Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων η χθεσινή, κάτι που σημαίνει ότι μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι ανά την Ελλάδα υποδέχονταν τους επισκέπτες τους με ελεύθερη είσοδο. Μόνο που το υπουργείο Πολιτισμού δεν φρόντισε να εκδώσει εγκαίρως μια ανακοίνωση, ως είθισται, για να υπενθυμίσει την ημέρα που έχει οριστεί από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS) για την ευαισθητοποίηση του κοινού απέναντι σε θέματα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Δεν έδειξε, δηλαδή, τα ίδια ριφλέξ με το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης, όταν μας «βομβάρδισε» με e-mail και SMS μεταξύ άλλων για τις δράσεις του ΥΠΠΟ όσον αφορά την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου την ερχόμενη Κυριακή, 23 Απριλίου.
Πού να θυμηθεί και τη –χθεσινή –18η Απριλίου που έτυχε να πέσει και πάνω στην πέψη του οβελία; Ελα όμως που κάποιος βρέθηκε στο «και πέντε» να το θυμίσει στην υπουργό. Κι έτσι χθες στις 18.39 έφτασε η ανακοίνωση, η οποία όχι μόνο περιελάμβανε μακροσκελή δήλωση στην οποία αναφερόταν ότι «η διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι κοινή ευθύνη όλων των πολιτών», αλλά ενημέρωνε ότι μετατίθεται ο εορτασμός –δηλαδή η ειδική εκδήλωση/ημερίδα με θέμα «Η πολιτιστική κληρονομιά και η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη» –στις 26 Απριλίου λόγω Πάσχα. Μήπως εκεί στην Μπουμπουλίνας να θυμηθούν εγκαίρως ότι η Διεθνής Ημέρα Μουσείων είναι στις 18 Μαΐου; Διότι δεν υπάρχει και καμιά αργία εκεί κοντά για να δικαιολογήσουν την αφηρημάδα.
Αζτέκοι στην Αθήνα
Μένοντας στα του Πολιτισμού, δεν είναι μόνο η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων στο… μενού των ημέρων, αλλά και το Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών στην Αθήνα.
Στην καρδιά της πόλης, στο Ζάππειο Μέγαρο, την ερχόμενη Δευτέρα, υπουργοί από δέκα κράτη που εκπροσωπούν μεγάλους αρχαίους πολιτισμούς θα καθήσουν για πρώτη φορά στο ίδιο τραπέζι.
Λίγα μέτρα μακριά από την Ακρόπολη, απόγονοι των Μάγια, των Ινκας, των Αζτέκων, των Ασσυρίων, των Αιγυπτίων, των Περσών, των Ρωμαίων, των Κινέζων και άλλων σπουδαίων πολιτισμών θα παραβρεθούν στη γενέθλια συνάντηση του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών, μια πρωτοβουλία που ανέλαβαν ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο κινέζος ομόλογός του.
Ο Κοτζιάς, γνωστός λάτρης της Ιστορίας, έχει αρχίσει εδώ και καιρό τις προετοιμασίες για να υποδεχτεί τους ομολόγους του από Κίνα, Αίγυπτο, Βολιβία, Ινδία, Ιράκ, Ιράν, Ιταλία, Μεξικό και Περού ώστε να φανεί αντάξιος των προγόνων μας και της φιλοξενίας τους.