Με διάθεση να κρατηθούν οι τόνοι χαμηλοί υποδέχτηκαν κυβέρνηση και κόμματα της αντιπολίτευσης το αποτέλεσμα του τουρκικού δημοψηφίσματος. Οπως προκύπτει από τις τοποθετήσεις –δημόσιες και μη –που ακολούθησαν την πύρρειο νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπάρχει διακομματική συναίνεση να τηρηθεί στάση αναμονής τουλάχιστον μέχρις ότου διαφανεί αν και σε τι βαθμό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις Αθήνας – Αγκυρας.
Το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται τις τελευταίες ώρες σε ανοιχτή γραμμή με το υπουργείο Εξωτερικών, όπου ήδη έχουν ξεκινήσει ασκήσεις επί χάρτου για ενδεχόμενη αλλαγή της πολιτικής του Ερντογάν στα ζητήματα που παγίως περιλαμβάνει η ατζέντα των ελληνοτουρκικών, με αιχμή το Κυπριακό.
Σε κάθε περίπτωση, η κινητικότητα που επικρατεί στο νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας –και η οποία δεν αποκλείεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα –δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει διάθεση να εμπλακεί ενεργά στις συζητήσεις για τις πολιτικές εξελίξεις που κυοφορούνται στη γειτονική χώρα. Κυβερνητικά στελέχη πάντως, αν και επισημαίνουν ότι η στάση της Αθήνας θα εξακολουθήσει να διαμορφώνεται με οδηγό το τρίπτυχο «διάλογος, συνεργασία, σεβασμός», δεν κρύβουν την ανησυχία τους και αφήνουν να εννοηθεί ότι η Τουρκία εισέρχεται σε αχαρτογράφητα ύδατα.
Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος μέσω twitter έκανε λόγο «για μια Τουρκία βαθιά διχασμένη και για μια αμφισβητούμενη νίκη».
Υπέρ των προσεκτικών αντιδράσεων που καθιστούν επιβεβλημένη τη γραμμή ουδετερότητας τάσσονται και από την αξιωματική αντιπολίτευση.
Στη γραμμή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, που επανειλημμένα έχει δηλώσει πως το μεγάλο διακύβευμα είναι η σταθερότητα στην περιοχή, κινήθηκε στην επίσημη δήλωσή του και ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος, σύμφωνα με τον οποίο η Τουρκία πρέπει να προχωρήσει στη συνταγματική αλλαγή «χωρίς πολιτικές εντάσεων και προκλήσεων».
Ανάλογες ήταν οι επίσημες τοποθετήσεις των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης που διατύπωσαν την επιφυλακτικότητά τους για τις προθέσεις του τούρκου προέδρου την επομένη του δημοψηφίσματος.
Από τη Σύμη όπου βρέθηκε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά τόνισε χαρακτηριστικά ότι ο «Ερντογάν πρέπει να πολιτευτεί με σεβασμό στις διεθνείς συνθήκες».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, με μια ανάρτηση του στο twitter εξέφρασε την ελπίδα η οριακή πλειοψηφία που απέσπασε ο τούρκος πρόεδρος να λειτουργήσει ως πάτημα «για μεγαλύτερη συναίνεση και όχι για περισσότερο αυταρχισμό».
Την ίδια ώρα, με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Τουρκία και η κυπριακή κυβέρνηση, η οποία αποφεύγει να διατυπώσει δημοσίως τις προβλέψεις της για τον αντίκτυπο που θα έχει η απόφαση του τουρκικού δημοψηφίσματος στον νέο γύρο των διαβουλεύσεων μεταξύ Αναστασιάδη – Ακιντζί για το Κυπριακό. Από τη Λευκωσία, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη, εκτιμούν ότι είναι ακόμη νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα και χρειάζεται αναμονή μέχρι να διαλευκανθούν οι προθέσεις του τούρκου προέδρου. Σε κάθε περίπτωση για την κυπριακή κυβέρνηση, πάντως, θεωρείται μείζονος σημασίας το γεγονός ότι στο κατεχόμενο τμήμα του νησιού το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό, αφού το Οχι επικράτησε με μεγάλη διαφορά.