Ασυνήθιστα εχθρική υποδοχή επεφύλαξε η Μόσχα στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον μετά τις εξελίξεις στη Συρία, με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να δηλώνει χθες ότι η εμπιστοσύνη ανάμεσα στη χώρα του και τις ΗΠΑ του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έχει διαρραγεί.

Ο Τίλερσον αρχικά συναντήθηκε με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ επί τρεις ώρες. Προηγουμένως το Κρεμλίνο είχε περιορίσει σημαντικά τις πιθανότητες συνάντησης με τον Πούτιν, εκφράζοντας για άλλη μια φορά τη δυσαρέσκειά του για την αμερικανική πυραυλική επίθεση την περασμένη εβδομάδα στη συριακή στρατιωτική βάση από την οποία πιστεύεται ότι απογειώθηκαν αεροσκάφη που έριξαν χημικά όπλα στο Ιντλίμπ.

Την ώρα που συζητούσαν ο Τίλερσον με τον Λαβρόφ, ανώτατος ρώσος αξιωματούχος επιτέθηκε στον «πρωτογονισμό και την αδεξιότητα» της αμερικανικής ρητορικής –κάτι σπάνιο στα διπλωματικά χρονικά. «Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι το επίπεδο εμπιστοσύνης σε θέματα συνεργασίας, ιδιαίτερα στον στρατιωτικό τομέα, όχι μόνο δεν βελτιώθηκε αλλά χειροτέρεψε», τόνισε ο Πούτιν σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από τη ρωσική τηλεόραση.

Στη συνέντευξη αυτή ο ρώσος πρόεδρος επανέλαβε την υποστήριξη της Μόσχας στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ, ανέφερε για άλλη μια φορά ότι η Δαμασκός δεν είναι υπεύθυνη για την επίθεση με τα χημικά όπλα και πρόσθεσε μια νέα θεωρία ότι η επίθεση δεν συνέβη πραγματικά και όλα τα πλάνα και οι φωτογραφίες ήταν κατασκευασμένα από τους εχθρούς του Ασαντ.

Η επίσημη επίσκεψη του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στη Μόσχα ξεκίνησε με τη συνάντησή του με τον ρώσο ομόλογό του. Ο Λαβρόφ στις δηλώσεις του ήταν ασυνήθιστα ψυχρός, χαρακτηρίζοντας την αμερικανική επίθεση στη Συρία «παράνομη» και κατηγορώντας την Ουάσιγκτον ότι συμπεριφέρεται απρόβλεπτα. «Δεν θα κρύψω το γεγονός ότι έχουμε πολλά ερωτήματα, λαμβάνοντας υπόψιν τις εξαιρετικά αμφίβολες και αντικρουόμενες απόψεις που έχουν εκφρασθεί από την Ουάσιγκτον σε όλο το φάσμα των διμερών και διεθνών σχέσεων», είπε ο Λαβρόφ. Σχολίασε επίσης ότι πολλές θέσεις – κλειδιά στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών παραμένουν κενές, θέλοντας να επικρίνει την αποτελεσματικότητα της νέας κυβέρνησης. Μάλιστα ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ προχώρησε σε ακόμα πιο προσβλητικό σχόλια, παρατηρώντας: «Συνολικά, η στάση της αμερικανικής κυβέρνησης όσον αφορά τη Συρία παραμένει μυστήριο. Η ασυνέπεια είναι το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό».

Αλλά και η αμερικανική κυβέρνηση κινήθηκε στο ίδιο, ιδιαίτερα ψυχρό κλίμα. Ο Λευκός Οίκος υποστήριξε χθες ότι έλαβε αξιόπιστες πληροφορίες, σύμφωνα με την οποίες η Μόσχα στήριζε το πραξικόπημα που επιχειρήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στο Μαυροβούνιο αλλά απέτυχε. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης επέρριψε ευθύνες στη Ρωσία για αυτήν την απόπειρα πραξικοπήματος που επρόκειτο να εκδηλωθεί στις 16 Οκτωβρίου ανήμερα των βουλευτικών εκλογών στο Μαυροβούνιο. Η δήλωση έγινε την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον συνομιλούσε με τον Ρώσο ομόλογό του, κάτι ιδιαίτερα ασυνήθιστο στη διπλωματία.

«Ανησυχούμε πολύ για το θέμα της ρωσικής παρέμβασης στις εκλογές του Οκτωβρίου στο Μαυροβούνιο», είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι υπάρχουν «αξιόπιστες πληροφορίες» πως η Ρωσία στήριζε το πραξικόπημα. Την Τρίτη ο Τραμπ έδωσε το πράσινο φως για την ένταξη του Μαυροβουνίου στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, ενέργεια που θεωρείται πρόκληση για τη Μόσχα. Χθες, ο Τραμπ δέχθηκε στον Λευκό Οίκο τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.