Οι επενδυτές και ιδιαίτερα εκείνοι που προτιμούν να αναλαμβάνουν μεγαλύτερα ρίσκα εξακολουθούν να ρίχνουν τεράστια ποσά στον πετρελαϊκό κλάδο και ιδιαίτερα στο σχιστολιθικό πετρέλαιο των ΗΠΑ.

Τα πρώτο φετινό τρίμηνο οι επενδύσεις εταιρειών private equity, hedge funds και επενδυτικών τραπεζών άγγιξαν τα 20 δισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Preqin που παρουσίασε το Reuters.

Πρόκειται για τις τριπλάσιες επενδύσεις σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Οι επενδύσεις στο πετρέλαιο έχουν αυξηθεί επειδή οι τιμές του μαύρου χρυσού έχουν σκαρφαλώσει ξανά πάνω από τα 50 δολάρια το βαρέλι.

Οι επενδύσεις στο σχιστολιθικό πετρέλαιο όμως έχουν αυξηθεί και για έναν ακόμη λόγο. Οι εταιρείες του κλάδου έχουν καταφέρει τα τελευταία δύο χρόνια να μειώσουν σχεδόν στο μισό το κόστος εξόρυξης ενός βαρελιού πετρελαίου. Οι επενδυτές πιστεύουν επίσης ότι το κόστος παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου θα συνεχίσει να μειώνεται και ότι η ζήτηση θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

Οι τιμές του πετρελαίου West Texas Intermediate διαμορφώνονται στα 52,87 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές του πετρελαίου Brent διαμορφώνονται στα 55,56 δολάρια το βαρέλι. Καθοριστικό ρόλο για την πορεία τους βραχυπρόθεσμα αναμένεται να διαμορφώσει η πολιτική του ΟΠΕΚ. Οι χώρες – μέλη του Οργανισμού αποφάσισαν στις αρχές του έτους να μειώσουν για έξι μήνες την παραγωγή προκειμένου να ανέβουν οι τιμές και να αυξήσουν τα έσοδά τους. Τώρα, όπως όλα δείχνουν, εξετάζουν να παρατείνουν αυτό το καθεστώς εθελοντικής μείωσης της παραγωγής για άλλους έξι μήνες. Στην προσπάθεια αυτή του ΟΠΕΚ, εκτός από τα μέλη του Οργανισμού, συμμετέχουν και άλλες μεγάλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες και κυρίως η Ρωσία. Μέχρι τώρα η προσπάθεια του ΟΠΕΚ είναι πετυχημένη για τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες επειδή όλες τους έχουν τηρήσει τη συμφωνία.