Μοιάζει με σκηνή βγαλμένη από κάποιο έργο όπως το «SOS, Πεντάγωνο καλεί Μόσχα» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ. Αλλά είναι μια σκηνή βγαλμένη από την πραγματική πολιτική –τουλάχιστον αυτή που διακονεί ο Ντόναλντ Τραμπ.
Η σκηνή αυτή, την οποία αφηγήθηκε ο ίδιος ο αμερικανός πρόεδρος στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox Business, διαδραματίστηκε στο Μαρ-α-Λάγκο, κατά τη συνάντησή του με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. Οταν ο Τραμπ ρωτήθηκε από τη δημοσιογράφο πώς ενημέρωσε τον κινέζο ομόλογό του για την αμερικανική επίθεση σε αεροπορική βάση της Συρίας σε αντίποινα για την επίθεση που είχε εξαπολύσει το καθεστώς κατά αμάχων με χημικά αέρια, εκείνος απάντησε: «Θα σας πω, γιατί έως τώρα ήσασταν καλή μαζί μου». Και συνέχισε: «Ημασταν στο δείπνο και είχαμε μπροστά μας το πιο ωραίο γλυκό από σοκολάτα που θα μπορούσατε να φανταστείτε. Ο πρόεδρος Σι ετοιμαζόταν να σερβιριστεί όταν έλαβα το μήνυμα από τους στρατηγούς πως οι πύραυλοί μας ήταν οπλισμένοι και έτοιμοι. Και τότε του είπα: “Κύριε πρόεδρε, αφήστε με να σας εξηγήσω κάτι. Μόλις εκτοξεύσαμε 59 πυραύλους που χτύπησαν, πράγματι, είναι απίστευτο, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, χτύπησαν όλοι τον στόχο τους, φοβερό”».
Ο αμερικανός πρόεδρος συνέχισε επαναλαμβάντας πόσο «απίστευτο» ήταν το εγχείρημα, ενώ στη συνέχεια έκανε μια μίνι διάλεξη περί αμερικανικής υπεροχής. «Η τεχνολογία μας, ο εξοπλισμός μας, είναι πέντε φορές καλύτερα από του οποιουδήποτε. Θέλω να πω ότι από τεχνολογικής άποψης κανένας δεν μπορεί να μας συναγωνιστεί». Σε αυτό το σημείο ο Ντόναλντ Τραμπ μπερδεύει τη Συρία με το Ιράκ και η δημοσιογράφος τον διορθώνει. Η αφήγηση συνεχίζεται: «”Ηθελα να σας το πω”, του είπα. Εκείνος ήταν έτοιμος να φάει το γλυκό του. Παρέμεινε σιωπηλός». Και πώς αντέδρασε ο κινέζος πρόεδρος; «Διέκοψε για δέκα δευτερόλεπτα, έπειτα ζήτησε από τον διερμηνέα να επαναλάβει. Σκέφτηκα ότι αυτό δεν ήταν καλό σημάδι. Αλλά μου απάντησε: “Οποιοσδήποτε χρησιμοποιεί αέρια, οποιοσδήποτε είναι τόσο βάναυσος και χρησιμοποιήσει αέρια για να κάνει αυτό σε μικρά παιδιά και μωρά, τότε εντάξει”. Συμφώνησε μαζί μου».
Τα πράγματα πήγαν λιγότερο καλά προχθές στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ όπου η Ρωσία έθεσε για ακόμη μια φορά βέτο –την όγδοη –σε απόφαση του Συμβουλίου για τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας σχετικά με τη χημική επίθεση στην επαρχία Ιμπλίντ από το καθεστώς Ασαντ, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 87 άτομα από τα οποία τα 31 ήταν παιδιά. Κατά της απόφασης ψήφισε και η Βολιβία, ενώ απείχαν το Καζακστάν, η Αιθιοπία και η Κίνα του Σι Τζινπίνγκ που… «είχε συμφωνήσει».