Το κορίτσι πίσω από το είδωλο της μουσικής βιομηχανίας και τη θύελλα της αναγνωρισιμότητας παρουσιάζει η έκθεση «Amy Winehouse: a family portrait», που φιλοξενείται την τρέχουσα σεζόν στο Εβραϊκό Μουσείο του Λονδίνου. Προσωπικά αντικείμενα της Εϊμι Γουάινχαουζ, χωρισμένα σε τέσσερις διαφορετικές ενότητες, μπαίνουν στις προθήκες και δίνουν στο κοινό την ευκαιρία να ανακαλύψει την αγάπη της σταρ για τη μουσική, τη μόδα, τα sudoku, τον Σνούπι, το Λονδίνο αλλά και τους δικούς της ανθρώπους. Η πλειονότητα των αντικειμένων παραχωρήθηκε στο μουσείο από την οικογένεια Γουάινχαουζ αλλά και κοντινούς της φίλους, όπως ο Χένρι Χέιτ, ο καλλιτέχνης που έφτιαξε όλα τα τατουάζ πάνω στο κορμί της. Γι’ αυτό και την τελική επιμέλεια της έκθεσης, που διαρκεί έως τις 24 Σεπτεμβρίου και υποστηρίζεται επίσης από τη δισκογραφική της εταιρεία Universal, έχουν ο αδελφός της τραγουδίστριας και η νύφη της.

ΣΠΑΝΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ. Η έκθεση αρχίζει με την οικογενειακή ζωή της Γουάινχαουζ, εστιάζοντας στο εβραϊκό παρελθόν της και πώς η κληρονομιά αυτή επηρέασε την Εϊμι και τη δουλειά της. Ανάμεσα στις εικόνες που έρχονται για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας είναι φωτογραφίες από τα γεύματα τα βράδια του Σαββάτου, το μπαρ μίτσβα του αδελφού της Αλεξ και την πάντα στυλάτη γιαγιά της Σίνθια, στην οποία είχε ιδιαίτερη αδυναμία.

Η δεύτερη ενότητα είναι αφιερωμένη στη γενέτειρα της Εϊμι, το Κάμντεν του Λονδίνου. Εδώ κυριαρχούν φωτογραφίες από τη ζωή της στα λονδρέζικα περίχωρα, εισιτήρια από τις συναυλίες της στο Λονδίνο αλλά και αντικείμενα από το σπίτι της, όπως το μπαρ της. Λίγο χώρο στην έκθεση διεκδικεί η αγάπη της για την τέχνη της, που απορρέει από το καλλιτεχνικό παρελθόν της οικογένειάς της με τα τζαζ, χιπ-χοπ και σόουλ ακούσματα. Πέρα από τη μεγάλη συλλογή των δίσκων, άλλα ενδιαφέροντα αντικείμενα που εκτίθενται είναι η κιθάρα της, η στολή της από το σχολείο Sylvia Young Theatre School, όπου φοίτησε, αλλά και το βραβείο Γκράμι που κέρδισε το 2011 μετά τον θάνατό της στην κατηγορία καλύτερου ντουέτου για το «Body and soul» με τον Τόνι Μπένετ.

ΕΙΔΩΛΟ ΤΟΥ ΣΤΥΛ. Η έκθεση ολοκληρώνεται με την παρουσία της Γουάινχαουζ ως ειδώλου του στυλ, με επιρροές από το ροκ εν ρολ του 1950 και τις κοριτσίστικες μπάντες του 1960. Ετσι, αρκετά από τα ρούχα γνωστών σχεδιαστών που είχε στην γκαρνταρόμπα της είναι τώρα στο Εβραϊκό Μουσείο. Οπως το φόρεμα Luella Bartley που φόρεσε το 2008 στη συναυλία της στο Γκλάστονμπερι, το φόρεμα Arrogant Cat που έβαλε στο βιντεοκλίπ του τραγουδιού «Tears dry on their own», εκείνο που προτίμησε για την πρώτη της εμφάνιση στην αμερικανική τηλεόραση στο σόου του Ντέιβιντ Λέτερμαν και ένα καρό σύνολο που σχεδίασε για τη συλλογή της με τον οίκο Fred Perry.

ΚΑΙ STREET ART. Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι, όμως, της έκθεσης «Amy Winehouse: a family portrait» είναι μια περιήγηση στη street art του Κάμντεν που έχει χρώμα Γουάινχαουζ. Η διαδρομή περιλαμβάνει τοιχογραφίες που βρίσκονται στους δρόμους της περιοχής και είναι έργα γνωστών καλλιτεχνών της λονδρέζικης αστικής κουλτούρας, όπως οι Captain Kris, Mr Cenz, Philth και Amara Por Dios, αφιερωμένα στην αδικοχαμένη τραγουδίστρια. Ενας από τους σταθμούς της ξενάγησης είναι και η εγκατάσταση «Love is a losing game» του Pegasus, που έγινε ειδικά για την έκθεση, μιας και ο καλλιτέχνης είχε αποδώσει τον δικό του φόρο τιμής στην Εϊμι με το «Fallen angel» λίγο καιρό μετά τον θάνατό της τον Ιούνιο του 2011.