Οι άνθρωποι που ζουν δίπλα σε μεγάλες λεωφόρους διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, επειδή τα μόρια των ρύπων μειώνουν τα επίπεδα της «καλής» (HDL) χοληστερόλης τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Η HDLείναι καρδιοπροστατευτική, διότι συμβάλλει στην απομάκρυνση των λιπωδών ιζημάτων από τα τοιχώματα των αρτηριών και ελαττώνει τα τριγλυκερίδια, τα οποία κάνουν το αίμα πιο πυκνό, πιο κολλώδες και πιο επιρρεπές στις θρομβώσεις, λένε οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, στο Σαιντ Λούις.
Όπως εξηγούν στην επιθεώρηση Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology,πραγματοποίησαν τη μελέτη τους σε 6.654 εθελοντές, ηλικίας 45 έως 84 ετών, εξετάζοντας τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης τους σε συνάρτηση με την αιθάλη και με τα μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια με διάμετρο μικρότερη από 2,5 μικρόμετρα (PM2,5).
Οι μισοί από τους εθελοντές ήσαν νυν ή πρώην καπνιστές, το 16% έπαιρναν φάρμακα για τη χοληστερόλη τους και το σχεδόν 45% έπασχαν από υπέρταση. Κανένας όμως δεν είχε διαγνωσμένη στεφανιαία νόσο κατά την έναρξη της μελέτης.
Έπειτα από ένα χρόνο παρακολούθησης, όσοι από αυτούς ζούσαν σε περιοχές με υψηλά επίπεδα ρύπων είχαν χαμηλότερα επίπεδα HDL χοληστερόλης στο αίμα τους.
Αν και η διαφορά δεν ήταν πολύ μεγάλη, είναι εφάμιλλη με αυτή που παρατηρείται όταν ένας καπνιστής κόψει το κάπνισμα και η HDL αυξηθεί στα φυσιολογικά επίπεδα, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Γκρίφιθ Μπελ.
Αν και οι ερευνητές δεν γνωρίζουν τον ακριβή μηχανισμό με τον οποίο θα μπορούσε η ρύπανση να μειώσει τη χοληστερόλη, εκτιμούν ότι παίζουν ρόλο φλεγμονώδεις διεργασίες οι οποίες μπορεί να προκαλούν δομικές αλλαγές στα μόρια της HDL, οι οποίες την καθιστούν λιγότερο καρδιοπροστατευτική.
Ωστόσο αυτό δεν έχει τεκμηριωθεί ακόμα, διευκρινίζουν.