Ο Μάικ Πενς δεν το διατύπωσε ακριβώς έτσι, αλλά το νόημα είναι αυτό: η ρίψη 59 πυραύλων Τόμαχοκ στη Συρία και της μητέρας όλων των βομβών στο Αφγανιστάν δεν ήταν παρά οι προειδοποιητικές βολές, ένα ηχηρό μήνυμα παραλήπτης του οποίου δεν ήταν το καθεστώς της Δαμασκού ή οι τζιχαντιστές αλλά ο Κιμ Γιουνγκ Ουν. «Τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο κόσμος έγινε μάρτυρας της δύναμης και της αποφασιστικότητας του νέου αμερικανού προέδρου με τη δράση που ανέλαβε στη Συρία και το Αφγανιστάν» δήλωσε ο αμερικανός αντιπρόεδρος από την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που χωρίζει τη Νότια από τη Βόρεια Κορέα. Μία ημέρα νωρίτερα η Πιονγιάνγκ είχε επιχειρήσει νέα επίδειξη δύναμης με μια δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου, η οποία όμως στέφθηκε από παταγώδη αποτυχία.
Για την Ουάσιγκτον «τελείωσε ο χρόνος της τακτικής της υπομονής». Οι ΗΠΑ θα εγγυηθούν την ασφάλεια στη Νότια Κορέα. Πώς; «Με ειρηνικά μέσα, αλλά όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι» διαμήνυσε ο Πενς. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Ντόναλντ Τραμπ με δηλώσεις του στο CNN: «Ελπίζω να βρεθεί μια ειρηνική λύση. Η Πιονγιάνγκ όμως πρέπει να συμπεριφερθεί σωστά». Σε αυτή τη «σωστή συμπεριφορά» δεν συμπεριλαμβάνονται ασφαλώς ούτε οι δοκιμές πυραύλων ούτε οι λοιπές επιδείξεις ισχύος όπως η μεγάλη παρέλαση που πραγματοποιήθηκε πριν από τρεις ημέρες στη βορειοκορεατική πρωτεύουσα με αφορμή τα 105 χρόνια από τη γέννηση του Κιμ Ιλ Σουνγκ, «αιώνιου προέδρου» και παππού του Κιμ Γιονγκ Ουν.
ΑΠΕΙΛΗ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ. Δεν περιλαμβάνεται πιθανότατα ούτε η απάντηση της Πιονγιάνγκ. «Ενας πυρηνικός πόλεμος θα μπορούσε να ξεσπάσει από τη μία στιγμή στην άλλη στην Κορεατική Χερσόνησο» δήλωσε στους εκπροσώπους του Τύπου ο πρεσβευτής της Βόρειας Κορέας στα Ηνωμένα Εθνη. «Οι ΗΠΑ παρενοχλούν την ειρήνη και την παγκόσμια σταθερότητα επιμένοντας στη λογική του γκάνγκστερ» συνέχισε. Εχει τη σημασία του το γεγονός ότι η στάση στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη της Κορεατικής Χερσονήσου δεν περιλαμβανόταν στο επίσημο πρόγραμμα της περιοδείας του Πενς σε τέσσερις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας. Η επίσημη αφορμή για την αιφνιδιαστική επίσκεψη υποτίθεται ότι δόθηκε από την οικογενειακή ιστορία του αμερικανού προέδρου –ο πατέρας του είχε πολεμήσει στον πόλεμο της Κορέας το 1953.
ΣΤΑ ΑΚΡΑ Η ΚΟΝΤΡΑ. Η ουσία βέβαια βρίσκεται αλλού: αφού διαβεβαίωσε ότι όλες οι επιλογές είναι πάνω στο τραπέζι, ο Μάικ Πενς προειδοποίησε ότι «η Βόρεια Κορέα δεν θα πρέπει να προκαλέσει την αποφασιστικότητα και την ισχύ του αμερικανικού στρατού στην περιοχή». Σύμφωνα με τον Πενς, «η Βόρεια Κορέα απάντησε στο άνοιγμά μας με παραπλανήσεις, υποσχέσεις που στη συνέχεια ανακλήθηκαν, πυρηνικές και πυραυλικές δοκιμές». Οι ΗΠΑ που έχουν 25.000 άνδρες στη Νότια Κορέα, «θα αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε επίθεση και θα απαντήσουν στη χρήση είτε πυρηνικών είτε συμβατικών όπλων με αποτελεσματικά και συντριπτικά μέσα».
Σε αυτό το πλαίσιο, «οι ένοπλες δυνάμεις της Βόρειας Κορέας δεν πρέπει να υποτιμούν την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να στέκονται στο πλευρό των συμμάχων τους». Στο ίδιο πλαίσιο, η Κίνα πρέπει να «κάνει περισσότερα» για την επίλυση του προβλήματος. Και η Κίνα δεν παρέλειψε να απαντήσει αμέσως καλώντας όλες τις πλευρές να επιδείξουν μετριοπάθεια και να αποφύγουν τις προκλήσεις. Το Πεκίνο, με άλλα λόγια, επιμένει στην τακτική της υπομονής με στόχο να αρχίσουν οι πολυμερείς διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Κίνα, τις δύο Κορέες, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Ιαπωνία, που έχουν παγώσει από το 2008.