Βελτιώσεις στο νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό προανήγγειλε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο οποίος δέχθηκε σφοδρή κριτική ότι η ρύθμιση που έφερε με καθυστέρηση δυο ετών η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δώσει ανάσα στις επιχειρήσεις με κόκκινα δάνεια. Ο υπουργός –ο οποίος αμφισβήτησε τις προβλέψεις του ΔΝΤ για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας λέγοντας ότι «το ΔΝΤ έχει αποτύχει παταγωδώς προβλέποντας αποτελέσματα που απέχουν πολύ από την πραγματικότητα» –έκανε γνωστό ότι την ερχόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια θα εισαχθούν ορισμένες αλλαγές, όπως ότι οι επιχειρήσεις που έχουν διακόψει τη λειτουργία τους θα μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό εφόσον έχουν υποβάλει δήλωση επανέναρξης εργασιών κι ακόμα ότι θα απλοποιηθεί η διαδικασία δικαστικής επικύρωσης. Ετσι, στην περίπτωση που δεν υπάρχουν ενστάσεις και δεν υπάρχει διαγραφή οφειλής, τότε θα πηγαίνει στον απλό δικαστή χωρίς ακροαματική διαδικασία (θα προβλέπεται δικαίωμα ανακοπής). Επίσης, είπε ότι η διάταξη με την οποία «θα προστατεύονται από άδικες διώξεις οι εκπρόσωποι των πιστωτών που θα συναινέσουν σε ρύθμιση οφειλών» θα εισαχθεί σε επόμενη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Από ψαλίδι σε ψαλίδι
Να σας ενημερώσω ότι στο υπουργείο Παιδείας έπιασε δουλειά αμέσως μετά το Πάσχα μια ομάδα… κόφτης δαπανών!
Πρόκειται για 11μελή ομάδα εργασίας, η οποία εντέλλεται να συντονίζει τις μονάδες του υπουργείου και τους εποπτευόμενους φορείς του για την εξέταση των δαπανών τους, την καταγραφή και αποτίμηση των νέων πολιτικών και την ενδελεχή επισκόπηση των πρωτογενών δαπανών του υπουργείου, σύμφωνα με επιστολή που είχε αποστείλει τον Ιανουάριο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης προς τον Κώστα Γαβρόγλου.
Προσέξτε όμως: «Στόχος είναι η δημιουργία δημοσιονομικού περιθωρίου, ώστε να ενισχυθούν σημαντικά οι δαπάνες σε τομείς με υψηλή κοινωνική αποτελεσματικότητα όπως η πρόνοια, η υγεία, η απασχόληση, αλλά και να μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων με τρόπο διατηρήσιμο, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της χώρας». Επίσης στην ομάδα συμμετέχει και ο αρμόδιος παρακολούθησης προϋπολογισμού και αναφορών εποπτευόμενων φορέων Ανώτατης Εκπαίδευσης, εποπτείας Εταιρειών Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας των Πανεπιστημίων, των ΕΛΚΕ, ΝΠΙΔ των ΑΕΙ και των Ερευνητικών Ινστιτούτων. Εγώ καταλαβαίνω ότι με τούτα και μ’ εκείνα, έρχονται κι άλλα ψαλίδια στις δαπάνες για την Παιδεία. Και ελπίζω ότι δεν θα βάλουμε την Παιδεία στο περιθώριο στο όνομα της δημιουργίας «δημοσιονομικού περιθωρίου». Εύχομαι να αποδειχθώ απλώς καχύποπτος…
Μαζοχισμός οι υπερεφημερίες!
Η αρχαία ρήση «πενία τέχνας κατεργάζεται» φαίνεται να βρίσκει απόλυτη εφαρμογή στις λύσεις – μπαλώματα στον πολύπαθο χώρο της υγείας. Θύματα των (ημι)μέτρων αυτών είναι το ιατρικό προσωπικό το οποίο οι ιθύνοντες στην οδό Αριστοτέλους εκθειάζουν σε κάθε ευκαιρία για την αυτοθυσία του, «που βάζει πλάτη» για να σταθεί όρθιο το ΕΣΥ.
Οπως καταγγέλλει το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή, οι γιατροί του Νοσοκομείου Λαμίας ενημερώθηκαν τη Μεγάλη Τετάρτη ότι η πάρεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έχει στην ευθύνη της το νοσοκομείο θυμήθηκε αίφνης μια από δεκαετίας οδηγία και απαιτεί ατομικές υπεύθυνες δηλώσεις από όλους τους γιατρούς πως υπερεφημερεύουν… με δική τους πρωτοβουλία. Μάλιστα, η προσκόμιση υπεύθυνης δήλωσης αποτελεί προϋπόθεση για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών του πρώτου τριμήνου του 2017.
«Αποτελεί μέγιστο θράσος από το ίδιο κράτος που έχει αφήσει τα νοσοκομεία υποστελεχωμένα να απαιτεί από τους γιατρούς να αναλαμβάνουν ατομικά την ευθύνη για οποιοδήποτε ιατρικό λάθος ενδεχόμενα προκύψει λόγω υπερκόπωσής τους», καταγγέλλει το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή σε ανακοίνωσή του. «Αποτελεί μέγιστο θράσος το ίδιο κράτος που αναγκάζει και εντέλλεται» τους γιατρούς να υπερεφημερεύουν, όταν πρέπει να πληρώσει τα δεδουλευμένα να εκβιάζει απαιτώντας ατομική δήλωση πως η υπερεφημέρευση είναι… μαζοχισμός των ίδιων των γιατρών».