H οργή ξεχειλίζει στη Βενεζουέλα και για πρώτη φορά πολίτες επιτέθηκαν με αντικείμενα στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο. Αφού ολοκληρώθηκε στρατιωτική τελετή στο Σαν Φελίξ, στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας, ο Μαδούρο αποχώρησε με ανοιχτό αυτοκίνητο. Είχε σηκωθεί και χαιρετούσε το πλήθος, όμως αρκετοί από τους παρισταμένους έσπασαν τον κλοιό ασφαλείας και πλησίασαν το όχημα, πετώντας αντικείμενα στον πρόεδρο της χώρας που φορούσε παραδοσιακή φορεσιά.

Η κρατική τηλεόραση διέκοψε αμέσως τη μετάδοση. Σε βίντεο που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο ακούγονται φωνές ατόμων που βρίζουν τον Μαδούρο, ενώ κάποιοι φαίνεται να του πετούν μπουκάλια, λεμονόκουπες και αβγά. Σε κάποιες εικόνες διακρίνεται ο Μαδούρο να προσπαθεί να καλύψει το πρόσωπό του, ενώ άνδρες ασφαλείας έχουν πέσει πάνω του για να τον προστατεύσουν.

Η αστυνομία, σύμφωνα με ανακοίνωση, προχώρησε στη σύλληψη πέντε νεαρών ηλικίας 15-20 ετών, επειδή «πετούσαν αιχμηρά αντικείμενα» κατά του οχήματος που μετέφερε τον πρόεδρο. Οι Αρχές δεν έδωσαν περισσότερες πληροφορίες για το περιστατικό, όμως λίγο αργότερα το κυβερνών κόμμα έκανε ανάρτηση στο twitter ότι ο Μαδούρο έγινε δεκτός από το πλήθος με επευφημίες.

Το περιστατικό έδωσε αφορμή στην αντιπολίτευση που διοργανώνει μεγάλες διαδηλώσεις τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ζητώντας τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, να επαναλάβει ότι ο Μαδούρο πλέον δεν χαίρει της εκτίμησης του λαού, που υποφέρει εν μέσω κρίσης, ελλείψεων στα τρόφιμα και πληθωρισμού που έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

«Ο δικτάτορας έπρεπε να βγει από το Μιραφλόρες (το προεδρικό μέγαρο) για να καταλάβει ότι ο κόσμος τον μισεί» ανέφερε ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Φρανσίσκο Σούκρε. «Δεν μπορεί να χειροκροτούν τον άνθρωπο που ευθύνεται για τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στην ιστορία μας».

Το συμβάν θύμισε σε πολλούς ένα αντίστοιχο περιστατικό πέρυσι, όταν οι Αρχές συνέλαβαν 30 άτομα στο νησί Μαργαρίτα επειδή φώναξαν εναντίον του Μαδούρο που επισκεπτόταν την περιοχή και τον αποδοκίμασαν χτυπώντας ρυθμικά κατσαρόλες. Τότε είχε συλληφθεί ο διευθυντής της εφημερίδας, στην ιστοσελίδα της οποίας αναρτήθηκε βίντεο με τις αποδοκιμασίες. Υπήρχαν καταγγελίες ότι ο Μαδούρο, σε εκείνη την περίπτωση, είχε σπρώξει μια ηλικιωμένη γυναίκα.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούν βίντεο που δείχνουν ότι ελικόπτερο της αστυνομίας ρίχνει δακρυγόνα από αέρος στους διαδηλωτές, γεγονός που έχει προκαλέσει αντιδράσεις διεθνώς. Σε άλλα βίντεο διακρίνονται ελεύθεροι σκοπευτές πάνω σε ταράτσα υπουργείου να πυροβολούν άοπλους διαδηλωτές. Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας αρνείται ότι έγινε ρίψη δακρυγόνων από ελικόπτερο. Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρεται ότι «πρόκειται για παραποιημένη εικόνα. Είναι σύμπτωση το γεγονός ότι την ώρα που περνούσε το ελικόπτερο έγινε ρίψη δακρυγόνων και γι’ αυτό δημιουργήθηκε σύγχυση».

Τις τελευταίες μέρες ο Νικολάς Μαδούρο δέχεται έντονες πιέσεις λόγω της λαϊκής κατακραυγής για τις αυταρχικές αποφάσεις του, όπως να απαγορεύσει στον αρχηγό της αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες να κατέχει δημόσια αξιώματα για 15 χρόνια. Η αντιπολίτευση κάνει λόγο για «νέο πραξικόπημα» από την πλευρά του Μαδούρο. Το φιλοκυβερνητικό Ανώτατο Δικαστήριο προσπάθησε να διαλύσει τη Βουλή της χώρας, αναλαμβάνοντας τις εξουσίες της, όμως λόγω των αντιδράσεων, λίγες ημέρες αργότερα, πήρε πίσω την απόφαση αυτή. Στο Κοινοβούλιο της Βενεζουέλας, την πλειοψηφία κατέχουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.