Την ισχυρότερη οικονομική επίδοση από το 2015 σημείωσε η Κίνα αφού η ανάπτυξη της χώρας έφτασε το πρώτο τρίμηνο το 6,9% σε ετήσια βάση. Πρόκειται για το αποτέλεσμα των τεράστιων κρατικών δαπανών για υποδομές, αλλά και για το ασταμάτητο ράλι στην αγορά ακινήτων που έχει ήδη αρχίσει να δημιουργεί ανησυχίες για τη βιωσιμότητά του.

Η πολύ καλή επίδοση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο λειτουργεί θετικά για τις αγορές, αλλά αυξάνει ταυτόχρονα και τις ανησυχίες ότι η Κίνα εξακολουθεί να βασίζεται στο μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθούσε όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Το Πεκίνο επιχειρεί να αλλάξει το οικονομικό μοντέλο της χώρας ώστε αυτό να βασίζεται περισσότερο στην εσωτερική κατανάλωση και λιγότερο στις εξαγωγές και τις κρατικές δαπάνες. Ομως φαίνεται ότι είναι η παραδοσιακή αυτή οικονομική δραστηριότητα που εξακολουθεί να συντηρεί κατά κύριο λόγο την αύξηση του ΑΕΠ της χώρας. Την ίδια στιγμή οικονομολόγοι σημειώνουν ότι το Πεκίνο δεν έχει λάβει ακόμη δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση των υπέρογκων δανείων που έχουν λάβει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η εκρηκτική συγκέντρωση χρεών κυρίως στον ιδιωτικό τομέα αποτελεί νάρκη για την οικονομία, αφού μπορεί να πλήξει τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ο πολύ υψηλός δανεισμός δείχνει το επικίνδυνο πρόσωπό του και στην εγχώρια αγορά ακινήτων, η οποία παρά τη σημαντική άνοδο των τιμών των τελευταίων χρόνων εξακολουθεί να καλπάζει. Η κυβέρνηση προσπαθεί να παγώσει τις τιμές ιδιαίτερα στις κατοικίες, αλλά η κατασκευαστική δραστηριότητα εξακολουθεί να είναι πολύ έντονη.

Η κεντρική τράπεζα της χώρας έχει κάνει πιο ακριβό τον δανεισμό σε μια προσπάθεια να εξορθολογιστούν οι τιμές των ακινήτων, αφού πλέον το κόστος του χρήματος στη χώρα δεν είναι τόσο χαμηλό όσο τα προηγούμενα χρόνια. Μέσα στη χρονιά μάλιστα αναμένονται νέες αυξήσεις των επιτοκίων καθώς θα ακολουθεί πιο περιοριστική νομισματική πολιτική και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Οι αρχικές προβλέψεις έκαναν λόγο για ανάπτυξη κατά 6,8% το πρώτο φετινό τρίμηνο. Μένει τώρα να φανεί εάν η ανάπτυξη του 6,9% που καταγράφηκε θα είναι η υψηλότερη του έτους ή εάν τα επόμενα τρίμηνα η κινεζική ατμομηχανή θα χάσει λίγη από την ταχύτητά της.