Επειτα από διήμερη αγρανάπαυση, λόγω Πάσχα, οι δημοσκοπήσεις επανήλθαν χθες στη Γαλλία και μαζί τους ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για αυτήν που τείνει να κατοχυρώσει τον τίτλο τής πλέον αβέβαιης εκλογικής αναμέτρησης στην ιστορία της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας. Η μία δημοσκόπηση, του Ifop-Fiducial, ήθελε τον «και αριστερά και δεξιά» Εμανουέλ Μακρόν στο 23%, την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν στο 22,5%, τον δεξιό Φρανσουά Φιγιόν και τον ακροαριστερό Ζαν-Λικ Μελανσόν ισόπαλους στο 19,5% και τον Σοσιαλιστή Μπενουά Αμόν στο 7,5%. Η δεύτερη, του Elabe, ήθελε τον Εμανουέλ Μακρόν στο 24%, τη Μαρίν Λεπέν στο 23%, τον Φρανσουά Φιγιόν στο 19,5%, τον Ζαν-Λικ Μελανσόν στο 18% και τον Μπενουά Αμόν στο 8%. Και η τρίτη, του Opinionway, τον Μακρόν και τη Λεπέν ισόπαλους στο 22%, τον Φιγιόν στο 21%, τον Μελανσόν στο 18% και τον Αμόν στο 8%.

Το συμπέρασμα είναι λοιπόν το εξής: ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος δεν θα προκριθεί λογικά στον δεύτερο προεδρικό γύρο. Κατά τα λοιπά, όλα είναι ανοιχτά. Αν συνυπολογίσει κανείς το περιθώριο στατιστικού λάθους (που είναι στις περισσότερες δημοσκοπήσεις γύρω στο 2,5%), οι τέσσερις βασικοί υποψήφιοι βρίσκονται τόσο κοντά που μπορούν θεωρητικά όλοι να προκριθούν στον δεύτερο γύρο. Και αυτό, πέντε ημέρες πριν από τον πρώτο εκλογικό γύρο, η Γαλλία δεν το έχει ξαναζήσει. Οι υποψήφιοι λοιπόν οργώνουν τη χώρα, σε αναζήτηση των αναποφάσιστων καθώς και όσων κλίνουν προς την αποχή –γιατί είναι πολλοί, έως και το ένα τρίτο του εκλογικού σώματος. Αλλη μία πρωτοπορία αυτής της προεκλογικής εκστρατείας.

Ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής Αριστεράς μάλιστα, ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, ενισχυμένος από το εντυπωσιακό σπριντ που έχει πραγματοποιήσει τις τελευταίες εβδομάδες, έχει προβλέψει για σήμερα επτά ταυτόχρονες προεκλογικές συγκεντρώσεις: ο ίδιος θα βρεθεί με σάρκα και οστά στην Ντιζόν, αλλά θα «εμφανιστεί» μέσω ολογράμματος σε έξι ακόμα πόλεις της Γαλλίας. Οσο για τη Μαρίν Λεπέν, την ακροδεξιά που βλέπει πια την πρόκρισή της στον δεύτερο γύρο να μην είναι –κόντρα στις προβλέψεις μηνών και μηνών –και τόσο δεδομένη, αυτή σκοπεύει, σύμφωνα με τους συμβούλους της, να μην αφήσει τίποτα στην τύχη τις τελευταίες ημέρες της εκστρατείας και να στηριχθεί στα «θεμελιώδη» της: την εθνική ταυτότητα και τη μετανάστευση.

Στο μεταξύ, κάποιοι ακαταπόνητοι παρατηρητές της προεκλογικής μάχης, όπως ο Λοράν Ζοφρέν, ο διευθυντής της «Λιμπερασιόν», καταγράφουν όλα τα πιθανά σενάρια υπό έναν τίτλο που θα μπορούσαμε να αποδώσουμε (πολύ) ελεύθερα ως εξής: «Προσοχή, ακολουθούν σκληρές εικόνες». Ή εναλλακτικά: «Μόνο για γερά νεύρα».

