Οι μέρες που ακολουθούν ώς την ερχόμενη Κυριακή είναι οι μόνες ξέγνοιαστες για τα κυβερνητικά στελέχη, αφού από την επόμενη εβδομάδα αρχίζουν οι «μέρες της φωτιάς». Οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα για να κλείσει η τεχνική συμφωνία, ενώ τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στην Ουάσιγκτον για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, η οποία θα κρίνει τις αποφάσεις του Ταμείου για την Ελλάδα και εν πολλοίς τα μέτρα για το χρέος. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας, για την οποία στη κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι αποτελεί ζήτημα λίγων 24ώρων από τη στιγμή που οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα, τα μέτρα θα πρέπει να πάρουν τον δρόμο για την ψήφισή τους στη Βουλή.
ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ – ΕΞΠΡΕΣ. Το πιθανότερο σενάριο αυτή τη στιγμή είναι πως τα μέτρα θα ψηφιστούν ως προαπαιτούμενα ώστε το Eurogroup να βάλει την τελική σφραγίδα στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Προσδοκία της κυβέρνησης μάλιστα είναι η ψήφιση να γίνει με διαδικασίες – εξπρές ούτως ώστε να ακολουθήσει έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup και να μη χρειαστεί να περιμένει η Αθήνα ώς την τακτική σύνοδο στις 22 Μαΐου, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού της μια έγκαιρη απόφαση της ΕΚΤ για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως εάν όντως η τεχνική συμφωνία κλείσει σχεδόν ταυτόχρονα με την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ (21-23 Απριλίου), τα μέτρα θα έχουν ψηφιστεί μέσα στις επόμενες 4-5 μέρες και σε κάθε περίπτωση πριν από το τέλος Απριλίου. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για την περίοδο 2017-2020.
ΤΟ ΧΡΕΟΣ. Η κυβέρνηση πάντως επιμένει ότι δεν πρόκειται να νομοθετήσει ή να εφαρμόσει τα μέτρα εάν δεν λάβει τον οδικό χάρτη με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για τη διευθέτηση του χρέους. Ακριβώς και γι’ αυτό τον λόγο η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ είναι κρίσιμη για τις εξελίξεις, αφού το Eurogroup θα έρθει στη συνέχεια να επικυρώσει τις όποιες αποφάσεις.
Η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης, εκτός από τη φυγή προς τα εμπρός που σχεδιάζει ο Πρωθυπουργός ως μέσο για να ανακόψει τη φθορά του ιδίου και της κυβέρνησης, μέσα από τη συνταγματική αναθεώρηση, θεσμικές αλλαγές και… φουλ σκανδαλολογία που φέρνουν οι εξεταστικές και προανακριτικές επιτροπές στη Βουλή, αναμένεται να πυροδοτήσει και άλλες εξελίξεις που αφορούν κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ.
Κορυφαία εξ αυτών είναι εάν ο Αλέξης Τσίπρας θα αποφασίσει τυχόν αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, με το κλειδί των αποφάσεων να συνιστούν οι προθέσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου και άρα η σύνθεση του οικονομικού επιτελείου. Παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς, οι σχέσεις Τσίπρα – Τσακαλώτου παραμένουν γεμάτες καχυποψία και απομένει έτσι να φανεί εάν η ολοκλήρωση της αξιολόγησης ισοδυναμεί για τον υπουργό Οικονομικών με το κλείσιμο του πολιτικού του κύκλου στην Πλατεία Συντάγματος. Μολαταύτα, πηγές προσκείμενες στον Τσακαλώτο επιμένουν σε όλους τους τόνους πως τα σενάρια αυτά είναι ανυπόστατα, αλλά άλλοι βλέπουν διαρκώς τον Γιώργο Χουλιαράκη να κερδίζει πόντους στο Μαξίμου.