Δύο Τουρκίες. Δίπλα δίπλα. Η μια στο Μπεσίκτας, την εύπορη, φιλελεύθερη γειτονιά της Κωνσταντινούπολης, όπου υπάρχουν τα μπρούντζινα αγάλματα των Ηρώων της Δημοκρατίας –συγγραφέων, δημοσιογράφων και άλλων που σκοτώθηκαν επειδή μίλησαν εναντίον της εξουσίας. Εδώ όπου οι καθηγητές πανεπιστημίων διοργανώνουν ανοιχτά μαθήματα στα πάρκα. Εδώ όπου το 80% των κατοίκων του Μπεσίκτας ψήφισε Οχι την Κυριακή. «Γνωρίζαμε ότι τα αποτέλεσματα θα έδιναν στον Ερντογάν τις εξουσίες, αλλά ελπίζαμε ότι το Οχι θα είχε μια ευκαιρία» λέει ο Σαμέτ Σιμτσέκ, φοιτητής, που αμφισβητεί την εγκυρότητα του αποτελέσματος.

Στην άλλη άκρη της Κωνταντινούπολης, στο Φατίχ, μια συντηρητική γειτονιά γύρω από την παλιά πόλη, εδώ όπου βρίσκονταν τα γραφεία του Ερντογάν όταν ήταν δήμαρχος της Πόλης, οι πολίτες που κάνουν βόλτα στο πάρκο –οικογένειες και συνταξιούχοι –δηλώνουν κατενθουσιασμένοι με το αποτέλεσμα. «Ολα θα είναι καλύτερα» λέει ο Νουσρέτ Οζτουρκου, συνταξιούχος μάγειρος. «Το συναίσθημα είναι πανέμορφο. Τώρα όλα θα είναι καλύτερα για την ανάπτυξη της χώρας, για τη σταθερότητα. Το μέλλον μας θα είναι καλύτερο».

Ο διχασμός της τουρκικής κοινωνίας δεν είναι καινούργιος. Το δημοψήφισμα τον ανέδειξε με αυτές τις 1,25 εκατομμύριο ψήφους που έκαναν τη διαφορά. Ακόμα και στο Φατίχ, ένα από τα προπύργια του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, το Ναι κέρδισε με 51,4%. Τα επίσημα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά σε 12 ημέρες. Οι αναλυτές θεωρούν πως ο Ερντογάν θα ακολουθήσει σκληρή στάση για να δείξει ότι προχωρά τα πάντα όπως τα είχε προγραμματίσει. Οι πρώτες δηλώσεις του, άλλωστε, αυτό δείχνουν. Διακυβέρνηση με σιδηρά πυγμή.