Ολο και βαθαίνει η δημοκρατία στη χώρα μας: η Ελλήνων Συνέλευσις του Αρτέμη Σώρρα απέκτησε και αδελφή, τη Συνέλευση για την επανοικειοποίηση των Εξαρχείων», όπως αυτοονομάζεται η «συλλογικότητα» που έστησε το κόκκινο κοντέινερ στην Πλατεία Εξαρχείων. Αυτό που ονομάστηκε «αναρχοαυτόνομο ΚΕΠ», αλλά οι ίδιοι το αποκαλούν «πολιτικό περίπτερο» που θα πουλάει βιβλία και θα αποτελεί «όχημα για τη ριζοσπαστικοποίηση και τη συγκρότηση αγωνιστικής πολιτικής κουλτούρας».

Από το κείμενο της Συνέλευσης που διάβασα, δεν είναι σαφές από ποιους ακριβώς θέλουν να «επανοικειοποιηθούν» τα Εξάρχεια –πάντως όχι από την Αστυνομία, γιατί αναφέρουν με περηφάνια ότι η γειτονιά, καίτοι «είναι περικυκλωμένη από τις δυνάμεις κατοχής», παραμένει «δυσπρόσιτη και εχθρική για τις αστυνομικές δυνάμεις του κράτους». Αναφέρουν ως κύριο εχθρό τον «κοινωνικό κανιβαλισμό» χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις και επισημαίνουν ότι για την αντιμετώπισή του, αφού απουσιάζει η Αστυνομία, απαιτείται η «ανάπτυξη πολιτοφυλακών και δομών κοινωνικής και ταξικής αυτοοργάνωσης».

Οι όροι «πολιτοφυλακή» και «δομές αυτοοργάνωσης» παραπέμπουν ευθέως στην εγκαθίδρυση παράλληλης εξουσίας στα Εξάρχεια, ώστε να λάβει σάρκα και οστά το Κράτος των Εξαρχείων –από την άποψη αυτή, το «πολιτικό περίπτερο» αποτελεί επίδειξη δύναμης: υπάρχουν τόσα στέκια και τόσες καταλήψεις στην περιοχή που δεν χρειαζόταν να στηθεί περίπτερο στην πλατεία. Η Συνέλευση ξεκίνησε την οικειοποίηση της περιοχής οικειοποιούμενη τον δημόσιο χώρο –και μόνο η παρουσία του κόκκινου κοντέινερ, που κανείς δεν τόλμησε ώς τώρα να πειράξει, δηλώνει την εξουσία που ασκεί.

Ας θυμηθούμε ότι το υπό δημιουργία κράτος κατάφερε πέρυσι να επεκτείνει τα όριά του ώς την Πατησίων: καταστρέφοντας λεωφορεία και τρόλεϊ, ανάγκασε τον ΟΑΣΑ να στέλνει τα βράδια από την 3η Σεπτεμβρίου και την Αριστοτέλους τα οχήματά του. Με αντάρτικες δυνάμεις μόνο –η μόνιμη πολιτοφυλακή δεν θα δυσκολευτεί να το επεκτείνει ώς την Ομόνοια –η Κουμουνδούρου δεν είναι μακριά, ούτε και το Σύνταγμα.

Τα Εξάρχεια έχουν πάψει εδώ και πολλά χρόνια να είναι γραφικός χώρος ελευθεριακής κουλτούρας –στη γειτονιά υπάρχουν σκληρές ομάδες που δεν διστάζουν να ασκήσουν την εξουσία τους με τον πλέον βίαιο τρόπο. Οχι μόνο ενάντια στο εχθρικό ελληνικό κράτος αλλά και στους κατοίκους και στους περαστικούς, στα κτίρια και στον δημόσιο χώρο. Το «κόκκινο περίπτερο» επί της πλατείας δεν είναι καλλιτεχνική πρόκληση της documenta 14, είναι πολιτική, επίδειξη δύναμης. Και πρέπει να αντιμετωπιστεί πριν εγκατασταθούν εκεί, αντί για βιβλιοπώλες, οι επικεφαλής της Συνελευσιακής Πολιτοφυλακής.