τρώγοντας έρχεται η όρεξη, πλέον ονειρεύονται συμμετοχή στο φάιναλ φορ της Πόλης!

Πέρυσι ο κροάτης τεχνικός διεκδίκησε επάξια τον τίτλο του προπονητή της χρονιάς οδηγώντας τρένο την Μπασκόνια στο φάιναλ φορ του Βερολίνου, όπου μάλιστα ηττήθηκε με κόντρα διαιτησία στην παράταση από τη Φενέρ.

Το καλοκαίρι παρέλαβε την Εφές Αναντολού στη μετά Ιβκοβιτς εποχή και πραγματικά τη μεταμόρφωσε. Δημιούργησε μια πολύ αθλητική ομάδα με πλούσιο ταλέντο και ιδιαίτερα στον δεύτερο γύρο, όπου είχε περάσει ακόμα περισσότερο τη φιλοσοφία του, τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά.

Είναι δεδομένο ότι θέλει την ομάδα του να τρέχει για να αξιοποιεί τα αθλητικά προσόντα των παικτών του και αυτό είναι το ένα σημείο όπου θα πρέπει να εστιάσει ο Ολυμπιακός. Ο έλεγχος του ρυθμού είναι κάτι παραπάνω από ουσιαστικός.

ΚΩΔΙΚΟΣ «ΕΡΤΕΛ». Πρόκειται για το πολυεργαλείο της Εφές. Ο Γάλλος είναι ο μαέστρος στην ομάδα του Περάσοβιτς και από αυτόν ξεκινούν όλες οι μελωδικές συμφωνίες των Τούρκων. Μάλιστα είναι αυτός που κάνει ευτυχισμένο τον πιο επικίνδυνο παίκτη κάτω από τη ρακέτα, τον πρώην Ερυθρόλευκο Μπράιαν Ντάνστον, ο οποίος στο πρόσωπο του Ερτέλ έχει βρει τον νέο Βασίλη Σπανούλη να τον «ταΐζει» ασίστ.

Αν οι Ερυθρόλευκοι μπλοκάρουν τον Γάλλο, θα έχουν κάνει παραπάνω από τη μισή δουλειά και εδώ θα τραβήξει πολύ κουπί ο Βαγγέλης Μάντζαρης, ίσως και ο Κώστας Παπανικολάου, καθώς ο Ερτέλ εκτός από καλός οργανωτής είναι και εκτελεστής.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι δεν είναι μόνο ο κορυφαίος πασέρ της ομάδας με 6 ασίστ μέσο όρο ανά παιχνίδι, αλλά και ο καλύτερος σκόρερ των Τούρκων με 13,2 πόντους μέσο όρο, μαζί με τον αμερικανό φόργουορντ Ντέρεκ Μπράουν (13 π. μέσο όρο).

Το περασμένο καλοκαίρι έφυγε από την ομάδα –για το ΝΒΑ και τους Φιλαδέλφεια Σίξερς –ο Ντάριο Σάριτς, αλλά ο ερχομός του αμερικανού σμολ φόργουορντ από τη Χίμκι Τάιλερ Χάνεϊκατ ενίσχυσε ιδιαίτερα την ομάδα, αφού είναι ο κορυφαίος ριμπάουντερ της (με 7,3 μέσο όρο), μπροστά από Ντάνστον (6,2) και Μπράουν (5,7).

Απρόβλεπτος, αλλά στη μέρα του μπορεί να «σκοτώσει» οποιονδήποτε αντίπαλο, είναι ο ουρουγουανός γκαρντ Τζέισον Γκρέιντζερ (σχεδόν 10 πόντους μέσο όρο).

Συνεπώς για τον Ολυμπιακό το παν είναι να ελέγξει τον ρυθμό και να μπορέσει να παίξει την άμυνα που έχει ως σήμα κατατεθέν την εφετινή σεζόν.

Κακό ξεκίνημα, φίνις για Οσκαρ

Αν και ξεκίνησε με τρεις συνεχόμενες ήττες τη διοργάνωση και για μεγάλο διάστημα ήταν εκτός οκτάδας ή οριακά εντός, η Εφές Αναντολού με τρομερό φίνις έφτασε μέχρι την 6η θέση. Η ομάδα του Βέλιμιρ Περάσοβιτς είχε τρομερό ντεμαράζ στον δεύτερο γύρο και ιδιαίτερα στους τελευταίους εννέα αγώνες πριν από το φινάλε (δεν υπολογίζουμε το αδιάφορο βαθμολογικά παιχνίδι με τη Ρεάλ στη Μαδρίτη την τελευταία αγωνιστική) όπου σημείωσε 8 νίκες σε 9 αγώνες!

Μεταξύ άλλων νίκησε στο Βελιγράδι τον Ερυθρό Αστέρα, στο Κάουνας τη Ζαλγκίρις και την Ούνιξ στο Καζάν, ενώ εντός επικράτησε της Μπασκόνια, της Φενέρ και του Ολυμπιακού μεταξύ άλλων, συμπληρώνοντας και πιο εύκολες νίκες επί Αρμάνι και Μακάμπι. Εχασε μόνο από την Μπάμπεργκ στη Γερμανία.