Ο Παναθηναϊκός κατέκτησε για πρώτη φορά στη μετά Ομπράντοβιτς εποχή το πλεονέκτημα έδρας, αλλά έπεσε πάνω στην ομάδα του. Ο Σέρβος είναι μετρ τέτοιων αγώνων, είχε όλους τους παίκτες του ετοιμοπόλεμους και 12 ημέρες για να προετοιμάσει την ομάδα του, με αποτέλεσμα το αβαντάζ του ΟΑΚΑ να εξαφανιστεί από το πρώτο ματς.

Για την ακρίβεια, ένα ημίχρονο, το δεύτερο, ήταν αρκετό στη Φενέρμπαχτσε για να νικήσει με τρόπο που προκαλεί σοκ σε κόσμο και ομάδα. Από το 42-28, με το οποίο οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια, η ομάδα του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς νίκησε με 43-16 το δεύτερο ημίχρονο, κάνοντας με το τελικό 71-58 το 1-0 στη σειρά.

Το αμυντικό πλάνο της τουρκικής ομάδας είχε ως στόχο να βγάλει εκτός αγώνα τους Κρις Σίγκλετον, Τζέιμς Γκιστ και Νικ Καλάθη που είναι τα «πυρηνικά όπλα» του ΠΑΟ στην άμυνα και ο έλληνας γκαρντ ο μοναδικός δημιουργός των Πρασίνων. Γρήγορα ο Πασκουάλ υποχρεώθηκε να ρίξει στο παρκέ τον Μπουρούση για δημιουργία από το low-post και τους Παππά – Τζέιμς για να βρει λύση στο επιθετικό πρόβλημα, μαζί με τον Ρίβερς. Το εκρηκτικό ξεκίνημα της Φενέρ (4-12 και 6-14) βρήκε απάντηση από τις αλλαγές του ισπανού προπονητή, ενώ με εκπληκτικό δεύτερο δεκάλεπτο (27-12 επιμέρους σκορ) ο Παναθηναϊκός απέκτησε τον έλεγχο του παιχνιδιού (42-28 ημ.).

Ωστόσο, τούτο συνέβη χωρίς να ακολουθήσει το βασικό πλάνο, αλλά το ένστικτο και την ικανότητα των Ρίβερς – Τζέιμς, με εξαίρεση την πολύτιμη –στο δεύτερο δεκάλεπτο –συνεισφορά του Μπουρούση. Επιστρέφοντας από τα αποδυτήρια, η Φενέρ αύξησε την ένταση στην άμυνά της και με σχήμα τριών κοντών (Ντίξον, Σλούκας, Μπογκντάνοβιτς) και δύο σέντερ (Βέσελι – Γιούντο) έκανε ρουά ματ στον Παναθηναϊκό και τον Τσάβι Πασκουάλ. Οι Ρίβερς – Τζέιμς από τους 23 π. του πρώτου μέρους (13+10 αντίστοιχα) έμειναν μόλις στους 7 π. (3+4 αντίστοιχα), ο Μπογκάντοβιτς (5/6 τρ.) στην επίθεση ήταν κυριαρχικός, οι Βέσελι – Γιούντο έκαναν πάρτι κάτω από τα καλάθια.

Αύριο ο Παναθηναϊκός πρέπει να βρει τρόπο να αντιδράσει ώστε να ισοφαρίσει τη σειρά σε 1-1 και να ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη με την ελπίδα να «κλέψει» ένα ματς και να γυρίσει τη σειρά στο ΟΑΚΑ. Ομως με τη χθεσινή εικόνα δεν έχει πολλές ελπίδες για να καταφέρει κάτι τέτοιο.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Σίνγκλετον 3, Νίκολς, Ρίβερς 16 (3), Τζέιμς 14 (2), Παππάς 5, Φελντέιν 3 (1), Γκιστ 1, Γκάμπριελ 4 (1), Μπουρούσης 3, Καλάθης 9.

ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ: Γιούντο 8, Μαχμούτογλου, Αντιτς, Μπογκντάνοβιτς 23 (5/6 τρ.), Σλούκας, Νάναλι, Βέσελι 8, Κάλινιτς 16 (4), Ντίξον 13 (3), Ντατόμε 3 (1).