Η ανακοίνωση αιφνιδίασε τόσο πολύ, ώστε ο Ντόναλντ Τουσκ θυμήθηκε τον μετρ του σασπένς: «Ηταν ο Χίτσκοκ που σκηνοθέτησε το Brexit: πρώτα ένας σεισμός και η ένταση κλιμακώνεται» έγραψε στο twitter. Αυτή την κλιμάκωση θα ζήσει η Βρετανία τουλάχιστον μέχρι τις 8 Ιουνίου, οπότε και θα στηθούν οι κάλπες για τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών. «Υλοποιήσαμε την εντολή που πήραμε από το δημοψήφισμα. Φεύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ενωση και δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή. Θέλουμε ισχυρή συνεργασία με την ΕΕ και τη Βρετανία ελεύθερη να χαράξει την πορεία της προ την έξοδο κι εμάς ελεύθερους να ρυθμίσουμε τα θέματά μας σύμφωνα με το συμφέρον μας» δήλωσε η Τερίζα Μέι έξω από τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ. «Μετά το δημοψήφισμα η Βρετανία χρειαζόταν σοβαρότητα, σταθερότητα και ισχυρή ηγεσία» πρόσθεσε. «Σε αυτή την πολύ σημαντική στιγμή πρέπει να υπάρχει ενότητα» είπε ακόμη. «Αλλά δεν τη βλέπουμε στη Βουλή των Κοινοτήτων».
Από τα συμφραζόμενα προκύπτει ότι η βρετανίδα πρωθυπουργός ζητά μια «καθαρή εντολή» για να οδηγήσει τη χώρα της έξω από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Και το έκανε προσφέροντας λίγο σασπένς –ήταν μόλις πριν από έναν μήνα που δήλωνε κατηγορηματικά ότι κάλπες δεν πρόκειται να στηθούν πριν από την ώρα τους. Θα έχει σασπένς και η ψήφος; Θεωρητικά όχι: οι Συντηρητικοί προηγούνται με 18 ολόκληρες μονάδες στις δημοσκοπήσεις, ενώ οι δυο μήνες που απομένουν ώς τις εκλογές δεν προσφέρονται –και πάλι θεωρητικά –για δραματικές αλλαγές. Η εποχή, ωστόσο, δεν είναι κανονική. Και τίποτε δεν αποκλείει ο δρόμος προς την ανανέωση μιας εξουσίας που ανέλαβε η Μέι πριν από εννέα μήνες, αντικαθιστώντας τον Ντέιβιντ Κάμερον, να μην είναι τόσο ομαλός. Ο βασικός της αντίπαλος, εξάλλου, έσπευσε να χαιρετίσει την απόφασή της, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα της δώσει τη στήριξη που απαιτείται για τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των εκλογών.
«Χαιρετίζω την απόφαση της πρωθυπουργού να δώσει στον βρετανικό λαό την ευκαιρία να ψηφίσει για μια κυβέρνηση που θα βάζει πρώτα τα συμφέροντα της πλειοψηφίας» δήλωσε ο Τζέρεμι Κόρμπιν. Ο ηγέτης των Εργατικών θα ξεμπλοκάρει τη διαδικασία παρά το δημοσκοπικό χάσμα που τον χωρίζει από την επικεφαλής των Συντηρητικών.
Σκωτσέζικο ντους
Αυτές οι εκλογές, όμως, δεν είναι τάνγκο για δύο, όπως συμβαίνει συνήθως στη Βρετανία.
Και είναι κάτι που αποδεικνύεται από τη στάση της πρωθυπουργού της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον, η οποία έσπευσε να δηλώσει ότι η προκήρυξη των πρόωρων εκλογών ενισχύει το δημοκρατικό δικαίωμα της χώρας της να οργανώσει ένα νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της. Σε αυτό το σημείο η ιστορία αποκτά πραγματικά σασπένς: «Σε ό,τι αφορά τη Σκωτία, αυτή η κίνηση συνιστά έναν εξαιρετικά λανθασμένο υπολογισμό από την πλευρά της πρωθυπουργού» εκτίμησε. «Θα δώσει και πάλι την ευκαιρία στον λαό να απορρίψει το κυβερνητικό αφήγημα και τη διχαστική ατζέντα».
Απέναντι στον τακτικισμό της Μέι, η Στέρτζον απαντά με μια δική της τακτική. Αυτό που θέλει στην ουσία είναι να μετατρέψει τις εκλογές σε ένα «δημοψήφισμα για το δημοψήφισμα». Εχει επομένως βάσιμους λόγους να πιστεύει ότι μια καλή επίδοση του κόμματός της στις κάλπες θα ενισχύσει την ατζέντα της. Πόσο καλή; Ο πήχης είναι ψηλά και για τη Στέρτζον: στις εκλογές του 2015 το SNP είχε κατακτήσει τις 54 από τις 59 έδρες που διαθέτει η Σκωτία στο Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ οι Συντηρητικοί είχαν μόλις μία. Στις σκωτσέζικες εκλογές του 2016, όμως, το κόμμα της Σέρτζον είχε σημειώσει απώλειες και οι Συντηρητικοί κέρδη, ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η πλειονότητα των Σκωτσέζων δεν επιθυμεί ένα νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία. Το σασπένς επομένως έχει και σκωτζέζικο χρώμα. Εχει και οικονομικό άρωμα, εάν κρίνει κανείς από το γεγονός ότι η στερλίνα άρχισε να πέφτει όταν έγινε γνωστό ότι η Μέι θα προβεί σε ανακοινώσεις, για να ανεβεί όμως στη συνέχεια στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δέκα εβδομάδων. Σασπένς παντού. Και αυτή είναι μόνο η αρχή.