Το πρόγραμμα του Σαββάτου παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον καθώς οι δύο θεματικοί κύκλοι αφορούν την αμφισβήτηση και την εικαστική δημιουργία, το θέατρο και τη διανόηση. Για την τέχνη ως εργαλείο ιδεολογικής χειραγώγησης –μέσα από την περίπτωση των κρατικών βραβείων και χορηγιών σε εικαστικούς το 1972 –θα μιλήσει η Ελευθερία Δελαζάνου, υποψήφια διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Σε συνάφεια μαζί της είναι η πτυχή για τις εικαστικές τέχνες στην επταετία που θα ξεδιπλώσει ο Χρυσοβαλάντης Στειακάκης, ιστορικός τέχνης και υποψήφιος διδάκτωρ στο Ανοιχτο Πανεπιστήμιο Κύπρου, με τίτλο «Νεωτερισμός και αντιδικτατορική αλληλεγγύη στον αντίποδα του ηθικοπλαστικού, εθνικιστικού πολιτισμικού προσανατολισμού». Η Κωνστάντζα Γεωργακάκη, από την άλλη, θυμίζει την τολμηρή επιθεώρηση του 1970 «Ερχονται… δεν έρχονται», ενώ ο Σπύρος Κακουριώτης μιλάει για το θέατρο και την αμφισβήτηση στην περίοδο της χούντας.

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Οι δύο κύκλοι μοιάζουν σαν γέφυρα με την επιστημονική ημερίδα «Εικαστικές τέχνες και αρχιτεκτονική κατά την επταετία» που προγραμματίζεται εννέα ημέρες αργότερα στη Θεσσαλονίκη (αμφιθέατρο Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, 28/4, 09.00-19.00) διευρύνοντας το πεδίο συζήτησης για την επίμαχη περίοδο.

Για τη θεσμική τέχνη, την κριτική και τον πολιτικό παρεμβατισμό, τους έλληνες εικαστικούς στην Ευρώπη, τη φωτογραφία και τη γλυπτική θα μιλήσουν ανάμεσα σε πλειάδα αξιοσημείωτων ακαδημαϊκών οι Ελλη Λεβεντάκη, ιστορικός τέχνης, επιμελήτρια του Μουσείου Φρυσίρα, Μαρία Μόσχου, δρ Ιστορίας της Τέχνης στο ΕΚΠΑ, Ελεάνα Στόικου, υπ. διδάκτωρ Αρχιτεκτονικής ΑΠΘ, Μιγκέ Φερνάντεθ Μπελμόντε, μεταδιδακτορικός ερευνητής Αρχιτεκτονικής ΑΠΘ και Ηρώ Κατσαρίδου, δρ Ιστορίας της Τέχνης, επιμελήτρια του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού. Ειδικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ομιλίες των Ευγένιου Ματθαιόπουλου, καθηγητή στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης («Οι σιωπές και οι αδράνειες του κόσμου της τέχνης στην Ελλάδα στη διάρκεια της επταετίας») και Σταύρου Αλιφραγκή, δρος αρχιτέκτονα μηχανικού («Κατασκευάζοντας την εικόνα της προόδου: Κινηματογραφικά Επίκαιρα και τεχνικός κόσμος»).