Μάχη για την ακύρωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος που έδωσε με μικρή πλειοψηφία διευρυμένες εξουσίες στον πρόεδρο Ερντογάν ξεκίνησε χθες το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία, ενώ ενώσεις νομικών της χώρας και διεθνείς παρατηρητές υποστηρίζουν ότι μια παράνομη κίνηση των εκλογικών Αρχών ίσως επηρέασε το αποτέλεσμα.

Αγνοώντας τους ο Ερντογάν, η περιορισμένη νίκη του οποίου κατέδειξε τον βαθύ διχασμό της χώρας, επιμένει ότι κάθε συζήτηση επί του θέματος έχει κλείσει και ουσιαστικά αγνοεί οποιεσδήποτε καταγγελίες. Ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, το αξίωμα του οποίου θα πάψει να υπάρχει όταν εφαρμοστούν οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, γνωστοποίησε ότι ο Ερντογάν θα επιστρέψει στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης –στο οποίο δεν μπορούσε να είναι μέλος μέχρι σήμερα, ως πρόεδρος της χώρας –μόλις ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα, δηλαδή σε περίπου 10 ημέρες. Αυτό δείχνει πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να περιμένει την έκβαση των νομικών ενστάσεων της αντιπολίτευσης. Λίγοι στην Τουρκία περιμένουν ότι θα υπάρξει επίσημη ανακαταμέτρηση, αν όμως το θέμα μείνει στον αέρα, θα αφήσει έντονα ερωτηματικά για τη νομιμότητα της διαδικασίας που έχει πολώσει την τουρκική κοινωνία.

Ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μπουλέντ Τεζτζιάν κατέθεσε χθες στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο προσφυγή για την ακύρωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, υποστηρίζοντας ότι ο αριθμός των ψήφων που λείπουν είναι πρωτοφανής, ενώ κανείς δεν γνωρίζει τον αριθμό των ψηφοδελτίων που δεν είχαν την επίσημη σφραγίδα. Η απόφαση της Επιτροπής Εκλογών να θεωρήσει έγκυρα και ψηφοδέλτια που δεν είχαν σφραγιστεί προκάλεσε εντονότατες αντιδράσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης, ανοίγοντας τον δρόμο για την προσφυγή κατά του αποτελέσματος.

Η Ενωση των Δικηγορικών Συλλόγων της Τουρκίας ανακοίνωσε πως η απόφαση της Εκλογικής Επιτροπής την τελευταία στιγμή να επιτρέψει να καταμετρηθούν ψηφοδέλτια που δεν είχαν σφραγίδα ήταν παράνομη και ίσως άλλαξε το αποτέλεσμα. Για υποψία ότι στο προχθεσινό δημοψήφισμα στην Τουρκία για την αναθεώρηση του Συντάγματος υπήρξε ευρεία νοθεία έως και 2,5 εκατ. ψήφων έκανε λόγο σε χθεσινή συνέντευξή της στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία η παρατηρήτρια του Συμβουλίου της Ευρώπης και αρμόδια ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κόμματος των Αυστριακών Πρασίνων Αλέβ Κορούν. Ο αριθμός των προσφυγών είναι τόσο μεγάλος, τα ασφράγιστα ψηφοδέλτια φθάνουν τις εκατοντάδες χιλιάδες, που μπορεί να ανατρέψουν το αποτέλεσμα ανέφερε χαρακτηριστικά.

Βαριές κατηγορίες για τη νομιμότητα της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος απευθύνει με δηλώσεις του και ο άλλος αυστριακός παρατηρητής Στέφαν Σέναχ, ο οποίος επισημαίνει ότι «το δημοψήφισμα στην Τουρκία δεν ήταν ούτε δίκαιο ούτε ελεύθερο». Ως παράδειγμα αναφέρει ότι δύο αποστολές παρατηρητών στα ανατολικά της χώρας παρεμποδίστηκαν στο έργο τους από τις τοπικές αστυνομικές Αρχές, ενώ σε πολλές περιοχές στους κοινοτάρχες μικρών χωριών ασκούνταν πιέσεις για να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα του Ναι στο δημοψήφισμα.