Η συγκυρία μοναδική. Από εκείνες που βλέπεις σε αμερικανικές ταινίες και αγανακτείς από την υπερβολή. Εδώ όμως δεν πρόκειται για σαπουνόπερα, αλλά για πραγματικότητα. Για πρωταθλητισμό στο υψηλότερο επίπεδο και για την ευκαιρία μιας ομάδας να βρεθεί ξανά στην κορυφογραμμή της Ευρώπης, έχοντας για αντίπαλο τον άνθρωπο που έκτισε την αυτοκρατορία της.

Από το 2012 ο Παναθηναϊκός δεν έχει φθάσει ποτέ σε φάιναλ φορ. Ηταν η τελευταία παρουσία και είχε για τελευταία φορά τον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς στον πάγκο του. Μαζί του είχε άλλες επτά συμμετοχές και τις πέντε κατέκτησε το τρόπαιο. Εκτοτε δεν έφθασε στην τελική τετράδα. Εκτοτε δεν είχε ποτέ πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ. Εκτοτε μετρά 12-5 στα προημιτελικά και τη μοναδική φορά (2012-13) που έκανε break (1-1) ηττήθηκε στο ΟΑΚΑ και στον 5ο αγώνα, χάνοντας την πρόκριση (από την Μπαρτσελόνα).

Μετά ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς ανέλαβε τη Φενέρμπαχτσε και φέτος είναι η πρώτη φορά που μπαίνει στην οκτάδα με μειονέκτημα.

Εδώ και 12 μέρες ο Παναθηναϊκός, το ΟΑΚΑ και ο κόσμος των Πρασίνων ζουν (ξανά) στον αστερισμό του Ομπράντοβιτς. Ο Σέρβος, είτε το θέλεις είτε όχι, είναι πάντα παρών στο ΟΑΚΑ, καθώς το πρόσωπό του κοσμεί το τεράστιο μπάνερ που κρέμεται από την οροφή. Ωστόσο αυτή τη φορά επιστρέφει ως αντίπαλος και μάλιστα στην πρώτη ευκαιρία του ΠΑΟ στη μετά Ομπράντοβιτς εποχή να προκριθεί στο φάιναλ φορ.

Χωρίς δόση υπερβολής, ο κορυφαίος σέρβος προπονητής θα σημαδέψει ξανά την Ιστορία του Παναθηναϊκού. Αλλωστε όλοι οι ιστορικοί προημιτελικοί των Πρασίνων είχαν πρωταγωνιστή τον Ζοτς. Το ίδιο θα συμβεί αυτές τις δύο εβδομάδες, αρχής γενομένης απόψε (21.00, ΕΡΤ2) στο ΟΑΚΑ και φυσικά μεθαύριο στο δεύτερο ματς της σειράς, σε ένα διπλό sold-out που σημείωσαν οι οπαδοί του Παναθηναϊκού.

Το 2009, ο Ομπράντοβιτς κατόρθωσε να οδηγήσει τον Παναθηναϊκό στην ανατροπή τής εις βάρος του κατάστασης που δημιουργήθηκε με το break της Σιένα. Ο Εξάστερος πήγε με 1-1 στη Σιένα και επέστρεψε με 3-1 και την πρόκριση για το Βερολίνο. Επειτα από δύο χρόνια έκανε το break στη Βαρκελώνη, το υπερασπίστηκε στην Αθήνα –παρά τον τραυματισμό του Διαμαντίδη –και με 3-1 προκρίθηκε στο φάιναλ φορ όπου κατέκτησε το 6ο τρόπαιο της ιστορίας του. Το 2012, όπως το 2009, ηττήθηκε στο δεύτερο εντός έδρας ματς της σειράς με τη Μακάμπι, βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο στο Τελ Αβίβ (2-1) αλλά βοήθησε τον ΠΑΟ να αντιδράσει, να φέρει τη σειρά στο ΟΑΚΑ (2-2) και να προκριθεί με 3-2. Απόψε, όπως και να ‘χει, όποιο κι αν είναι το τελικό σκορ, αρχίζει μια ακόμη ιστορική σειρά στη λαμπρή ιστορία του Παναθηναϊκού.
Πασκουάλ

Δύσκολη αποστολή

Ο προπονητής του Παναθηναϊκού Τσάβι Πασκουάλ δήλωσε χθες, λίγο πριν από την τελευταία προπόνηση της ομάδας του: «Είμαστε χαρούμενοι για ό,τι έχουμε πετύχει έως τώρα. Πλέον έχουμε απέναντί μας μια από τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης, μια ομάδα που πέρυσι έφτασε ώς τον τελικό του final four. Είναι πολύ δύσκολη η αποστολή μας, όμως ελπίζω ότι θα τα καταφέρουμε με τη βοήθεια του κόσμου. Θα έχουμε σίγουρα τις ευκαιρίες μας, αρχής γενομένης από το πρώτο παιχνίδι. Ο Γιαν Βέσελι είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες στη θέση 5 και γενικά όλοι οι παίκτες της Φενέρμπαχτσε έχουν την ποιότητα και την εμπειρία για να κρίνουν ένα παιχνίδι. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι».