Όταν τρώει κανείς αλμυρά φαγητά, διψάει και πίνει πολύ νερό, σωστά; Ίσως στην αρχή, αλλά μέσα σε 24 ώρες η δίψα σταματάει, γιατί ο οργανισμός αρχίζει να παράγει και να κατακρατά περισσότερο νερό.
Αυτό αποκαλύπτουν επιστήμονες από ΗΠΑ και Γερμανία, οι οποίοι στην πρώτη μελέτη του είδους καταρρίπτουν μια επιστημονική άποψη που πρωτοεκφράστηκε πριν από 100 χρόνια και η οποία έχει διαμορφώσει πολλές από τις σύγχρονες θεωρίες για την επιδημία της παχυσαρκίας, του διαβήτη και της καρδιοπάθειας.
Τα νέα ευρήματα, που αναλύονται σε δύο άρθρα στην επιθεώρηση Journal of Clinical Investigation, ρίχνουν νέο φως στην αντίδραση του οργανισμού στην αυξημένη κατανάλωση άλατος και παρέχουν μία εντελώς νέα προσέγγιση σε αυτά τα τρία δεινά.
Σύμφωνα με τα έως τώρα ισχύοντα, η αποβολή της περίσσειας άλατος από τον οργανισμό αναπόφευκτα οδηγεί σε απώλεια νερού μέσω της ούρησης και επομένως ελαττώνει την περιεκτικότητα του σώματος σε νερό.
Ωστόσο η νέα μελέτη έδειξε ότι ισχύει ακριβώς το αντίθετο: η αποβολή του άλατος απαιτεί υπερπαραγωγή και κατακράτηση του νερού. Αυτό, όμως, απαιτεί πολλή ενέργεια (θερμίδες) και έτσι είτε πρέπει να προσλαμβάνουμε περισσότερα «καύσιμα» (δηλαδή τροφή) είτε θα διασπάσει ο οργανισμός μας μυϊκή μάζα για να βρει την ενέργεια που του χρειάζεται.