Στην τελική ευθεία για τον πρώτο προεδρικό γύρο η τρομοκρατική απειλή έγινε και πάλι αισθητή στη Γαλλία, χθες. Δύο άνδρες, 23 και 29 χρόνων, που σχεδίαζαν να επιτεθούν «μέσα στις επόμενες μέρες στο αρχηγείο ενός υποψήφιου για την προεδρία», συνελήφθησαν στη Μασσαλία. Σύμφωνα με τις Αρχές, οι ομάδες των υποψηφίων είχαν προειδοποιηθεί εγκαίρως, ήδη από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας, και είχαν ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας.
Διαβάστε Επίσης
Η Λεπέν σε απόγνωση
Τι κάνεις όταν (οι ψηφοφόροι) απειλούν τελευταία στιγμή να σου πάρουν από το στόμα το γλυκό που σου είχαν υποσχεθεί εδώ και μήνες; Οταν κινδυνεύεις να χάσεις την πρόκριση στον δεύτερο προεδρικό γύρο, την οποία όλες ανεξαιρέτως οι δημοσκοπήσεις θεωρούσαν μέχρι πρότινος δεδομένη; Επιστρέφεις σε αυτά που οι Γάλλοι αποκαλούν «les fondamentaux», στη βάση σου, στις ρίζες σου, στις θεμελιώδεις αρχές σου. Και αφήνεις 25 νομπελίστες οικονομολόγους όπως ο Τζόζεφ Στίγκλιτς και ο Ζαν Τιρόλ να επιχειρηματολογούν στη «Monde», μια εφημερίδα που οι ψηφοφόροι σου δεν θα διάβαζαν ποτέ, για τους κινδύνους του αντιευρωπαϊκού σου προγράμματος.
Βέρα Γαλλίδα η Μαρίν Λεπέν, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν πως έχει χάσει κάπου 4% από τον Φεβρουάριο μέχρι σήμερα, κάνει από προχθές το βράδυ ακριβώς αυτή την επιστροφή στις ρίζες του Εθνικού Μετώπου: κάνει τη ρητορική της ακόμα λίγο πιο (ακρο)δεξιά και την επικεντρώνει στη μετανάστευση και την ασφάλεια, δυο από τα προσφιλέστερα θέματα του κόμματος στη βερσιόν του πατρός της, του Ζαν-Μαρί Λεπέν. Στόχος: να επανακινητοποιήσει τη βάση της ενόψει του πρώτου προεδρικού γύρου, σε τέσσερις ημέρες από σήμερα. Κίνδυνος: να της γυρίσει μπούμερανγκ όλο αυτό στον δεύτερο γύρο –γιατί δεν συνάδει με την εκστρατεία αποδαιμονοποίησης που έχει θέσει σε εφαρμογή από το 2011, όταν ανέλαβε τα ακροδεξιά ηνία.
Την αρχή την έκανε η Λεπέν στην προεκλογική συγκέντρωση που πραγματοποίησε προχθές το βράδυ στο Zénith του Παρισιού. Μιλώντας ενώπιον 5.000 υποστηρικτών της, υποσχέθηκε να επιβάλει αμέσως μετά την εκλογή της στην προεδρία «μορατόριουμ σε κάθε νόμιμη μετανάστευση, ώστε να σταματήσει αυτό το ντελίριο, αυτή η ανεξέλεγκτη κατάσταση που μας οδηγεί στην άβυσσο». Μια απόφαση που δεν θα αφορά τους ξένους φοιτητές, διευκρίνισε χθες στο ραδιόφωνο του RTL. Αυτό το μορατόριουμ, επέμεινε πάντως η Λεπέν, θα ισχύσει για «αρκετές εβδομάδες» και θα επιτρέψει «να αξιολογήσουμε την κατάσταση προτού εγκαθιδρύσουμε νέους κανόνες και νέους ελέγχους, πολύ πιο δραστικούς» πρόσθεσε, ενώ το κοινό ανέσυρε από τη μνήμη του και άρχισε να φωνάζει ρυθμικά ένα από τα συνθήματα της εποχής του Ζαν-Μαρί Λεπέν: «Η Γαλλία στους Γάλλους!».
«Δώστε μας πίσω τη Γαλλία!» βροντοφώναξε με τη σειρά της η άξια θυγατέρα, προτού συνεχίσει με το βαρύ πυροβολικό. «Με μένα πρόεδρο τα σύνορα θα επανέλθουν από την επόμενη κιόλας ημέρα» δήλωσε και ξαναδήλωσε προχθές και χθες. Για τη Λεπέν, που έχει δεσμευτεί να περιορίσει τη νόμιμη μετανάστευση στις 10.000 αφίξεις ετησίως, «η μετανάστευση δεν είναι μια ευκαιρία για τη Γαλλία, είναι ένα δράμα για τη Γαλλία». Και επειδή στα μάτια της κάθε μετανάστης είναι ένας επίδοξος τρομοκράτης, η Λεπέν πέρασε γρήγορα από τη μετανάστευση στην τρομοκρατία δηλώνοντας: «Με μένα δεν θα είχε υπάρξει Μοχάμεντ Μερά, Γάλλος χάρη στο δικαίωμα του εδάφους… Με μένα δεν θα είχαν υπάρξει οι τρομοκράτες – μετανάστες του Bataclan και του Stade de France, δεν θα είχαν μπει στη χώρα μας… Ο φόβος θα αλλάξει στρατόπεδο, ο σεβασμός θα επανέλθει, η ηρεμία θα επανέλθει» πρόσθεσε αυτή που φροντίζει να εκμεταλλεύεται στο έπακρο τους φόβους των Γάλλων.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Λεπέν ακολουθεί αυτή τη στρατηγική. Το 2015, έναν μήνα πριν από τις περιφερειακές εκλογές, εν μέσω προσφυγικής κρίσης, είχε απαιτήσει την απέλαση των αιτούντων άσυλο. Τρία χρόνια νωρίτερα, λίγες εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2012, είχε ήδη πυροδοτήσει μια έντονη συζήτηση γύρω από τις τελετουργικές σφαγές ζώων. Τότε όμως δεν είχε ελπίδες να εκλεγεί πρόεδρος.
Τρεις δημοσκοπήσεις εμφάνισαν χθες τη Λεπέν με ποσοστό 22%-23% έναντι 23%-24% υπέρ του Εμανουέλ Μακρόν, 18-19,5% του Ζαν-Λικ Μελανσόν και 18,5-20% του Φρανσουά Φιγιόν. Η αγωνία συνεχίζεται και οι τέσσερις υποψήφιοι μπορούν να προκριθούν στον δεύτερο γύρο, καθώς έως και το ένα τρίτο του εκλογικού σώματος παραμένει αναποφάσιστο.
Στη σκιά του τρόμου
Τελευταία Νέα