Από τους 650 βουλευτές του Ουέστμινστερ άναψαν πράσινο φως οι 522. Κι έτσι άνοιξε και τυπικά ο δρόμος γι’ αυτό που η πρωθυπουργός Τερίζα Μέι θεωρεί απαραίτητο βήμα προς «μια πενταετία ισχυρής και σταθερής ηγεσίας» και η εφημερίδα «Σαν» έναν «Μπλε φόνο». Ουσιαστικά, η συντηρητική εφημερίδα διατύπωσε με διαφορετικά λόγια το ίδιο που πιστεύει η συντηρητική πρωθυπουργός: ότι οι 18 μονάδες που τη χωρίζουν από τους Εργατικούς είναι υπεραρκετές για να της εξασφαλίσουν έναν εκλογικό θρίαμβο στις πρόωρες εκλογές της 8ης Ιουνίου.
Η Μέι ωστόσο μπορεί να λογαριάζει και χωρίς τον ξενοδόχο –ή μάλλον τους πολλούς ξενοδόχους της εκλογικής αναμέτρησης. Οπως λέει ο Αντονι Γκίντενς, ο θεωρητικός του Τρίτου Δρόμου που εξασφάλισε δέκα χρόνια εξουσίας στους Νέους Εργατικούς του Τόνι Μπλερ έπειτα από μια έρημο 18 χρόνων, η Τερίζα Μέι αποφάσισε την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες διαψεύδοντας τον ίδιο της τον εαυτό για τρεις λόγους: ο ένας είναι ότι είναι πρωθυπουργός χωρίς λαϊκή νομιμοποίηση –και αυτή ακριβώς θέλει να επιδιώξει. Ο δεύτερος είναι ότι ο προκάτοχός της, Ντέιβιντ Κάμερον, της άφησε μια πλειοψηφία μόλις δώδεκα βουλευτών στη Βουλή των Κοινοτήτων, ενώ στη Βουλή των Λόρδων οι περισσότεροι είναι κατά του Brexit. Και ο τρίτος, ότι το συντριπτικό πλεονέκτημα στις δημοσκοπήσεις τής δίνει το περιθώριο να υποθέτει πως αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να καταστρέψει το Εργατικό Κόμμα.
Ωστόσο ο Γκίντενς επισημαίνει ότι όσο δύσκολο κι αν είναι να φανταστεί κάποιος τον Τζέρεμι Κόρμπιν πρωθυπουργό, δεν αποκλείεται να γίνει πραγματικότητα το απίθανο. Οι πρόωρες εκλογές προσφέρουν μια ευκαιρία στους φιλευρωπαίους ψηφοφόρους να εκφράσουν την οργή τους για το Brexit. Κι έπειτα, υπάρχει και μια μερίδα ψηφοφόρων που μπορεί να ψήφισαν υπέρ της εξόδου, αλλά διαφωνούν με το σκληρό Brexit που προωθεί η Μέι. Ολος αυτός ο κόσμος, πιστεύει ο Γκίντενς, θα μπορούσε να εκφραστεί από μια εκλογική συμμαχία των Εργατικών με τους Φιλελευθέρους, ενώ σε αυτή την εκλογική πελατεία θα πρέπει να προστεθούν οι Βορειοϊρλανδοί και οι Σκωτσέζοι που είναι υπέρ της ανεξαρτησίας.
Πολλά θα κριθούν επίσης από τη συμμετοχή. Οι αναλυτές διαπιστώνουν κούραση στο εκλογικό σώμα έπειτα από τρεις εκλογές (ευρωπαϊκές, εθνικές και δημοψήφισμα) μέσα σε τρία χρόνια, κάποιοι έχουν αρχίσει να μιλούν για neverendum –ένα δημοψήφισμα που δεν τελειώνει ποτέ.
Νέο «χτύπημα» από τη Σκωτία
Η Νίκολα Στέρτζον «ξαναχτύπησε» χθες με νέα δήλωση για το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας. «Αν το SNP κερδίσει αυτές τις εκλογές στη Σκωτία και χάσουν οι Τόρις, τότε η απόπειρα της Τερίζα Μέι να μπλοκάρει το δικαίωμα της Σκωτίας να επιλέξει το μέλλον της όταν έρθει η ώρα θα γίνει σκόνη» δήλωσε η πρωθυπουργός της Σκωτίας.