Υστερα από μια μεγάλη χρονική περίοδο κάμψης, σημαντική αύξηση με 369 νέες αφίξεις παρουσίασαν οι προσφυγικές ροές προς τα νησιά του Αιγαίου τις ημέρες πριν από το Πάσχα λόγω της βελτίωσης των καιρικών συνθηκών.

Οι αρμόδιες Αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή, καθώς οι αριθμοί αποτελούν ενδεικτικό σημάδι ότι όσο βελτιώνονται οι καιρικές συνθήκες οι ροές θα πυκνώνουν, ανεξάρτητα από τα αυστηρά ή λιγότερο αυστηρά μέτρα επιτήρησης των τουρκικών ακτών.

Ο μεγαλύτερος αριθμός αφίξεων παρατηρήθηκε τη Μεγάλη Τετάρτη, όταν τουλάχιστον 205 πρόσφυγες πέρασαν σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ενώ την προηγούμενη ημέρα οι αφίξεις δεν είχαν ξεπεράσει τις 17. Τον κύριο όγκο των νέων αφίξεων –121 –δέχθηκε η Χίος, ενώ μικρότερο αριθμό η Λέσβος και η Σάμος. Με αυξομειώσεις, οι ροές συνεχίστηκαν και τις επόμενες ημέρες και, σύμφωνα με την εικόνα που δίνουν τα στοιχεία, την Κυριακή του Πάσχα και χθες καταμετρήθηκαν 112 νέες αφίξεις.

Παράλληλα, με το «σταγονόμετρο» γίνονται οι επιστροφές και, όπως είναι χαρακτηριστικό, τη Μεγάλη Τετάρτη μόλις 21 μετανάστες επέστρεψαν από τη Μυτιλήνη στο Δικελί της Τουρκίας, στο πλαίσιο εφαρμογής της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ενωσης και Τουρκίας.

Πρόκειται για άνδρες, από τους οποίους τέσσερις προέρχονται από το Πακιστάν, εννέα από την Αλγερία, τέσσερις από το Μπανγκλαντές, δυο από την Γκάνα, ένας από το Αφγανιστάν και ένας από το Μαρόκο.