Σενάριο 1ο:

Μακρόν – Λεπέν

Είναι αυτό που προβλέπουν σήμερα οι δημοσκοπήσεις (οι οποίες βέβαια εξελίσσονται). Σε αυτή την περίπτωση, θα κέρδιζε, σύμφωνα με όλες τις έρευνες, ο Εμανουέλ Μακρόν. Θα ήταν όμως ένα ματς ελίτ εναντίον λαού –έτσι το παρουσιάζει ήδη η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου. Ο λαός είναι περισσότεροι. Η Λεπέν πρόεδρος;

Σενάριο 2ο:

Μακρόν – Φιγιόν

Ικανοποίηση: το Εθνικό Μέτωπο αποκλείεται από τον δεύτερο γύρο. Ο Μακρόν θα πάρει τις ψήφους της Αριστεράς και του Κέντρου, επί της αρχής έχει την πλειοψηφία. Αν όμως όλοι οι ψηφοφόροι του Εθνικού Μετώπου μεταφερθούν στον Φρανσουά Φιγιόν, το αποτέλεσμα γίνεται απρόβλεπτο, η μάχη θα δοθεί στήθος με στήθος.

Σενάριο 3ο:

Μακρόν – Μελανσόν

Οι περισσότεροι ψηφοφόροι της Αριστεράς μεταφέρονται στον Μελανσόν. Κεντροαριστεροί και κεντροδεξιοί παραμένουν στον Μακρόν. Οι ψηφοφόροι της Ακροδεξιάς αποκτούν ρόλο διαιτητή. Μια άλλη βερσιόν της μονομαχίας ελίτ – λαός: και ο Μελανσόν έτσι θέλει να το παρουσιάζει. Ο Μελανσόν πρόεδρος;

Σενάριο 4ο:

Μελανσόν – Φιγιόν

Η Αριστερά ψηφίζει Μελανσόν, η Δεξιά Φιγιόν. Οι κεντρώοι ψηφοφόροι διχάζονται, το ίδιο και εκείνοι του Εθνικού Μετώπου. Τρίτη βερσιόν της μονομαχίας λαός – ελίτ. Ο λαός είναι περισσότεροι. Ο Μελανσόν πρόεδρος;

Σενάριο 5ο:

Λεπέν – Φιγιόν

Ο διχασμός ή και κατακερματισμός της Αριστεράς θα έχει κάνει αισθητές τις συνέπειές του. Είναι ο εφιάλτης (της γαλλικής Αριστεράς και του Κέντρου) που η επονομαζόμενη χρήσιμη ψήφος καλείται να αποσοβήσει στον πρώτο γύρο. Αν γίνει όμως πραγματικότητα, θεωρητικά η Αριστερά θα σώσει τον Φιγιόν και θα απομακρύνει τη Λεπέν. Θα ψηφίσει όμως με πολύ βαριά καρδιά, αν ψηφίσει: μάχη στήθος με στήθος.

Σενάριο 6ο:

Λεπέν – Μελανσόν

Θρίαμβος της αντισυστημικής ψήφου, η ελίτ βγήκε νοκάουτ, το ίδιο και οι μετριοπαθείς των δύο στρατοπέδων. Η Ευρώπη θα είναι η μεγάλη χαμένη. Θεωρητικά, οι δημοκράτες της Αριστεράς και του Κέντρου θα ψηφίσουν εναντίον της Μαρίν Λεπέν. Αλλά οι ψηφοφόροι του Φρανσουά Φιγιόν θα δυσκολευτούν να συμβάλουν στη νίκη του Ζαν-Λικ Μελανσόν. Σε κάθε περίπτωση, καταλήγει ο Λοράν Ζοφρέν, και δεν απευθύνεται μόνο στους Γάλλους, απευθύνεται σε όλους τους ευρωπαίους πολίτες, «δέστε τη ζώνη σας».