Η απώλεια της εργασίας μπορεί να αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού – και αν κάποιος βρει νέα δουλειά αλλά σε χαμηλότερη θέση, κινδυνεύει ακόμα περισσότερο, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Αν και η μελέτη πραγματοποιήθηκε στην Ιαπωνία, όπου η κουλτούρα είναι πολύ διαφορετική απ’ ό,τι στις άλλες χώρες της Δύσης, οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι επιπτώσεις της εργασιακής ανασφάλειας είναι σε όλες παρόμοιες.
Όντως, πολλές προγενέστερες μελέτες σε Ευρώπη και Αμερική έχουν δείξει πως η απώλεια της εργασίας (είτε οικειοθελώς είτε λόγω απόλυσης) και η ανεργία είναι δύο από τα πιο στρεσογόνα γεγονότα της ζωής και έχουν σοβαρές συνέπειες στην υγεία.
Η νέα μελέτη πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οσάκασε 21.902 άνδρες και 19.826 γυναίκες, ηλικίας 40 έως 59 ετών, τους οποίους παρακολούθησαν επί 15 χρόνια.
Όπως γράφουν στην επιθεώρηση Stroke, στη διάρκεια της περιόδου παρακολουθήσεως καταγράφηκαν 973 εγκεφαλικά επεισόδια και 257 θάνατοι από αυτά στους άνδρες, καθώς και 460 εγκεφαλικά και 131 θάνατοι από εγκεφαλικό στις γυναίκες.
Και στα δύο φύλα, έστω και μία φορά να είχαν μείνει άνεργοι οι εθελοντές στη διάρκεια της 15ετίας, αυξανόταν η νοσηρότητα και η θνησιμότητα τόσο από ισχαιμικό εγκεφαλικό όσο και από αιμορραγικό.
Το ισχαιμικό εγκεφαλικό είναι το πιο συχνό είδος (ευθύνεται για περίπου 75% των κρουσμάτων) και οφείλεται στην απόφραξη κάποιας αρτηρίας του εγκεφάλου από θρόμβο αίματος. Το αιμορραγικό οφείλεται σε ρήξη κάποιου αγγείου μέσα στον εγκέφαλο.
Σε σύγκριση με τους εθελοντές οι οποίοι είχαν συνεχή απασχόληση καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης, οι άνδρες οι οποίοι είχαν χάσει τη δουλειά τους έστω και μία φορά είχαν 58% περισσότερες πιθανότητες εγκεφαλικού και οι γυναίκες 51%.
Επιπλέον, οι άνδρες που είχαν χάσει κάποια στιγμή τη δουλειά τους είχαν 120% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από εγκεφαλικό, ενώ στις γυναίκες το αντίστοιχο ποσοστό ήταν σχεδόν 150%.
Ωστόσο όσοι άνδρες έμειναν άνεργοι και βρήκαν νέα δουλειά αλλά υποδεέστερη εκείνης που είχαν, διέτρεχαν ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό (η αύξηση έφθανε το 200%) αλλά και να πεθάνουν από αυτό (αύξηση του κινδύνου κατά 300% ή αλλιώς τριπλασιασμός).
Στις γυναίκες, οι ανάλογες αυξήσεις ήταν πολύ χαμηλότερες.
Οι ερευνητές επισημαίνουν στο άρθρο τους πως τα ευρήματα αυτά δεν σημαίνουν ότι η απώλεια της εργασίας αποτελεί αιτία του εγκεφαλικού, αλλά ότι αποτελεί έναν ισχυρό παράγοντα κινδύνου.