Συγκλονισμένη δήλωσε η Ανγκελα Μέρκελ από την επίθεση προχθές το βράδυ με στόχο το πούλμαν της ποδοσφαιρικής ομάδας Μπορούσια Ντόρτμουντ, ενώ 24 ώρες αργότερα οι γερμανικές Αρχές είχαν ανακοινώσει τη σύλληψη ενός ισλαμιστή ως υπόπτου. Σύμφωνα με ορισμένα γερμανικά μέσα, πάντως, μεταξύ των οποίων η εφημερίδα «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» και το περιοδικό «Φόκους», οι συλληφθέντες είναι δύο, ένας 25χρονος Ιρακινός που κατοικεί στο Βούπερταλ και ένας 28χρονος Γερμανός, κάτοικος του Φρέντμεμπεργκ. Και οι δύο αυτές πόλεις βρίσκονται στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, όπου βρίσκεται και το Ντόρτμουντ.

Παρά το γεγονός ότι η επίθεση αποδίδεται σε ισλαμιστές, οι γερμανικές Αρχές εμφανίζονται επιφυλακτικές ως προς τη σχέση τους με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Ο λόγος είναι ότι στον χώρο της τριπλής έκρηξης βρέθηκαν τρία διαφορετικά σημειώματα με το ίδιο ακριβώς κείμενο και με χρήση λέξεων που οι ειδικοί της τρομοκρατίας λένε ότι είναι ασυνήθιστες για τζιχαντιστές. Λίγο αργότερα εμφανίστηκε στην ιστοσελίδα Indymedia και τέταρτο κείμενο, στο οποίο αναφερόταν ότι η επίθεση έγινε από αντιφασιστικές οργανώσεις επειδή υποτίθεται ότι η Μπορούσια Ντόρτμουντ δεν κάνει αρκετά για να περιορίσει τους ρατσιστές, τους ακροδεξιούς και τους ναζί στις κερκίδες της. Η αστυνομία ωστόσο θεωρεί ότι «έπειτα από μια πρώτη αξιολόγηση, αμφισβητείται σοβαρά η αυθεντικότητά του», ενώ την αυθεντικότητά του αμφισβήτησε και η ίδια η ιστοσελίδα χαρακτηρίζοντας το κείμενο «nazifake».

Ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου Ραλφ Γέγκερ έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι οι Αρχές ερευνούν «προς όλες τις κατευθύνσεις», ενώ παραμένει ασαφές αν στην επίθεση εμπλέκονται ένα, δύο ή περισσότερα άτομα. Στα τρία σημειώματα με το ίδιο περιεχόμενο γίνεται αναφορά στα αναγνωριστικά αεροσκάφη Tornado που έχει διαθέσει η Γερμανία στις επιχειρήσεις κατά του ISIS στη Συρία, ενώ απαιτείται το κλείσιμο της αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στο Ραμστάιν. Από τις εκρήξεις θρυμματίστηκαν κάποια από τα παράθυρα του λεωφορείου της γερμανικής ομάδας. Οι εκρηκτικοί μηχανισμοί που είχαν τοποθετηθεί στον δρόμο, στο σημείο από όπου πέρασε το λεωφορείο με τους ποδοσφαιριστές, περιείχαν αιχμηρά μεταλλικά αντικείμενα και είχαν ακτίνα δράσης περίπου 100 μέτρα. Οπως θα διαπιστωνόταν στη συνέχεια, ένα από τα μεταλλικά αντικείμενα βρέθηκε μπηγμένο σε ένα από τα καθίσματα του πούλμαν, εύρημα που μαρτυρά ότι χρειάστηκε αρκετή τύχη για να αποφευχθούν τα χειρότερα εκτός από τον ελαφρύ τραυματισμό του ισπανού ποδοσφαιριστή Μπάρτρα.

«Συμφωνούμε όλοι ότι βρισκόμαστε ενώπιον μιας απαίσιας πράξης» δήλωσε η Ανγκελα Μέρκελ αναφερόμενη στο χτύπημα. «Συγκλονιστήκαμε όταν μάθαμε για την επίθεση στο λεωφορείο με τους παίκτες της BVB στο Ντόρτμουντ» πρόσθεσε, ενώ απένειμε τα εύσημα στους οπαδούς της γερμανικής ομάδας για τη φιλοξενία που προσέφεραν σε αυτούς της γαλλικής Μονακό εξαιτίας της αναβολής του αγώνα για ένα 24ωρο. Η επίθεση σήμανε συναγερμό και στην UEFA τόσο για την ασφάλεια του αγώνα που πραγματοποιήθηκε τελικά χθες όσο και για τα μέτρα που πρέπει ενδεχομένως να λαμβάνονται στο εξής.

Μνήμες από Παρίσι

Η προχθεσινή επίθεση στο Ντόρτμουντ ξύπνησε μνήμες από την πολύνεκρη επίθεση στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015, καθώς ανάμεσα στους στόχους των τρομοκρατών ήταν και το στάδιο όπου η εθνική ομάδα της Γαλλίας αντιμετώπιζε εκείνη της Γερμανίας

«Ηταν τόσο δυνατή η έκρηξη που μου θύμισε πόλεμο»

Η διεξαγωγή του αγώνα μόλις ένα 24ωρο μετά την επίθεση προκάλεσε την έντονη κριτική τόσο του γερμανικού Τύπου όσο και των φιλάθλων της ομάδας. «Πώς μπορείς να αποφασίζεις ότι το παιχνίδι θα γίνει αύριο (σ.σ. χθες) τόσο γρήγορα; Τα κάνουν όλα για τα χρήματα – ποιος σκέφτεται τους παίκτες» δήλωσε στην εφημερίδα «Ντι Τσάιτ» ένας φίλαθλος, ο Γιούργκεν. Το ίδιο ερώτημα έθεσε χθες και η «Μπιλντ»: «Πώς μπορεί η BVB να παίξει ποδόσφαιρο σήμερα;». Η ίδια εφημερίδα φιλοξενεί και τη δήλωση ενός αυτόπτη μάρτυρα: «Ηταν τόσο δυνατή η έκρηξη που μου θύμισε πόλεμο».