Ο κίνδυνος του προστατευτισμού πλανάται πάνω από την παγκόσμια οικονομία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που ενταθούν οι κόντρες που προκαλούνται σε επίπεδο χωρών, μπορεί να κινδυνεύσουν σοβαρά η ανάπτυξη και το εισόδημα των νοικοκυριών.

Το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη φέτος που αναμένεται να φτάσει το 3,5%, αντί για 3,4% που ανέφεραν οι προηγούμενες προβλέψεις του Ιανουαρίου. Η οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη αναμένεται να αυξηθεί φέτος 1,7%, αντί για 1,6% που προβλεπόταν αρχικά.

Ωστόσο παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί το τελευταίο διάστημα, η παγκόσμια ανάπτυξη παραμένει πιο χαμηλή σε σύγκριση με αυτή που είχε καταγραφεί τις προηγούμενες δεκαετίες, ενώ ο κίνδυνος εμπορικού πολέμου εξακολουθεί να είναι υπαρκτός όπως ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου Μορίς Ομπστφελντ. Το υψηλόβαθμο στέλεχος του Ταμείου χτύπησε επίσης καμπανάκι ότι ο προστατευτισμός μπορεί να προκαλέσει άνοδο των τιμών των προϊόντων για τους τελικούς καταναλωτές, χαμηλότερη παραγωγικότητα και τελικά μείωση των εισοδημάτων για τα νοικοκυριά.

Ειδικά για την ευρωζώνη το Ταμείο αναφέρει στην έκθεσή του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές ότι η ανάπτυξη ενισχύεται από το χαμηλό κόστος δανεισμού και την υποχώρηση της ισοτιμίας του ευρώ, που ενισχύει τις εξαγωγές προς χώρες με άλλα νομίσματα.

Για την Κίνα το ΔΝΤ εκτιμά ότι υπάρχουν προοπτικές για ισχυρή ανάπτυξη, η οποία όμως απειλείται μεσοπρόθεσμα από τη μεγάλη αύξηση του δανεισμού που βασίζεται σε πιο χαλαρή δημοσιονομική και νομισματική πολιτική.

Οι προβλέψεις του ΔΝΤ δημοσιοποιούνται καθώς οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες από 189 χώρες-μέλη του Ταμείου συναντώνται στην Ουάσιγκτον στο πλαίσιο της εαρινής Συνόδου του και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Θα είναι η πρώτη Σύνοδος του Ταμείου μετά την ανάληψη καθηκόντων από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει υποσχεθεί ότι θα υπερασπίσει με κάθε τρόπο τα δικαιώματα των αμερικανών εργαζομένων. Ειδικά όσον αφορά τις ΗΠΑ, το ΔΝΤ προειδοποίησε για κινδύνους στην οικονομία από απότομη άνοδο των επιτοκίων δανεισμού σε δολάρια.